Drugi športi

Tina Šutej v Istanbul odkrito po medaljo na EP

Ljubljana, 27. 02. 2023 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najboljša slovenska atletinja Tina Šutej bo prvo ime 12-članske slovenske reprezentance, ki bo nastopila na dvoranskem evropskem prvenstvu med 2. in 5. marcem v Istanbulu v Turčiji. Šutej bo v skoku s palico branila srebro z EP leta 2021 v Torunu in ima najboljši izid v Evropi in drugega na svetu.

Skupaj bo tekmovalo devet Slovenk in trije Slovenci. Tina Šutej, lani bronasta na SP v dvorani in na EP prostem ter četrta na SP na prostem, je s 4,82 metra, kar je tudi njen državni rekord z začetka tega meseca, druga po izidih sezone na svetu.

"Moje počutje je dobro, me vesli, da tako dobro skačem in da sem favoritinja. To je lep občutek, sem dovolj stara in izkušena, da to ni breme. Doslej sem šla skozi razočaranja, uspehe. Imela sem velika pričakovanja, tudi drugi so jih imeli, pa nisem bila uspešna. V zadnjih sezonah nizam tudi uvrstitve na zmagovalni oder. Vse to sedaj ne more negativno vplivati name. Zadovoljna sem z letošnjo sezono, imam že srebrno in bronasto medaljo z EP, želim si zlate in grem s takimi mislimi v Turčijo," je pred odhodom na evropsko prvenstvo dejala Šutejeva.

Tina Šutej
Tina Šutej FOTO: AP

Na vseh mednarodnih tekmah to zimo je preskočila najmanj 4,70 m, le na državnem prvenstvu v Celju je bila pod to mejo. Pred njo je bila v sezoni le Američanka Katie Moon, olimpijska in svetovna prvakinja, s 4,83 m. Ljubljančanka, ki zadnja leta živi in trenira v Celju, je tako najboljša Evropejka letos. Četrta na svetu in druga na stari celini je s 4,75 m Finka Wilma Murto, evropska prvakinja lani v Nemčiji. Sledi ji mladinska svetovna prvakinja leta 2018, Čehinja Amalie Švabikova, s 4,72 m.

Zelo visoko je tudi Anita Horvat, ki ima v teku na 800 metrov tretji rezultat sezone v Evropi in je dvoransko turnejo svetovne atletike končala na skupnem tretjem mestu, Šutej je bila šesta. Horvatova je občutke pred odhodom v Turčijo strnila tako: "Občutki pred EP so dobri. Zelo dobro sem pripravljena, za čas krepko pod dvema minutama. V tej zimi mi to še ni uspelo, a sem končala na tretjem mestu v svetovni dvoranski seriji, prav tako imam tretji izid v Evropi in si želim zelo visoko, v Turčijo grem po medaljo."

Anita Horvat
Anita Horvat FOTO: AP

Na EP v Turčiji bodo slovenske barve zastopale tri tekačice v teku na 800 m, poleg Anite Horvat še Jerneja Smonkar in Veronika Sadek, Maruša Mišmaš Zrimšek na 3000 m, Joni Tomičić Prezelj na 60 m ovire, Lia Apostolovski v skoku v višino in v troskoku Neja Filipič in Eva Pepelnak ter Jan Vukovič na 800 m, Robert Renner v skoku s palico in Jan Luxa v troskoku.

"Reprezentanca je zelo kakovostna in zelo močna, imamo številčno zasedbo in ni težko napovedati dveh medalj in še dve finalni uvrstitvi med osmerico. Kar bo več, pa bo zelo prijetno presenečenje," je napovedal vodja stroke na Atletski zvezi Slovenije (AZS) Albert Šoba.

Predsednik zveze Primož Feguš na novinarski konferenci v prostorih sponzorja, Telekoma Slovenije, je izrazil pričakovanje, da se bo ekipa iz Turčije vrnila najmanj z enim odličjem. "Lani je bilo najboljša sezona v zgodovini AZS. Tako je bilo sprva nehvaležno napovedovati boljše uvrstitve v 2023. Toda ta zima je pokazala, da bi bili lahko še bolj uspešni," je dodal direktor AZS Nejc Jeraša.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.