Drugi športi

Tom Brady tudi uradno zaključil svojo kariero

Tampa, 01. 02. 2022 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nina Mihalič
Komentarji
6

44-letni Tom Brady se je po 22. sezonah in sedmih osvojenih prstanih v ligi NFL tudi uradno upokojil od aktivnega igranja ameriškega nogometa. Novico je objavil na svojem Instagram profilu. Gre za enega najkoristnejših igralcev lige NFL. O upokojitvi izvrstnega 'quarterbacka', ki je slovel po hitrih in natančnih podajah, se je namreč šušljalo že nekaj dni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tom Brady je kar 20 sezon v ligi NFL igral za ekipo New England Patriots, zadnji dve sezoni pa je preživel pri Tampi Bay Buccaneers. S sedmimi osvojenimi šampionskimi prstani – šest v opravi Patriotsov (2001, 2003, 2004, 2014, 2016, 2018), eden v opravi Buccaneersov (2021), je na vrhu lestvice med vsemi igralci ameriškega nogometa. Brady je po univerzitetni karieri, ko je igral za Michigan med letoma 1996 in 1999, v ligo NFL vstopil šele kot 199. izbrani igralec na naboru leta 2000. Kljub temu je bil petkrat najkoristnejši igralec finala, trikrat najkoristnejši igralec lige, kar 15-krat pa je bil izbran na tekmo zvezd. Ob tem je s 624 podajami rekorder na večni lestvici, prav tako je vodilni po številu podanih jardov (84.520/77.285 m), rekorder pa je tudi po številu zmag, zbral jih je 243. Potem ko je v ponedeljek dejal, da se še ni dokončno odločil za upokojitev, je Brady novico potrdil v torek. V svoji objavi se je zahvalil soigralcem, trenerskemu štabu, družini in agentom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Vedno sem verjel, da je nogomet šport, ki zahteva popolno predanost, če ta ni 100-odstotna, ne boš uspešen. In ravno uspeh je nekaj, kar pri tem športu najbolj obožujem. Vsak dan je fizičen, duševen in čustven izziv, ki mi je omogočil, da sem lahko na polno izkoristil svoj potencial. V zadnjih 22. letih sem se trudil po svojih najboljših močeh. Tako na igrišču kot tudi v življenju ni bližnjic, ki bi ti prinesle uspeh. Zame je to zelo težko napisati, toda odločil sem se: Ne bom več del te tekmovalne zaveze. Svojo kariero v NFL-ligi sem oboževal, toda sedaj je čas, da se osredotočim na druge stvari, ki tudi zahtevajo mojo pozornost. Prejšnji teden sem veliko razmišljal – zastavljal sem si tudi težka vprašanja. Zelo sem ponosen na to, kar smo dosegli. Moji soigralci, trenerji, sotekmovalci in navijači si zaslužijo mene 100-odstotnega, toda trenutno je najbolje, da igrišče prepustim naslednji generaciji predanih športnikov."

"Privilegij ga je bilo gledati kako tekmuje ter ga imeti v ligi NFL. Zahvaljujemo se mu za številne prispevke k naši igri in Tomu in njegovi družini želim vse najboljše v prihodnosti."

Zmaga na Super Bowlu s Tampo je Bradyju prinesla še en uspeh. Pridružil se je namreč Peytonu Manningu kot edinemu podajalcu v zgodovini lige, ki je prstan osvojil z več ekipami. Je tudi prvi v zgodovini, ki je svojo ekipo popeljal do sedmih zmag v finalu – tako je prehitel Terryja Bradshawa, ki jih ima štiri, ter Joeja Montano, ki jih ima ravno toliko. Njegovih 10 nastopov v Super Bowlu je več kot katera koli franšiza – Dallas Cowboys, Denver Broncos in Pittsburgh Steelers jih imajo vsak po osem. "Tom je naredil vse okoli sebe boljše in zdelo se je, da je v največjih trenutkih vedno prišel do priložnosti. Njegovih rekordnih pet nagrad za MVP Super Bowla in sedem naslovov Super Bowla - postavil je standard, ki ga bodo igralci lovili še leta," je dejal Roger Goodell, komisar nacionalne nogometne lige. "V spominu bo ostal kot eden največjih, ki so kdaj koli zaigrali v ligi. Neverjeten tekmovalec in vodja, njegova zvezdniška kariera je bila izjemna – predvsem njegova dolgoživost in trajna odličnost, ki jo je izkazoval iz leta v leto."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Spyzdy
02. 02. 2022 17.42
Zakaj se mažejo pod očmi s črno barvo?
united666
02. 02. 2022 21.14
PinkoPilinko
01. 02. 2022 18.11
+7
ZRCC
01. 02. 2022 16.43
+15
Kapa mu dol. Brilijantna kariera. Tom, srečno v več kot zasluženi penziji.
karamba34
01. 02. 2022 16.41
-2
Dec več ne more
RokoG
01. 02. 2022 17.33
+13
Dec bi se lahko, ampak zakaj bi. Ni mu treba vec nicesar dokazovati. Osvojil je vse kar se osvojiti da. Bi tebe rad videl se pri 44 letih podit po igriacu z 20/25 letniki