Drugi športi

'V Tokiu bi imeli letos prednost pred konkurenco, naslednje leto bo drugače'

Ljubljana, 27. 03. 2020 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
David Stropnik
Komentarji
9

Tina Mrak in Veronika Macarol sta daleč najboljši slovenski jadralki, ki že vrsto let krojita svetovni vrh v razredu 470. Na zadnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru sta bili v boju za kolajno, potem pa po precejšnji smoli končali na šestem mestu. Zato sta bili še toliko bolj prepričani, da lahko kolajno osvojita letos v Tokiu. Z njunim trenerjem Tomažem Čopijem smo se pogovarjali o tem, kaj pomeni letošnja odpoved olimpijade.

Najboljši slovenski jadralni dvojec Tina Mrak-Veronika Macarol (na fotografiji) bi bil letos v Tokiu skoraj zagotovo v igri za najvišja mesta.
Najboljši slovenski jadralni dvojec Tina Mrak-Veronika Macarol (na fotografiji) bi bil letos v Tokiu skoraj zagotovo v igri za najvišja mesta. FOTO: Jadralna zveza Slovenije

Udeleženec treh olimpijskih iger Tomaž Čopi se zaveda, da imajo vsi športniki enako težavo, in sicer v tem, da so formo tempirali na letošnje poletje in zato prestavljanje ni dobrodošlo. So pa velike razlike v tem, da so treningi v času karantene za nekatere zvrsti športov bistveno težji oziroma skoraj nemogoči, zaradi česar letošnje olimpijske igre, tudi če bi pandemija do poletja minila in bi jih bilo mogoče izpeljati, ne bi bile povsem poštene.

In če pogledamo konkretno slovensko ekipo Tina Mrak-Veronika Macarol, njun trener razkriva, da so uspeli preko zime doseči strateško prednost v jadralni opremi (predvsem jadrih). Boji se, da jih bodo v letu dni tekmeci na tem področju ujeli.

Pred težkimi odločitvami
"Za Tino in Veroniko ta prestavitev olimpijade 2020 gotovo ni dobra. Treba je vedeti, da je jadranje šport, ki gradi zgodbo vsaj štiri leta," nam je povedal Čopi. "Treba je vedeti, da punci zgodbo gradita še toliko več, že prejšnja štiri leta za Rio ... Torej polnih osem let, to ni enostavno s tega vidika, ker se je zadeva tempirala na točno ta datum in točno ta mesec," je nadaljeval.

"Vemo, kakšni so pogoji, punci sta v redu delali, oprema je bila izbrana. Moram reči, da smo bili v zadnjih mesecih zelo zadovoljni z izbrano opremo za olimpijado. Pomagala bi jim, da bi bili izredno konkurenčni. Moram reči, da smo bili, kar se tega tiče, blizu ali vsaj pol koraka pred njimi (konkurenco, op. a.). Kadarkoli sta to opremo uporabljali, sta bili zelo motivirani. A zdaj je situacija takšna, zadeva je prestavljena na prihodnje leto, ne vemo točno, na kateri datum. To še dodatno otežuje odločitve za naprej. Ni enostavno."

'Ne bo enostavno'
Čopi opozarja, da bo situacija nepoštena tudi v prihodnjem letu, saj so tisti, ki norme niso dosegli, veseli prestavitve datuma na 2021, ker bodo imeli več možnosti za nastop na olimpijadi. Na splošno so zaradi tega mlajši športniki v prednosti, saj imajo več časa za nabiranje izkušenj. Tekmovalci, ki so starejši od trideset let (kot sta tudi Mrakova in Macarolova), pa prestavljanja za eno leto načeloma ne morejo biti veseli, še posebej v ženski konkurenci.

"Seveda bo treba spet zgraditi motivacijo za prihodnje leto, ne bo pa enostavno. Saj nista več mladi mladi, imata kakšno leto več. Upam tudi, da gospodarska kriza zadev ne bo sesula tako, da bi to športniki občutili tudi prek sponzorstev, a se zna kaj zgoditi tudi na to temo. Denarja bo manj, čeprav bi športniki ravno zaradi teh zadev potrebovali več denarja. Treba je tudi vedeti, da so nekateri člani starejše generacije načrtovali, da bi v Tokiu zaključili kariero in zanimivo bo videti, kako se bodo nekateri športniki odločili," je nadaljeval Čopi.

"Kolikor je slišati, vsaj 50 odstotkov športov še nima niti narejenih norm. Zadeva je zelo zapletena, gotovo so bili na velikem udaru ekipni športi, niti družiti ne morejo, torej ne morejo niti trenirati. Pri individualnih športih je to malce lažje. Seveda bodo eni dobili, drugi pa izgubili. Pridobili bodo po mojem mnenju predvsem mladi in tisti, ki se niso pripravili dovolj dobro. Seveda bodo malce izgubili starejši, a ni dobro, da spijo in se ustavijo ter tarnajo nad tem. To je najslabše. Na koncu mora seveda biti zgodba olimpijskih iger pripeljana tako, da je pošteno do vseh."

Dodal je še: "Pri Tini in Veroniki bi nam odgovarjalo, da bi olimpijada potekala ob času. Jadrati ne moremo v karanteni, puncama pa sem povedal, da moramo čim prej začeti. To bi bilo super in dobro. V Sloveniji je malce drugače kot v drugih državah, Slovenija ima relativno razpršeno koncentracijo ljudi, koncentracija ni tako velika na eni sami točki in glede na to, da smo državljani zelo disciplinirani, mislim, da bomo zelo dobro šli skozi. Upam in si to želim."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aquarius
27. 03. 2020 16.53
+5
nakladanje....če lahko tempiraš točno na mesec, je dovolj časa, da storiš isto še za naslednje leto
Andrej Volaj
27. 03. 2020 16.48
+2
tudi za drugo leto ni treba skrbet, težka bo
VAREN
27. 03. 2020 16.41
+6
Veter in voda bosta tudi drugo leto tam. Nič posebnega. Tekmovalcev pa tudi ne bo zmanjkalo.
borec91
27. 03. 2020 16.31
+2
res brez veze glih to koga sedaj briga
Iztok Draksler
27. 03. 2020 16.20
+2
pa kdo sploh gleda ta šport..lkr neki...dolgcas..njihove izjave so pa zalostne..sramotne
reike
27. 03. 2020 15.46
+19
kako narobe razmišljajo naši....namesto da bi rekel da drugo leto bomo pa dva koraka pred konkurenco
aquarius
27. 03. 2020 16.54
+2
bravo.....sicer pa izgovor pripravljen v naprej
kianolog
27. 03. 2020 15.45
+12
Kaj je zdej bolj pomembno, kolajne al živjenja?
lumpimonster
27. 03. 2020 15.47
+6