Drugi športi

Tour dokazuje, da je tudi največje športne prireditve mogoče izpeljati z navijači

Puy Mary, 11. 09. 2020 20.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
0

Če bodo rezultati ponedeljkovega drugega kroga testiranj ugodni, kar pomeni, da nobena izmed ekip ne bo imela več kot enega okuženega s koronavirusom, se bo vodilnim možem dirke po Franciji odvalil velik kamen od srca. Organizatorji 107. francoske pentlje so namreč pred začetkom pristali na tvegan kompromis, ki pa se je doslej izkazal za zadetek v polno. Navijači lahko – ob strogih varnostnih ukrepih in za razliko od Lige prvakov ali lige NBA – preizkušnje spremljajo v živo.

Občutek, da to ni običajna izvedba dirke po Franciji, posameznik dobi v trenutku, ko postane del nje. Številno osebje, ki skrbi za nemoteno izvedbo etap, na vsakem koraku opozarja, da so maske obvezne  – povsod in brez izjeme. Ko sem se v medijskem središču ob cilju 13. etape za trenutek spozabil in ob kavi snel zaščitno masko, je do mene nemudoma pristopil član osebja, ki me je opozoril na mojo napako. Organizatorji so poskrbeli celo, da je vsem navijačem na startih in ciljih etap na voljo brezplačno testiranje, po katerem rezultat prejmejo v roku 48 ur.  

Poleg tega na vseh "uradnih" točkah Toura, kot so starti, cilji in vrhovi vzponov, prava gora plakatov opozarja na štiri dolžnosti vsakega obiskovalca: treba je ohranjati vsaj dva metra razdalje do kolesarjev, prepovedano je jemanje avtogramov in delanje selfijev, maska ter razkužilni gel pa sta del obvezne opreme.

Ob cestah tudi letos veliko navijačev
Že res, da na najbolj priljubljenih vzponih ni takšne množice ljudi, kot smo je bili vajeni, a navijačev je kljub ukrepom veliko. Pričakovati, da bodo vsi držali ustrezno medsebojno razdaljo, bi bila utopija, kakor tudi to, da se nihče izmed njih ne bi približal kolesarjem, zaradi katerih je nenazadnje prišel na dirko. A organizatorji zaenkrat dokazujejo, da je ob ukrepih, ki so več kot očitno ustrezni, mogoče tudi največje športne prireditve izpeljati ob prisotnosti gledalcev.  

Primož Roglič in Tadej Pogačar sta se tudi tokrat prebijala mimo več tisoč navijačev, ki so obiskali zaključni vzpon etape na Puy Mary.
Primož Roglič in Tadej Pogačar sta se tudi tokrat prebijala mimo več tisoč navijačev, ki so obiskali zaključni vzpon etape na Puy Mary. FOTO: AP

Možnost okužb med kolesarji in osebjem ekip je na račun navijačev sicer večja, kot če bi jim prepovedali množično zbiranje, predvsem na najbolj zanimivih delih etap. Prav zato je bila odločitev direktorja dirke Christiana Prudhomma, ki je že aprila zatrdil, da Toura brez gledalcev zagotovo ne bo, zelo tvegana. A to tveganje se je ob kopici že omenjenih preventivnih ukrepov – vsaj za zdaj – izkazalo za zadetek v polno.  

Po trenutnih pravilih je ekipa izključena, če ima v svojih vrstah, med kolesarji in osebjem, vsaj dva okužena.

Navijači so nenazadnje tisti, ki športu po izbruhu koronavirusa vračajo občutek "normalnosti". In če v ponedeljek, ko sta pred karavano drugi prosti dan in obenem drugo testiranje, nobena izmed ekip v svojih vrstah ne bo imela več kot enega pozitivnega, bo to pomenilo, da se bo 107. izvedba francoske pentlje skoraj zagotovo končala brez odstopov zaradi koronavirusa. Kar bi predstavljalo veliko zmago za organizatorje, pa tudi za največja športna tekmovanja v celoti, ki jih je očitno le mogoče izpeljati ob prisotnosti navijačev.

Plakati, ki navijače opozarjajo na njihove dolžnosti.
Plakati, ki navijače opozarjajo na njihove dolžnosti. FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.