Drugi športi

Sloviti prelaz Loze postregel s šovom: zmaga za Lopeza, Roglič drugi, Pogačar tretji

Grenoble, 16. 09. 2020 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kolumbijec Miguel Angel Lopez je zmagovalec kraljevske, 17. etape letošnjega Toura, ki se je zaključila s peklenskim vzponom na prelaz Loze. Drugo mesto je osvojil član Jumbo-Visme Primož Roglič (15 sekund zaostanka), tretjega pa še en Slovenec Tadej Pogačar (30 sekund). V skupnem seštevku Roglič ostaja vodilni v skupnem seštevku, ima 57 sekund prednosti pred Pogačarjem ter minuto in 26 sekund pred današnjim zmagovalcem Lopezom.

"Zelo sem vesel. Zelo čustveno je vse skupaj. Trdo smo delali, da nam je to uspelo. Ni bilo lahko, zato sem zdaj zelo čustven. Zagotovo je današnji dan nekaj posebnega. Ni bilo lahko. Vse skupaj je izjemno. Samozavestni smo bili. Vedeli smo, da nam bo ta teren pisan na kožo. Da bomo čez 2000 metrov in da bomo kot doma, tako da smo vedeli, da je to za nas priložnost," je po veliki in prestižni zmagi, za katero si je prislužil dodatno nagrado Henrija  Desgranga v vrednosti 5000 evrov, razložil Miguel Angel Lopez.

"Zares je bilo noro težko. Zadnji trije oz. štirje kilometri so zares brutalni. Kar srečen si, ko prideš v cilj. Dober dan za nas. Nisem zmagal, toda na drugi strani sem dobil nekaj sekund v GC, tako da je za nas zelo dober dan. Nikoli ni dovolj, še vedno je bolje imeti 57 sekund prednosti kot zaostanka," je poudaril vodilni na dirki Primož Roglič. "Zadovoljen sem s svojo predstavo, na koncu koncev je šlo za zelo težek dan. Vesel sem, da sem v cilj prišel kot tretji. Ostajamo znotraj minute. Jutri je nov dan, bomo videli, kaj lahko storimo. Borili se bomo do konca. Zadovoljni smo. Težko je bilo. Ravnina, vzpon, ravnina, vzpon, eden težjih zaključkov, ki sem jih kdaj vozil," pa je poudaril Tadej Pogačar, drugouvrščeni v skupnem seštevku.
 

Miguel Angel Lopez je izkoristil visoko nadmorsko višino in Rogliču ter Pogačarju ukradel nekaj sekund v skupni razvrstitvi.
Miguel Angel Lopez je izkoristil visoko nadmorsko višino in Rogliču ter Pogačarju ukradel nekaj sekund v skupni razvrstitvi. FOTO: AP

Kraljevsko etapo sta zaznamovala dva vzpona, in sicer na prelaz Madeleine in zaključni klanec na prelaz Loze. Kolesarji so prevozili 170 kilometrov od Grenobla do prelaza Loze nad smučarskima središčema Meribel in Courchevel. Prvi od dveh vzponov 17. etape na prelaz Madeleine je meril 17,1 kilometra s povprečnim naklonom 8,4 odstotka. Drugi, ciljni vzpon pa je celo 4,4 kilometra daljši in v povprečju nekoliko manj strm (7,8 odstotka). Peklensko delo so morali kolesarji opraviti v zadnjih 4,5 kilometra, kjer je kolesarje pričakal zares zahteven odsek, saj se cesta v nekaterih delih pokonci postavi tudi s 24-odstotnim naklonom, povprečno pa se ta giblje okoli 10,5 odstotka.

Trasa 17. etape Toura
Trasa 17. etape Toura FOTO: Tour de France

Že kmalu po začetku etape je napadla skupina ubežnikov, na vrh prelaza Madeleine pa je družno prišla četverica Richard Carapaz, Julian Alaphilippe, Dan Martin in Gorka Izagirre. Boj za razpoložljivih osem točk je v glavnini najbolje izkoristil Tadej Pogačar in tako prevzel vodstvo v boju za najboljšega hribolazca in sredi etape oblekel virtualno pikčasto majico. Glavnina je zaostanke, ki je znašal že šest minut na vzponu na prelaz Madeleine, pošteno zmanjšala in na vrh prišla s slabo minuto in pol zaostanka.

Richard Carapaz je bežal večji del etape, a ga je skupina z rumeno majico ujela v zadnjih kilometrih.
Richard Carapaz je bežal večji del etape, a ga je skupina z rumeno majico ujela v zadnjih kilometrih. FOTO: AP

Na spustu, na katerem je zaostal Dan Martin, so trije ubežniki pridobili skoraj minuto, nato pa prednost pred vzponom na Meribel še povečali. A glavnina je znova stopila na plin na zaključnem vzponu in izničila prednost ubežnikov. Prvi je odpadel Julian Alaphilippe, nato pa še Gorka Izagirre, tako da je 9 kilometrov do cilja ’bežal’ le še zmagovalec lanskega Gira Carapaz. Čeprav se je zdelo, da ga bo glavnina, ki je zaostanek zmanjšala že na slabih 20 sekund, ujela, pa je član Ineosa stopil na plin v zadnjih kilometrih in si pred zadnjimi štirimi kilometri vzpona privozil kar dobrih 40 sekund prednosti pred skupino z rumeno majico, v kateri sta vozila tudi Slovenca Primož Roglič in Tadej Pogačar. 

Odločitev v kraljevski etapi je nato pričakovano padla na prelazu Loze, ki je z 2304 metri nadmorske višine predstavljal tretji najvišji zaključek etape Toura v zgodovini. V zaključku klanca je na plin pritisnil Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Astana), ki je najprej zlomil Tadeja Pogačarja, nato pa še Primoža Rogliča. Ta se je nato podal v lov za Kolumbijcem, a mu ga ni uspelo ujeti. Na koncu je z izjemno samostojno vožnjo Kolumbijec strl Slovenca in mu v skupnem seštevku ukradel 34 sekund (30 prednosti na etapi + dodatnih šest bonifikacijskih).

Pogačar oblekel še pikčasto majico
 V skupnem seštevku še vedno vodi Roglič, povečal je prednost pred Pogačarjem, pred katerim zdaj vodi 57 sekund, tretji pa je že današnji zmagovalec Miguel Angel Lopez (+1:26), ki je s tretjega mesta izrinil rojaka Rigoberta Urana. Tadej Pogačar je poleg bele majice najboljšega mladega kolesarja na dirki oblekel še pikčasto majico najboljšega hribolazca. Po današnji etapi, v kateri so zaostanki narasli, je bolj ali manj jasno, da se bodo za končno zmago udarili Roglič, Pogačar in Lopez. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

17.41

Toliko za danes ...

... bodite z nami spet jutri, ko bomo za vas znova v živo pospremili tretjo zaporedno gorsko etapo letošnjega Toura.

17.36

Roglič ostaja vodilni, Pogačar drugi

Po kraljevski etapi je zelo lep pogled na skupni vrstni red ... Vodi Primož Roglič s 57 sekundami naskoka pred Pogačarjem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
17.30

Prva izjava zmagovalca

"Sem zelo vesel. Zelo čustveno je vse skupaj. Trdo smo delali, da nam je to uspelo. Ni bilo lahko, zato sem zdaj zelo čustven. Zagotovo je današnji dan nekaj posebnega. Ni bilo lahko. Vse skupaj je izjemno. Samozavestni smo bili. Vedeli smo, da nam bo ta teren pisan na kožo. Da bomo čez 2000 metrov in da bomo kot doma, tako da smo vedeli, da je to za nas priložnost," je razložil Miguel Angel Lopez.

17.29

Tu so rezultati 17. etape

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
17.19

Čeprav ni zmage, odličen razplet za Slovenca!

Primož Roglič bo ostal v rumeni majici vodilnega, Tadej Pogačar bo ostal drugi, obenem pa je danes oblekel še pikčasto majico.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (251)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Benzzz
16. 09. 2020 21.44
+13
skorpijon968
16. 09. 2020 21.29
+5
Pa da ne bo pomote: navijam za naša dva junaka!
skorpijon968
16. 09. 2020 21.19
-2
Veliko verjetnosti je, da se zgodi prav to. Lopez se drži v “ozadju” in ne troši moči z vsem medijskim pompom. Danes pa je pokazal iz kakšnega testa je.
Praškovarit
17. 09. 2020 11.11
+3
res je, Jz tud pravim, ne veselimo se prekmalu, da ne bo potem razočaranje prehudo. Jaz sicer verjamem v Rogliča, da bo speljal zadevo do konca tako , kot se zagre. Pogi pa gre preveč na glavo, učeri je bil čist hinj na koncu. Upam, da si je opomogel do danes in , da bo ubranil drugo mesto. Za pikčasto majco bo tud še borba in to me skrbi, da se ne bo preveč z Lopezom dajal na vrhovih in tratil moči. Ni še konec, žal
borjac
16. 09. 2020 21.11
+10
Globoko upam , da ne bo veljal tisti Slovenski rek "kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima", v tem, primeru Kolumbijec Lopez, ki bo v naslednji dve gorski etapi vložil vso moč , ki jo ima v nogah in je seveda odličen kolesar. Po mnenju Italijanskih strokovnjakov, je danes presenetil ekipo Jumbo-Visma in mimo naših šampionov zmagal etapo, ter s tem malce premešal karte, Rogljič ga mora nadzorovati sedaj bolj kot prej, Rogljič je dovolj močan da se ubrani vseh napadov in zmaga Tour de France, SREČNO DO ZMAGE ROGLA.
Roglič šampion
16. 09. 2020 21.21
+4
Roglic ga je tud danes suvereno nadzoroval. Lahko bi sev z njemu, pa ni sel, ker ni bilo nujno, Saj ima Lopez kar lep zaostanek.
Roglič šampion
16. 09. 2020 19.42
+58
Cestitke spet nasima. Kapo dol. Roglic pred skupno zmago, je pokazal da je precej mocnejsi od vseh. Mislim da bi lahko zmagal etapo, a je odvozil pametno in ni sel za brezveze v napad na vse ali nic. Tour pripada rogli. Pogacar bo po mojem ostal drugi, Lopez tretji. Se enkrat, globok priklon roglicu in pogiju!
Hitri Jezek
16. 09. 2020 20.51
-12
Danes Roglic ni imel svojega dneva.Se dobro jo je odnesel!
Praškovarit
17. 09. 2020 08.36
+5
mislim, da Rogla ne bi premagal Lopeza, se je pa dobro držal do konca
Eastman
16. 09. 2020 19.38
+44
Dons je bilo super gledat prenos, nikoli en bi rekel da zna biti kolesarstvo tako zanimivo.
kekec1222
16. 09. 2020 19.28
+82
Si ja mal nor, kakšen brutalen vzpon..... Poklon do podna!
uporabnica1
16. 09. 2020 18.46
+15
HAHA Caruso je napi**** Mohoriča, ker se je oddaljil na spustu in za sabo pustil Lando. Jaz bi na njegovem mestu še zanalšč ušla naprej ;)
Mister iks
16. 09. 2020 21.35
+2
uporabnica1
16. 09. 2020 21.50
+1
Nacho00
16. 09. 2020 18.43
+85
Kussu slovensko državljanstvo! 💪
tito73
16. 09. 2020 18.55
+38
V SHESHELJ
16. 09. 2020 18.40
+25
Teli kolesarji imam obcutek da so se vsi malo šlepali, po besedah pisca tega clanka so imeli v biciklih ugrajen plinski motor in so vsi pritiskali na plin...BTW vsa cast kolesarjem predvsem nasim dvema saj sta odtrgala nasprotnike! Bravo
Nimiuseen
16. 09. 2020 18.39
-15
Kaj lahko ukreneš glede zaposlitve, če si fizično in umsko popolnoma nesposoben in še prišlek v drugi državi? Prijatej pošlje v tvojem imenu prijavo na kakšen portal...
Laki je malo nervozan
16. 09. 2020 18.37
+79
Vsak avtomobil bi moral te dni imet rumeno zastavico, vsi bi morali bit oblečeni v nekaj rumenega.Leta 2006 sem bil v Nemčiji v času svetovnega nogometnega prvenstva, vsak avtomobil je imel nemško zastavo.Da ne govorimo o Hrvatih ob takšnih dogodkih, šahovnica ni da ni.Mi pa smo domoljubi z kavča.
Thor74
16. 09. 2020 19.31
+15
Mi smo domoljubi takrat.ko zacnejo nasi zmagovat, mediji se razpišejo, raja pa iz kuhne pred TV, seveda prvic v lajfu spremljat nekoga ki ga nikoli prej niso...sramota!
žbla
16. 09. 2020 19.31
-5
Jeb*ga primerjaš nogomet s kolesarstvom :D
Thor74
16. 09. 2020 19.32
+3
Da ne govorim o tem da jim je npr kolesarstvo brezvezen dolgocasen sport , ne vedo popolnoma nic o zgodovini, pravilih, ekipah TDF itd...
Thor74
16. 09. 2020 19.34
+2
soseda
16. 09. 2020 19.51
+16
Pri meni že ves čas, kar je rumena majica, visi SLO zastava. Glede na to, da sem kar dosti na kolesu, so verjetno že tudi sosedje dojeli, zakaj.
Aligator11
16. 09. 2020 20.23
+5
Domoljuba z tako vlado ni. Tudi z vlado zadnjih 25 let ne. Vse se začne na začetku. Slovenci nimamo danih osnovnih načel domoljubja. Če bi bila sedaj 2 SV bi treba najprej zaminirat parlament, če razumeš...
Beloglavi Orel
16. 09. 2020 20.39
-3
Smešno
16. 09. 2020 18.33
+98
Še dobro, da tile Francljni niso speljali ceste na Mont Blanc.... brutalno. Poklon do tal Roga in Pogi!!!
M teorija
16. 09. 2020 18.31
+15
Pogi lahko osvoji tri majice, Rogla pa le dve!? Le!?
Praškovarit
17. 09. 2020 08.39
+1
zakaj pa samo dve? tud Pogiju je zelena zdejle nedosegljiva
LOS - T
16. 09. 2020 18.25
+61
Ko je Rogla prišel skozi cilj je z izmučeno faco pogledal nazaj in prav videlo se je kako se mu je spremenila v zadovoljno, Pogija ni blo zadaj :):)...bravo oba, gremo do konca!
korlowski
16. 09. 2020 19.55
+43
sm pogledu posnetek 2x in Roglina izmučena faca ni pogledala nazaj in tud nasmešek ni sledil....Rogla je profi v vseh pogledih in tudi obnaša se temu primerno...tvoj komentar pa slovensko nevoščljiv
drejca1
16. 09. 2020 18.21
+65
Hm...kaj ko bi si mi rumene majice oblekli v teh dneh do nedelje ? S ponosom in spoštovanjem do naših fantov ?
laufar1978
16. 09. 2020 18.20
+74
Oba vrhunsko, kapo dol, skupna zmaga pa letos pripada Rogliču...💪💪💪
Jožica55
16. 09. 2020 18.15
+52
Braaaaaaaavo naša fanta. Bilo je res stresno.
inside1
16. 09. 2020 18.15
+74
Jaz bi tak rekel, kapo dol vsakemu, ki tole pregoni po celi dolžini. Mislim, da bodo mesta ostala taka kot so. Navsezadnje se je Pogačar kar lepo šlepal na račun Jumbo Visme.....
motorist_mb
16. 09. 2020 18.14
+34
Zanimivo tote Astane ni nikjer na turu zdaj pa kuj vun skoči Lopez...jutri spet težka gorska ampak hvala bogu ni dva jurja več da nea spet ovi skoči...upam da Rogla obdrži drugo mesto in pikčasto...Rogla pa tak že zmagovalec TDF 2020...carsko!
motorist_mb
16. 09. 2020 18.15
+22
M teorija
16. 09. 2020 18.16
+10
Maxx365
16. 09. 2020 18.53
+30
Lopez je ena taka tiha voda, do zdaj se ni izpostavljal, nikjer ni izstopal, je pa bil ves čas od začetka dirke lepo v zavetrju naših dveh, danes pa bum. In kaj lahko bi se pripetilo da bi jih usodno "presenetil". Jutri bo zagotovo še enkrat poskusil, klancev je pet, zato bosta Primož in Tadej morala stisniti vse iz sebe, da se ga ubranita.
Roglič šampion
16. 09. 2020 19.37
+7
No pa imata nase dva pomojem bistveno vec moci. Predvsem Roglic. Mislim da bo njegove napade vendarle ubranil ali pa vsaj kontroliral svoj zaostanek, navsezadnje ima pred lopezom precej prednosti