25°C

Sloviti prelaz Loze postregel s šovom: zmaga za Lopeza, Roglič drugi, Pogačar tretji

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
J.K. /M.G. /
KOMENTARJI
251
Kolumbijec Miguel Angel Lopez je zmagovalec kraljevske, 17. etape letošnjega Toura, ki se je zaključila s peklenskim vzponom na prelaz Loze. Drugo mesto je osvojil član Jumbo-Visme Primož Roglič (15 sekund zaostanka), tretjega pa še en Slovenec Tadej Pogačar (30 sekund). V skupnem seštevku Roglič ostaja vodilni v skupnem seštevku, ima 57 sekund prednosti pred Pogačarjem ter minuto in 26 sekund pred današnjim zmagovalcem Lopezom.

"Zelo sem vesel. Zelo čustveno je vse skupaj. Trdo smo delali, da nam je to uspelo. Ni bilo lahko, zato sem zdaj zelo čustven. Zagotovo je današnji dan nekaj posebnega. Ni bilo lahko. Vse skupaj je izjemno. Samozavestni smo bili. Vedeli smo, da nam bo ta teren pisan na kožo. Da bomo čez 2000 metrov in da bomo kot doma, tako da smo vedeli, da je to za nas priložnost," je po veliki in prestižni zmagi, za katero si je prislužil dodatno nagrado Henrija  Desgranga v vrednosti 5000 evrov, razložil Miguel Angel Lopez.

"Zares je bilo noro težko. Zadnji trije oz. štirje kilometri so zares brutalni. Kar srečen si, ko prideš v cilj. Dober dan za nas. Nisem zmagal, toda na drugi strani sem dobil nekaj sekund v GC, tako da je za nas zelo dober dan. Nikoli ni dovolj, še vedno je bolje imeti 57 sekund prednosti kot zaostanka,"je poudaril vodilni na dirki Primož Roglič. "Zadovoljen sem s svojo predstavo, na koncu koncev je šlo za zelo težek dan. Vesel sem, da sem v cilj prišel kot tretji. Ostajamo znotraj minute. Jutri je nov dan, bomo videli, kaj lahko storimo. Borili se bomo do konca. Zadovoljni smo. Težko je bilo. Ravnina, vzpon, ravnina, vzpon, eden težjih zaključkov, ki sem jih kdaj vozil," pa je poudaril Tadej Pogačar, drugouvrščeni v skupnem seštevku.
 

Miguel Angel Lopez je izkoristil visoko nadmorsko višino in Rogliču ter Pogačarju ukradel nekaj sekund v skupni razvrstitvi.
Miguel Angel Lopez je izkoristil visoko nadmorsko višino in Rogliču ter Pogačarju ukradel nekaj sekund v skupni razvrstitvi.FOTO: AP

Kraljevsko etapo sta zaznamovala dva vzpona, in sicer na prelaz Madeleine in zaključni klanec na prelaz Loze. Kolesarji so prevozili 170 kilometrov od Grenobla do prelaza Loze nad smučarskima središčema Meribel in Courchevel. Prvi od dveh vzponov 17. etape na prelaz Madeleine je meril 17,1 kilometra s povprečnim naklonom 8,4 odstotka. Drugi, ciljni vzpon pa je celo 4,4 kilometra daljši in v povprečju nekoliko manj strm (7,8 odstotka). Peklensko delo so morali kolesarji opraviti v zadnjih 4,5 kilometra, kjer je kolesarje pričakal zares zahteven odsek, saj se cesta v nekaterih delih pokonci postavi tudi s 24-odstotnim naklonom, povprečno pa se ta giblje okoli 10,5 odstotka.

Trasa 17. etape Toura
Trasa 17. etape TouraFOTO: Tour de France

Že kmalu po začetku etape je napadla skupina ubežnikov, na vrh prelaza Madeleine pa je družno prišla četverica Richard Carapaz, Julian Alaphilippe, Dan Martin in Gorka Izagirre. Boj za razpoložljivih osem točk je v glavnini najbolje izkoristil Tadej Pogačar in tako prevzel vodstvo v boju za najboljšega hribolazca in sredi etape oblekel virtualno pikčasto majico. Glavnina je zaostanke, ki je znašal že šest minut na vzponu na prelaz Madeleine, pošteno zmanjšala in na vrh prišla s slabo minuto in pol zaostanka.

Richard Carapaz je bežal večji del etape, a ga je skupina z rumeno majico ujela v zadnjih kilometrih.
Richard Carapaz je bežal večji del etape, a ga je skupina z rumeno majico ujela v zadnjih kilometrih.FOTO: AP

Na spustu, na katerem je zaostal Dan Martin, so trije ubežniki pridobili skoraj minuto, nato pa prednost pred vzponom na Meribel še povečali. A glavnina je znova stopila na plin na zaključnem vzponu in izničila prednost ubežnikov. Prvi je odpadel Julian Alaphilippe, nato pa še Gorka Izagirre, tako da je 9 kilometrov do cilja ’bežal’ le še zmagovalec lanskega GiraCarapaz. Čeprav se je zdelo, da ga bo glavnina, ki je zaostanek zmanjšala že na slabih 20 sekund, ujela, pa je član Ineosa stopil na plin v zadnjih kilometrih in si pred zadnjimi štirimi kilometri vzpona privozil kar dobrih 40 sekund prednosti pred skupino z rumeno majico, v kateri sta vozila tudi Slovenca Primož Roglič in Tadej Pogačar. 

Odločitev v kraljevski etapi je nato pričakovano padla na prelazu Loze, ki je z 2304 metri nadmorske višine predstavljal tretji najvišji zaključek etape Toura v zgodovini. V zaključku klanca je na plin pritisnil Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Astana), ki je najprej zlomil Tadeja Pogačarja, nato pa še Primoža Rogliča. Ta se je nato podal v lov za Kolumbijcem, a mu ga ni uspelo ujeti. Na koncu je z izjemno samostojno vožnjo Kolumbijec strl Slovenca in mu v skupnem seštevku ukradel 34 sekund (30 prednosti na etapi + dodatnih šest bonifikacijskih).

Pogačar oblekel še pikčasto majico
 V skupnem seštevku še vedno vodi Roglič, povečal je prednost pred Pogačarjem, pred katerim zdaj vodi 57 sekund, tretji pa je že današnji zmagovalec Miguel Angel Lopez (+1:26), ki je s tretjega mesta izrinil rojaka Rigoberta Urana. Tadej Pogačar je poleg bele majice najboljšega mladega kolesarja na dirki oblekel še pikčasto majico najboljšega hribolazca. Po današnji etapi, v kateri so zaostanki narasli, je bolj ali manj jasno, da se bodo za končno zmago udarili Roglič, Pogačar in Lopez. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

PREGLED DOGAJANJA V ŽIVO

17:41

Toliko za danes ...

... bodite z nami spet jutri, ko bomo za vas znova v živo pospremili tretjo zaporedno gorsko etapo letošnjega Toura.
17:36

Roglič ostaja vodilni, Pogačar drugi

Po kraljevski etapi je zelo lep pogled na skupni vrstni red ... Vodi Primož Roglič s 57 sekundami naskoka pred Pogačarjem.
Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke
17:30

Prva izjava zmagovalca

"Sem zelo vesel. Zelo čustveno je vse skupaj. Trdo smo delali, da nam je to uspelo. Ni bilo lahko, zato sem zdaj zelo čustven. Zagotovo je današnji dan nekaj posebnega. Ni bilo lahko. Vse skupaj je izjemno. Samozavestni smo bili. Vedeli smo, da nam bo ta teren pisan na kožo. Da bomo čez 2000 metrov in da bomo kot doma, tako da smo vedeli, da je to za nas priložnost," je razložil Miguel Angel Lopez.
17:29

Tu so rezultati 17. etape

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke
17:19

Čeprav ni zmage, odličen razplet za Slovenca!

Primož Roglič bo ostal v rumeni majici vodilnega, Tadej Pogačar bo ostal drugi, obenem pa je danes oblekel še pikčasto majico.