Drugi športi

Neverjeten preobrat: Pogačar z noro vožnjo na kronometru z Rogliča slekel rumeno majico

Lure, 19. 09. 2020 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Gašparin, STA
Komentarji
852

Komaj 21-letni Pogačar, ki bo v ponedeljek praznoval 22. rojstni dan, je na sobotnem kronometru pripravil neverjeten preobrat. S fenomenalno vožnjo in daleč najboljšim časom je dobil kronometer in iz rumene majice slekel dolgo časa vodilnega kolesarja letošnjega Toura Primoža Rogliča. 20. etapo, dolgo 36,2 kilometra, je Pogačar dobil z minuto in 21 sekundami prednosti pred Tomom Dumoulinom. Roglič je v cilj prišel z minuto in 56 sekundami zaostanka, zasedel je peto mesto.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenci v Francijo
    02:21
    Iz 24UR: Slovenci v Francijo
  • Iz 24UR: Napeto do zadnje sekunde
    02:05
    Iz 24UR: Napeto do zadnje sekunde

"Mislim, da sanjam. Ne vem, kaj naj rečem," je prva izjava Tadeja Pogačarja. "Ne vem, kdaj bom to dojel, toda zelo sem ponosen na ekipo. Naredili so izjemno delo, da smo dobili rumeno majico zadnji dan. To so bile le sanje, o katerih smo sanjali pred začetkom! To je izjemno," je dodal 21-letnik s Klanca pri Komendi. "Nisem bil le jaz. Ekipa je naredila izjemno delo, poznal sem traso, vsak kotiček proge, vedel sem, kje moram pospeševati. Vsem bi se rad zahvalil. Uspelo mi je," je v cilju nadaljeval vidno ganjeni član ekipe UAE Emirates. 

"Na vzponu nisem slišal radijske povezave, zaradi tega, ker so bili navijači preglasni. Le na polno sem kolesaril. Zelo dobro sem poznal vzpon, zato sem lahko pritisnil," je še pojasnil vse bolj priljubljeni Pogi, ki se mu po današnji zmagi klanja celotna svetovna športna javnost. Tadej Pogačar je že oblekel rumeno majico in to na kakšen način: pred Rogličem bo imel pred zadnjo, 21. etapo kar 59 sekund prednosti. A kot vemo, nenapisano pravilo pravi, da se zadnji dan nosilca rumene majice ne napada. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tadej Pogačar bo domov poleg rumene majice odnesel še pikčasto majico za najboljšega hribolazca in belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Neverjeten dosežek za 21-letnika, s katerim se lahko pohvalijo le redki kolesarji v več kot stoletni zgodovini Toura. Primož Roglič je kronometer zaključil na petem mestu (zaostanek + 01'56''), kar pomeni, da je v skupnem seštevku po 20. etapi zdrsnil na drugo mesto. Zares se je ta sobotni kronometer izkazal za odločilnega, a kdo bi si mislil, da ga bo tako prepričljivo dobil mladi Pogačar. To je bila še tretja etapna zmaga Pogačarja na letošnjem Touru (dobil je že 9. in 15. etapo na svojem debitantskem (!) Touru), s čimer je zasluženo oblekel rumeno majico. Slovenija ima tri majice ter prvega in drugega z letošnjega Toura. Neverjetno! Nenapisano pravilo namreč pravi, da se nosilca rumene majice na zadnji nedeljski etapi, ki je namenjena paradi zmagovalca v Pariz, ne napada ... 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pogačar je od samega začetka vrtel pedala na vso moč in skozi celotno traso pridobival proti starejšemu rojaku. Ta sicer ni odpeljal slabega kronometra, končal ga je na petem mestu, toda danes je bil Pogačar enostavno premočan. Na vzponu, dolgem 5,9 kilometra s povprečnim naklonom 8,5 odstotka, je Pogačar Rogliču vzel kar minuto in 19 sekund. Eno sekundo je zaostajal tudi za vodilnim na drugem vmesnem času Tomom Dumoulinom (Jumbo-Visma), a je tudi odličnega Nizozemca, svetovnega prvaka v kronometru, pustil za seboj. Kot vse ostale.

Sesuti Primož Roglič v cilju kronometra ...
Sesuti Primož Roglič v cilju kronometra ... FOTO: AP

Na koncu etape je imel 21-letnik s Klanca pri Komendi minuto in 21 sekund prednosti pred drugouvrščenim Tomom Dumoulinom, z enakim zaostankom je tretje mesto osvojil Avstralec Richie Porte, ki je v skupnem seštevku napredoval na tretje mesto. Roglič je za Pogačarjem v skupnem seštevku zaostal 59 sekund. Roglič je kronometer od Lura do Planche des Belles Fillesa (36,2 km) začel natanko ob 17.14, v prvem delu trase pa je bil 13 sekund za Pogačarjem, ki je na stezi šel na vse ali nič. Še pred drugim vmesnim časom je 21-letnik prehitel Miguela Angela Lopeza, ki je startal dve minuti pred njim in še povišal prednost pred rojakom, medtem ko je lovil tudi Dumoulina.

Vzpon je nato odločil zmagovalca tako v etapi kot na dirki po Franciji, poleg rumene majice pa je Pogačar s sijajnim vzponom vzel tudi pikčasto majico najboljšega hribolazca, ki je bila v lasti lanskega zmagovalca Gira, Ekvadorca Richarda Carapaza. Ta je na ravnem delu preračunaval, se pripravljal samo na vzpon, a tudi tam ga je Pogačar, ki je na valu adrenalina jezdil proti Planche des Belles Fillesu, zanesljivo prehitel z rekordnim časom vzpona 16:10, s čimer je bil hitrejši tudi od svojega moštvenega kolega Fabia Aruja (16:12). Poleg rumene in pikčaste je pri starosti 21 let in 363 dni jasno vzel tudi belo za najboljšega mladega kolesarja. Najboljši na dirki po Franciji je na koncu vzel tri od štirih majic.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.54

Toliko za danes ...

... ostanite z nami, z odzivi bomo za vas skrbeli še naprej, jutri pa bomo z vami znova na zaključku Toura, ki bo za Slovenijo zgodovinski. Ah, kaj zgodovinski, epski!

18.52

Na eni strani veselje ...

... na drugi strani razočaranje. Treba je sočustvovati z Rogličem. Za njim je bil skorajda perfekten Tour, nato pa ga je z noro vožnjo slekel Pogačar ...

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
18.50

Pogačar: Sanje so bile le sodelovati na Touru

Pogačar po veličastni predstavi: "Moje sanje so bile le tekmovati na Touru. Počakati bom moral do jutri in do zadnje etape, da bom razumel, kaj mi je uspelo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
18.48

Pogačar v rumenem!

Takole izgleda Tadej Pogačar v rumenem. Ne pozabimo, 21-letni fant, debitant na Touru, je na zadnji možni dan oblekel rumeno majico! Kapo dol, Tadej!

18.39

Pogačarju čestital tudi zmagovalec Toura leta 2018!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (852)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

UngaUne
20. 09. 2020 14.22
-7
Popolnoma, zgreseno ! Za tiste, ki mislite, da je to ekipni sport. Po eni strani je ekipni šport, po drugi pa ne. Vseeno, pa je v srcu bistvo individualni šport. Kjer lahko, pride tudi, Janez Kranjski individualno. In se po uri... a, na vašo ekipo in zmaga. Poglej, še vedno zmaga tisti močnejši, posameznik, najboljši, skratka zmagovalec. Ima pač, roglic tako mocno ekipo, da so vsi v ospredju, ker so pac toliko boljsi od drugih. Vendar, kaj se naj pogisedaj zato, ker je toliko boljši vozi za ekipo, ker so ekipno močnejsi..... Halooooooo... Vozil je tako hitro, kot je lahko hitro... Pac je boljši. Ko ekipni tekmovalec od jumbota, ne zmore več voziti kot je zmožen , se ne sme voziti zada v pogijevi ekipi zadaj, ali kaj vam je!?!?! . Skupno, je pač, danes pogi še toliko bolj ponosno. Da je vozil tako, spektakularno, ujel zaostanek rogle in ga se toliko prehitel... Noroo....Čestitke obema, kralja oba. Za tiste ostale. Ki ste, v večini za roglica. Pa je verjetno vzrok zarade tega, ker ste prej slusali za njega, kot jaz osebno naprimer. Za pogija sem po resnici slišal, letos prvič. Šele sedaj 🤔in enostavno je roglic toliko bolj znan, da ima pri nas večinoma zato več navijačev... Šteje skupni, čas in zato je, Pogi enostavno, zmagovalec toura...... Kapo dol, nažgal si vse, spektakularno!!!
Goli000
20. 09. 2020 11.55
+2
vsak je tekmoval za svojo ekipo .Tepež je Prevcu odnesel globus za Slovenijo. To je bila žalost.
Goli000
20. 09. 2020 11.53
+1
Tri četrtine srca je bilo za Rogliča ena za Pogačarja zmaga SLOVENSKA bravo bravo bravo
FAUSTOS1
20. 09. 2020 11.43
+2
Novo zgodovino vedno pišejo mladi,roglič je pač žrtev ekipe ,ki je ves čas igrala na sigurno,a brez da ne napadaš enostavno ne gre več-čestitke vsem slovenskim tekmovalcem.
zeljudin007
20. 09. 2020 11.28
+5
Pa dajte no, Slovenca sta oba, pa kaj je to, kaj vas boli???? Ne razumem kakšno pokvarjenost in nevoščljivost premorete nekateri.
ina5785
20. 09. 2020 10.42
+3
SREČNA, VESELA sem za mladega borca!! Je pa res, da je fant pravi fenomen. Pri teh letih je naredil nekaj skoraj nemogočega. Enako dobro želim Primožu ROGLJIČU, kajti to so fantje ki dobesedno ves čas garajo. Hvala vam slovenski korenjaki, kajti le športniki in še kulturniki nas ZASTOPATE v POZITIVNOSTI v svetu!!!! Čestitam vam iz srca!!! in HVALA!!! Tem fantom se lahko iskreno ZAHVALJUJEMO, nikakor pa NE politiki, ki se ji eni tako KLANJATE!!!!
riss
20. 09. 2020 11.32
+3
ina5785: za ta zapis sem ti hotel dati +, na koncu pa hladen tuš, saj se ti po zapisih ves čas klanjaš zavržni levi politiki, katere komunistična kontinuiteta so vse leve stranke, ki jih ves čas zagovarjaš. Šport je šport in ne mešaj politike vanj. Lahko pa kliknete na njen "vzdevek" in se o tem prepričate.
Perivnik
20. 09. 2020 14.07
+2
riss - povsem enakega mnenja sem. Plus je bil že skoraj stisnjen, na kar v vidim blatenje politiki. Še dobro, da imamo trenutno desno opcijo in da je tako močna, da drži red v državi. In da se sploh lahko dela. Poglejte anarhijo leve opcije. Njihovi samo kolesarijo in sedaj celo že z baklami strašijo po Ljubljani. O pravem delu (ne bluzenju) pa z leve nič.
Walter Pravicek
20. 09. 2020 10.37
+4
DVEMA SLOVENSKIMA KOSARKARJEMA SO V REPUBLIKI SRBSKI DALI KOLAJNE,PRI NAS BO KOMUNIST PAHOR ATA ENEGA PRIZNANEGA SINA IN ENEGA NOCE PRIZNATI,NEKAJ MOTOVILIL IN DAL BESEDNE VZPODBUDE.NIC NAGRADE V EVRIH!
GeorgeBest1968
20. 09. 2020 10.33
+4
Nikoli v zadnjih 3 tednih in na daljsih etapah ni mogel Pogacar zmagati za vec kot 1 min Rogliča.Včeraj pa je na krajsi etapi kr zmagal za 2 min pred Rogličem.A ni to sumljivo??? A se zaveda on da kri shranjujejo več let in testirajo še dolgo časa.
Walter Pravicek
20. 09. 2020 10.38
+4
Have a nice day
20. 09. 2020 10.31
-4
Bravo Tadej. Vsi, ki pišete da je zmagal zaradi jumbo visme se motite. Primož je imel močno ekipo ki mu je pomagala čez celotno dirko, on je počival medtem ko so se kolegi mučili. Več kronometrov bi moralo biti, da bi se pokazalo kdo je boljši. Če bi zmagal Roglič bi zaradi ekipe. Tadej je brez ekipe dobil rumeno majico in svaka mu čast. Ne podcenjujem Primoža ker je tudi on odličen, če ne bi bil, ne bi bil kapetan najboljše ekipe. Čeprav dobro vemo, da je Primož podcenjeval Pogacarja,ce ga ne bi bi zmagal tur. Tako je in pika.
riss
20. 09. 2020 09.57
+1
V komentarju pred včerajšnjo tekmo sem rekel, da bo po koncu dirke Pogačar tudi dobil rumeno majico ampak od ekipe Jumbo visma njihovo. Po neverjetnem preobratu pa bo mogoče Tadej podaril pravo rumeno majico Rogliču. Za uspeh se lahko Pogačar zahvali tudi Rogličevi ekipi, ki ga je tolerirala zraven, ko je njegova ekipa sopihala v ozadju. Čuti se grenak priokus, čeprav ni potrebe. Takšen je šport in Pogačar je bil tokrat pogumnejši, spretnejši in srečnejši. Pravica pa,..., je kdaj tudi skazica. Vsekakor pa STA OBA VELIK PONOS SLOVENIJE, najbolj kolesarske države na svetu na število prebivalcev.
tisovec
20. 09. 2020 09.34
+10
SUPER! Imamo najboljša kolesarja na svetu. Bedarija je pisat kdo je koga slekel. Oba sta naša.
Jagenjcek
20. 09. 2020 08.43
+10
Mislim,da bo danes Jumbo Visma uprizorila nekakšen ekipni kronometer in poizkusila na tempo sleči Pogačarja.Lahko jim uspe.Imajo kolesarje za to.
Hachi
20. 09. 2020 09.13
+0
Lahko samo sanjas o tem.ns zadnji etapi se udarijo zgolj sprinterju,sicer oa je namenjena spalirju do elizejskih poljan.dirka je torej odlocena.
hotchilipoper
20. 09. 2020 08.18
+28
Pogi lahko reče primožu,hvala za vso pomoč,brez vaše ekipe mi ne bi uspelo
belaroza
20. 09. 2020 10.13
+23
ina5785
20. 09. 2020 10.45
+0
Jaz pa vseeno mislim, da je PRAV da vsak vozi po svojih močeh. Vem da so v kolesarstvu tudi neka pravila, vendar naj zmaga najboljši, neglede Španec, Slovenec, Italjan. . . . . . . . . . Zakaj bi se nekdo moral brzdat, da drugi zmaga
apodgra
20. 09. 2020 08.17
+2
stravski Samo po tej zmagi ne moreš soditi , kdo je boljši . Primož ni imel svojega dne , kar je v kolesarstvu pogosto , Tadej pa je preprosto podivjal na cesti.
štumbamfirer
20. 09. 2020 08.13
-14
Tadej je boljši od Primoža
hotchilipoper
20. 09. 2020 08.16
+9
štumbamfirer
20. 09. 2020 08.18
-9
Jan Pekarek
19. 09. 2020 21.59
+4
Kaj bi Slovenci delali, če bi se srečali Mavericks z Heats? ... državna vojna? Tole je še vedno na srečo kolesarstvo ...
Matej101
19. 09. 2020 21.56
+39
Bravo Slovenca kapo dol! Pogačar je sicer danes zasluženo zmagal,.. malce nefer je do celotne ekipe Jumbo Visma, ki je v bistvu garala cel tour in bila daleč najboljša,... in čez vse etape se je pri njih šlepal Pogačar!
apodgra
20. 09. 2020 08.19
+12
Matej , Res je , kar si napisal . Ekipa Jumbo Visne je lahko razočarana .
Jožica55
20. 09. 2020 10.28
+6
Matej. Ja tudi meni je zelo hudo kar se je zgodilo. Gledala sem dirko vse tri tedne ja in res je, da je Pogačarju uspelo prav zaradi Jumbo Visme, toda zmagi pravijo se ne gleda v zobe. Jaz osebno bi bolj privoščila Primožu ampak je že tako. Zaključek bo velik za nas Slovence vendar z nekim grenkim priokusom.
ina5785
20. 09. 2020 10.47
-3
Jožica55 POZDRAV - Jaz pa res NE vidim grenkobe, tudi mi je vseeno KDO od Slovencev zmaga, saj so slovenski fantje vsi NAŠI!!!
Jožica55
20. 09. 2020 11.13
+1
ina ja saj je res, ampak si pač izbereš favorita in za tistega nekako bolj navijaš. Pa tako dobro je kazalo Primožu skozi vso dirko. Aja pa še iz mojega konca je doma.
Satoshi Nakamoto
19. 09. 2020 21.52
+1
Zadnji dan dirke je jutri! Šele jutri bomo vedeli kdo je zmagovalec.
Jan Pekarek
19. 09. 2020 21.54
+3
Kaj mislis? Sa se bo Pogacar zapeljal v zid in se ubil? Ali kaj?
IanNow
19. 09. 2020 21.57
+7
Na zadnji etapi se ne napada rumene majice..
Satoshi Nakamoto
19. 09. 2020 21.57
+2
Da se zmagovalcev ne določa pred koncem. Če ti toni jasno, ti naj kak otrok pove kaj o športu.
Satoshi Nakamoto
19. 09. 2020 21.57
-5
Rogliča ste že tudi častili kot zmagovalca, kar vse pove o vašem poznavanju športa ...
Satoshi Nakamoto
19. 09. 2020 21.58
+1
Bori se do zadnjega. Vnaprej predajo bitko slabiči
apodgra
20. 09. 2020 08.22
+3
Bildi Vsi kolesarski strokovnjaki z našimi načelo , so imeli Rogliča za edinega zmagovalca tura . Torej si ti edini , ki se spoznaš na šport, kapo dol.
suey
20. 09. 2020 08.23
+2
Me veseli tvoja kolesarska navdusenost ampak te je malo zavedla. So pisana in nepisana pravila, ki se jih pravi sportniki drzijo. Niso obicni kavcarji ki se vsak dan zbudijo z novim strokovnim znanjem.
IanNow
19. 09. 2020 21.47
+7
Komedija je pa res.. Ker ljudje ne stakajo..da tukaj ne gre za reprezentanco.. Ampak delodajalca.. Torej je logicno da bo borba..
Jan Pekarek
19. 09. 2020 21.58
+0
Kaj bi delali, ko bi se srečali Mavericks z Heats? ... državna vojna? Tole je še vedno na srečo kolesarstvo ...
CURVANORD Zanetti
19. 09. 2020 21.47
+0
Fanta naj deugo leto zamenata svohi rkipi i gerta v isto ekipo Prinomoz kapetan , Tadej njegov prvi pomocnik in naj mu ponaga do zmage na dirki po Franciji 2021
CURVANORD Zanetti
19. 09. 2020 21.47
+0
Ojoj ogrmno napak, upam da ste razumeli, kaj sem zelel napisat
hirajem
19. 09. 2020 21.53
-17
Pogi kot zmagovalec TDF naj bo pomagač nekomu??? Upam sa jih osvoji 5 zapored ne pa da tem na IĆ pomaga in vodo nosi.
BMW M
20. 09. 2020 08.38
+1