Drugi športi

Alpe in kronometer ločujeta Slovenijo do zgodovinske rumene majice

Grenoble , 14. 09. 2020 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
11

Dirka po Franciji se bo po dnevu premora nadaljevala v torek. Odločilni zadnji teden bo postregel s tremi gorskimi etapami, ki bodo najverjetneje že odločile končnega zmagovalca. Če temu ne bo tako, bo o rumeni majici odločal sobotni kronometer s ciljnim vzponom prve kategorije. Primožu Rogliču in Tadeju Pogačarju za zdaj kaže odlično, a v Alpah bo marsikdo od favoritov imel svojo računico.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zgodovinska priložnost Tadeja Pogačarja
    02:02
    Iz 24UR: Zgodovinska priložnost Tadeja Pogačarja
  • Iz 24UR: Slovenska prevlada
    02:29
    Iz 24UR: Slovenska prevlada
Primož Roglič in Tadej Pogačar sta doslej zabeležila že tri dvojne zmage. V zadnjem tednu pa se jima ponuja odlična možnost, da ta izkupiček še nadgradita.
Primož Roglič in Tadej Pogačar sta doslej zabeležila že tri dvojne zmage. V zadnjem tednu pa se jima ponuja odlična možnost, da ta izkupiček še nadgradita. FOTO: AP

Hribovit začetek, bodo favoriti varčevali?
V torek bo 16. etapa postregla s petimi kategoriziranimi vzponi. Najtežji bo predzadnji prve kategorije (dolg 11,1 kilometra s povprečnim naklonom 6,5 odstotka), a se bo zaključil slabih 20 km pred ciljem, tako da obračunov med glavnimi akterji v skupnem seštevku ne gre pričakovati. 

Zadnja dva kilometra čaka kolesarje še ena vožnja navkreber, in sicer do športnega središča Villard-de-Lans. Na tem delu trase bo povprečni naklon 7,9-odstoten, poleg tega pa bi karavano lahko dodatno premešali sunki vetra, ki v departmaju Isere sicer niso nič neobičajnega. 

Glavnina bo po vsej verjetnosti nekaj moči privarčevala za prihodnji dan, tako da lahko pričakujemo močno ubežno skupino. A če bo ta do zadnjega vzpona ujeta, potem bomo znova videli obračun glavnih favoritov in morda novo slovensko (dvojno) zmago.

Kraljevska etapa s končno neznanko
Sreda bo ponudila kar dva vzpona najtežje kategorije. Prvi na prelaz Madeleine (17,1 kilometra in z 8,4-odstotnim naklonom), s katerim so kolesarji opravili na nedavnem kriteriju Dauphine, najverjetneje še ne bo ponudil obračuna favoritov, lahko pa bi se zgodilo, da bi kdo izmed doslej najhitrejših že tam odpadel. Egan Bernal je denimo v nedeljo na Grand Colombieru pokazal, da ni v najboljši formi, imel naj bi tudi zdravstvene težave, tako da bo znova na veliki preizkušnji. 

Nato kolesarje čaka spust v Briancon in zatem peklenski zaključek etape. Od Brides-Les-Bainsa jih čaka kar 21,5 kilometra dolg vzpon na Col de la Loze, mimo mondenega alpskega središča Meribel. Klanec s povprečnim naklonom 7,8 odstotka se med osmim in enajstim kilometrom nekoliko zmanjša, od 17. kilometra naprej pa je več kot desetodstoten, najstrmejši deli pa presegajo celo mejo 20. 

Prelaz Loze bo peti najvišji vzpon v zgodovini Toura. Doslej so bili višji le Galibier (2642 metrov nadmorske višinie), Granon (2413 metrov), Val Thorens (2365 metrov) in Izoard (2360 metrov). 

Zaključni del vzpona od Meribela do prelaza Loze je bil na Tour uvrščen sploh prvič, cesto so namreč uradno odprli šele lani poleti. Etapa se bo zaključila na 2304 metrih, najvišji točki letošnje dirke po Franciji. Premierno so kolesarji na cilj 17. etape sicer zapeljali prejšnjega avgusta, ko je prelaz gostil cilj etape Tour de l’Avenir, nekakšne dirke po Franciji za dirkače do 23 leta starosti, na kateri je leta 2018 slavil Tadej Pogačar. Ker organizatorji niso bili povsem prepričani, ali je sploh možno priti do cilja, je bila etapa dolga zgolj neverjetnih 23 kilometrov.

Takrat je v cilju stal tudi legendarni Bernard Hinault, ki je na Touru zabeležil kar pet skupnih zmag. Po koncu etape je navdušeno poklical vodilnega moža dirke Christiana Prudhomma in mu dejal, da si mora zaključni del trase nujno ogledati na lastne oči. Prudhomme ga je poslušal, tako da bodo ljubitelji francoske pentlje lahko letos uživali v povsem novem zaključku. Nič čudnega pa ne bi bilo, da bi prav zaključni kilometri na prelaz Loze dali tudi že končnega zmagovalca.

Vzpon na prelaz Loze se je kolesarskemu svetu premierno predstavil šele pred letom dni:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnje alpsko dejanje
V Meribelu, ki ga bo karavana prečkala v sredo, bo start četrtkove, zadnje alpske etape. Ta je na papirju nekoliko manj zahtevna od svoje predhodnice, a ker se nikdar ne ve, kako se bodo posamezni kolesarji odzvali na peklensko 17. etapo, bi tudi 18. lahko še kako premešala vrstni red med najboljšimi. Za kaj takega je najbolj primeren sklepni vzpon etape in obenem zadnji ekstra kategorije na letošnji dirki. Sicer dolg le šest kilometrov, a z naklonom vselej večjim od desetih odstotkov. Končal se bo slabih 30 kilometrov pred ciljem, s tem pa napetosti v glavnini še ne bo konec. 

Karavano namreč čaka še 1,8 kilometra dolg odsek makadamske ceste, na katerem bi razplet lahko krojile predvsem tehnične težave. Dve leti nazaj jih je prav tam imel Chris Froome, a se mu je uspelo vrniti v glavnino, saj je bilo do cilja še 90 kilometrov. Tokrat pa prostora in časa za popravo napak ne bo. 

Že omenjeno etapo izpred dveh let, ki je prav tako prečkala des Gileres je dobil Julian Alaphilippe. Francoz pa je, ker v skupnem seštevku ni več nevaren, tudi tokrat med favoriti:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nagrada za sprinterje 
Za preživele v "gruppetu" bo po treh peklenskih dneh v Alpah prva od dveh nagrad prišla v petek. 19. etapa, ki so jo organizatorji označili kot premor med gorskimi preizkušnjami in kronometrom na predzadnji dan, se bo po vseh pričakovanjih zaključila s skupinskim sprintom. Slovenci bomo tam računali na Luko Mezgeca, ki je v soboto v Lyonu pokazal, da je v tem trenutku med najhitrejšimi, a vse bo odvisno od tega, kdo bo iz Alp odnesel najbolj sveže noge.

Zadnji met kocke 
V soboto malo po 18. uri se pričakuje, da bo v cilj na Planche des Belles Filles pripeljal zadnji kolesar. 36,2 kilometra dolg kronometer bo dokončno dal odgovor, kdo bo dan kasneje na Elizejskih poljanah užival v rumeni majici. To bo edina samostojna preizkušnja na letošnjem Touru. Končala se bo z vzponom prve kategorije (5,9 kilometra in 8,5-odstotni povprečni naklon) na že omenjeni vrh v francoskih Vogezih. 

Na Planche des Belles Filles sta v prejšnjih letih etapni zmagi slavila nekdanja zmagovalca dirke po Franciji Chris Froome (2012) in Vincenzo Nibali (2014).

Poleg nog bi znala biti odločilna tudi taktika. Zanimivo bo predvsem, ali se bodo kolesarji pred zadnjim vzponom odločili za zamenjavo kolesa. Za takšno potezo se je na slovenskem državnem prvenstvu pred tedni denimo odločil Tadej Pogačar, medtem ko bo Primož Roglič celotno preizkušnjo najverjetneje opravil na enem kolesu. 

Parada šampionov po Elizejskih poljanah
V nedeljo, na zadnji dan dirke po Franciji, je pred karavano tradicionalna etapa po Elizejskih poljanah, ki pa sprememb v skupnem seštevku ne bo prinesla. Vsi, ki jim bo uspelo priti do Pariza, bodo v središču francoske prestolnice opravili osem krogov, na koncu pa bo o zmagovalcu skoraj zagotovo odločal sprint. Za zdaj vse kaže, da bo v rumenem na koncu užival eden od slovenske dvojice, Roglič ali Pogačar, za popoln slovenski dan v Parizu pa bi lahko z etapno zmago poskrbel še Mezgec. 

Lani je glavnina na Elizejskih poljanah kot zadnjega ujela Jana Tratnika, ki je kasneje dejal, da je imel zaradi vožnje pred tolikšnim občinstvom "solzne oči": 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Let it be ...
14. 09. 2020 19.06
+12
Najbolj zanimivo je, da kolesarstvo zdaj gledajo tudi tisti, ki sploh niso vedeli pred tem, da tour de france obstaja. Jaz Tour gledam že vsaj 20 let. S tem, da sem v dobi Armstronga mislil, da je to bil najbolj zanimiv tour ... ampak letos je zame najboljši tur v moji zgodovini.
big brother
14. 09. 2020 17.26
+6
Važn da date KEKU za bluzenje 250 jurjev na leto tem pa 2 jurja
Teflonka
14. 09. 2020 17.12
+14
Alpe,kronometer,virus in kanček sreče, loči Rogljiča in Pogačarja, pred vpisom v knjigo kolesarske zgodovine...🇸🇮💪
jolanka
14. 09. 2020 16.54
+21
Joj, ustavte konje, no. Boste v soboto oz. Nedeljo pisali o slo rumeni. Ni se konec. Pa srcno navijam za nasa, samo ne histerije zganjat.
motorist_mb
14. 09. 2020 16.03
+12
Ajde Pogi in Rogla dvoboj se nadaljuje...zmaga naj boljši(Pogi😉)...gremo naši!
Maček2
14. 09. 2020 15.56
+27
Dejmo naši dejmo!🚴🇸🇮💪
User112003
14. 09. 2020 15.47
-62
Cez 10 let jima bodo pa vse vzel hahahhaa kaj delata nenormalno zihr sta na drogi hahahha
PaJaDe
14. 09. 2020 15.51
+34
Aha če tak "strokovnjak" kot si ti to pove, pol ziher drži....pejd zdaj spat da te ne bo fovšija razžrla
Maček2
14. 09. 2020 15.58
+15
Ti kot kavč strokovnjak .Ali si danes že naredil tisti krog okoli bloka?
Škrinca
14. 09. 2020 16.19
+16
@An0maly......tvoj podvig dneva je verjetno če se iz sedežne prebiješ do sekreta pa da se pri ten ne fserješ v gate......
uporabnica1
14. 09. 2020 15.04
+17
Tale kronometer znajo dobro odpeljati prav vsi naši, no razen Luka ni dober kronometrist, Ostali štirije pa bi lahk raztural:) Luka pa bo od šprinterjev klance najbolje preživel, tudi 19. etapa ni ravna, vbistvu je skor gor in dol