20°C

Napad Lande le anekdota: Roglič ostal trdno v sedlu, Carapaz zdaj 'pikčast'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
AVTOR
STA /J.K. /T.Š. /
KOMENTARJI
217
Osemnajsta etapa dirke po Franciji z najstrmejšim vzponom celotne dirke je pripadla dvojcu ekipe Ineos Grenadiers. Poljak Michal Kwiatkowski je ciljno črto prijateljsko prečkal skupaj z Ekvadorcem Richardom Carapazom, ki je iz rok Tadeja Pogačarja iztrgal tudi pikčasto majico. Za nosilcem rumene majice Primožem Rogličem je nov uspešen dan, v katerem je ohranil prednost pred vsemi zasledovalci in skozi cilj na četrtem mestu zapeljal skupaj s Pogačarjem.

VEČ VIDEOVSEBIN

01:30

Vrhunci 18. etape dirke po Franciji

01:17

Pogovor s Tadejem Pogačarjem po 18. etapi dirke po Franciji

 

Poljski kolesar Michal Kwiatkowski(Ineos Grenadiers) je zmagovalec 18. etape dirke po Franciji. Med ubežniki je bil sicer najbolj aktiven njegov moštveni kolega Richard Carapaz, ki je v boju za pikčasto majico "slekel" Tadeja Pogačarja, a pomembnejši je bil boj za ohranitev pozicij v skupnem seštevku, kjer še naprej vodi Primož Roglič. Slovenski zvezdnik nizozemskega moštva Jumbo-Visma ima v boju za rumeno majico še naprej 57 sekund prednosti pred Pogačarjem (UAE Team Emirates), tretji Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Astana) zaostaja minuto in 27 sekund.

"Dva težka dneva zapored, včeraj in tudi danes. Spet je ekipa opravila izvrstno delo, bil sem tam (v ospredju, op. a.), tako da en dan manj," je v uradni izjavi po etapi dejal Roglič. "Vedno je veliko prostora, dogaja se veliko stvari, veliko je bilo vzponov ... Zelo dobro smo vse skupaj nadzirali s celotno ekipo in zadevo pripeljali do konca,"je dodal.

Roglič (levo) ob moštvenemu kolegu Robertu Gesinku sredi 18. etape.
Roglič (levo) ob moštvenemu kolegu Robertu Gesinku sredi 18. etape.FOTO: AP

Veliko akcije v večjem delu etape ni bilo, pričakovano pa je premike v skupnem seštevku prinesel najbolj strm, šest kilometrov dolg vzpon na letošnjem Touru na ploščad Glieres (11,2 odstotka naklona). Ta je postregel s številnimi napadi. Nenazadnje niti na makadamskem odseku, dolgem 1,8 kilometra, po prihodu na vrh klanca ni manjkalo pomembnih trenutkov. Takoj na začetku klanca je napadel Španec Mikel Landa(Bahrain-McLaren), v ozadju pa je ritem narekovala Jumbo-Visma.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Predrta zračnica ni ustavila Porta
Popustila sta Kolumbijec Rigoberto Uran(EF Pro Cycling) in Britanec Adam Yates(Mitchelton-Scott), Landa pa si je hitro nabral 30 sekund prednosti v želji po četrtem mestu v skupnem seštevku. V ozadju pa ga je na razdalji držal Rogličev nizozemski vlak. Pričakovati je bilo napad predvsem Kolumbijca Lopeza, ki je za Pogačarjem pred začetkom etape zaostajal 29 sekund. Toda Belgijec Wout van Aertje dolgo časa narekoval visok ritem, zaradi česar so številni odlični kolesarji odpadli iz manjše skupine favoritov, drugi pa niso uspeli napasti najboljših. Nato pa je napadel Enric Mas (Movistar), drugi v razvrstitvi za belo majico najboljšega mladega kolesarja, napad pa sta pokrila njegov tekmec Pogačar in Rogličev moštveni kolega, Američan Sepp Kuss.

Na vrhu strmega vzpona so bili v ospredju le najboljši, Pogačar pa je vseeno "skočil" in pridobil šest točk v boju za pikčasto majico. V tem seštevku ima po 18. etapi 72 točk, kar je dve manj kot Carapaz (74 točk) in pet več od Rogliča (67 točk). O boju za pikčasto majico bo tako odločila sobotna vožnja na čas, na kateri bo na voljo deset točk za zmagovalca. Na makadamskem delu sta nato pospešila oba Slovenca, skupno četrti Richie Porte(Trek–Segafredo) pa je s predrto zračnico zaostal 40 sekund, Yates in Uran pa več kot minuto in pol. Toda sodelovanja na spustu ter manjšem klancu ter novem spustu do cilja ni bilo, zaradi česar sta Roglič in Kuss želela, da se priključita tudi moštvena kolega Tom Dumoulinin Van Aert iz zasledovalne skupine, kjer sta kolesarila skupaj s Portom.

Pogačar: Poskusil sem na zadnjem vzponu, a ni mi uspelo
Do konca etape je prišlo do internega dogovora za etapno zmago med moštvenima kolegoma Carapazom in Kwiatkowskim, ki jo je zaradi dobrega sodelovanja na klancih Carapaz prepustil Poljaku. Tretje mesto je osvojil Van Aert, ki je tako vzel možnost favoritom, da bi kdo pridobil štiri bonifikacijske sekunde. V petek bo na sporedu miren dan v sedlu za kolesarje, na voljo pa bo le ena točka v boju za pikčasto majico. Sicer pa bo bolj pomembno brez padcev in ostalih težav preživeti etapo od Bourg-en-Bressa do Champagnola (166,5 km) in hraniti moči za sobotni kronometer na planoto Planche des Belles Filles.

"Glede profila je bila to ena najtežjih etap," je četrtkovo dogajanje komentiral Pogačar."In res je bilo zelo naporno. Jumbo je opravil izvrstno delo in imel pod nadzorom celotno etapo. Poskusil sem na zadnjem vzponu, a ni mi uspelo. Nisem imel boljših nog od vseh ostalih. Na koncu je bilo težje in poskusil sem s sprintom za tretje mesto. Vseeno je bil to dober dan za ekipo, ki je spet res trdo garala. Zadovoljen sem z njihovo predstavo."

Roglič in Pogačar pred osvojitvijo treh od štirih majic
Slovenska kolesarja Rimata trenutno v lasti dve majici. Tisto najbolj pomembno, rumeno, nosi 30-letni Kisovčan, ki ima v skupnem seštevku 57 sekund prednosti pred mlajšim rojakom. Slednji pa ima v lasti belo majico najboljšega mladega kolesarja. Enemu od Slovencev se obeta tudi pikčasta majica najboljšega hribolazca. Čeprav je Pogačar v četrtek izgubil pikčasto majico, pa ima še vedno možnost, da jo v naslednjih dveh etapah dobi nazaj. Ekvadorec Carapaz, lanski zmagovalec Gira, je v četrtek osvojil 42 točk in ima v skupnem seštevku 74 točk. Pogačar je na vrhu najbolj strmega klanca ob koncu etape osvojil šest točk in za Ekvadorcem zaostaja za dve točki. V boju za zmago v razvrstitvi pikčaste majice je le še Roglič, ki ima 67 točk. Do konca Toura je na voljo še 11 točk za hribolazce. V petkovi etapi od Bourg-en-Bressa do Champagnola bo na voljo le ena za cilj na vzponu četrte kategorije.

Preostale bodo na voljo v kronometru. Najboljši v sobotni, 20. etapi, bo pridobil deset točk, drugi osem, tretji šest, četrti štiri, peti dve, šesti pa eno točko. Ker Carapaz ne velja za najboljšega v vožnji na čas, kolesarje pa čaka zahtevnih 36,2 kilometra, bi lahko Slovenca med seboj odločila tudi vprašanje dobitnika pikčaste majice. Bolj pomembna je tista rumena za zmagovalca Toura, kjer vajeti v rokah drži Roglič, ki ima 57 sekund naskoka pred Pogačarjem. Slednji pa ima 30 sekund prednosti pred Kolumbijcem Lopezom. Četrti Avstralec Porte v skupnem seštevku zaostaja tri minute in šest sekund. V razvrstitvi za belo majico najboljšega mladega kolesarja se borita le Pogačar in Španec Mas. Mladi kolesar Movistarja za 21-letnikom s Klanca pri Komendi zaostaja tri minute in 22 sekund.

Nedosegljiva je za oba Slovenca le zelena majica najboljšega sprinterja. A tudi tam sta Pogačar in Roglič visoko uvrščena. Mlajši zaseda osmo mesto (123 točk), starejši rojak pa deseto (101 točka). Vodi pa Irec Sam Bennett(Deceuninck-Quick-step) z 298 točkami, ima pa 52 točk prednosti pred Slovakom Petrom Saganom, ki je to majico doslej osvojil kar sedemkrat. Sprinterji bodo imeli na voljo še 160 točk v preostalih treh etapah na Touru.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

PREGLED DOGAJANJA V ŽIVO

17:54

S tem se naše spremljanje četrtkove 18. etape dirke po Franciji tudi zaključuje. Hvala vsem za pozornost, spet pa se bomo družili tudi v petek, soboto in nedeljo, z odzivi in ostalimi zgodbami iz Francije pa vas bomo razveseljevali tudi do zaključka današnjega dneva. Lep večer še naprej vam želim Jan Krstovski.
17:51

Pogačar: Ne vem, če mi je Primož sploh kaj rekel

"Dober dan zame in za ekipo, ki je spet trdo garala. Zelo sem zadovoljen," je v uradni izjavi dejal Pogačar. "Kaj mi je rekel Primož? Ne vem, če mi je sploh kaj rekel, mislim, da sva bila oba zgolj srečna, da se na makadamu ni zgodilo nič. Za nami je dober dan in zdaj gledamo proti vožnji na čas. Nisem vedel, da je Portu počila zračnica in v bistvu sem vesel, da se je vrnil, saj bi bila škoda, da bi zaradi počene zračnice zabeležil slabšo uvrstitev. Mislim, da je razlika malce prevelika (za zmago v skupnem seštevku, op. a.), a če bi imel Primož slab dan, jaz pa zelo dobrega, bi se morda lahko kaj zgodilo. A storil bom vse, da si zagotovim vsaj drugo mesto," je dodal Pogačar.
17:43

Roglič: Še en dan manj

"To sta bila dva res težka dneva, ekipa pa je spet opravila izvrstno delo. Še en dan manj," je v uradni izjavi po etapi dejal Roglič. "Res smo dobro nadzirali situacijo. Pogovor s Pogačarjem? To res ni pomembno. Do zdaj nam je uspelo res dobro delo. Vožnja na čas? Gotovo je to naša glavna skrb. Po tem bo odločitev o končnem vrstnem redu že znana, a tudi jutri bom moral biti zelo osredotočen."
17:34

Roglič in Pogačar na razglasitvi

Primož Roglič je s cvetjem v rokah in masko na obrazu vnovič sodeloval tudi na uradni razglasitvi nosilcev vseh glavnih majic. Pikčasto je Carapazu predal Pogačar, ki je zdaj s priznanjem in šopkom rož pozdravil gledalce z belo majico za najboljšega mladega kolesarja.
17:30

"To je za ekipo, to je za mojo družino, to je za tiste navijače, ki nikoli niso prenehali verjeti. To je nekaj, česar ne bom nikoli pozabil. Hvala Richard Carapaz in Ineos Grenadiers," je na Twitterju objavil Kwiatkowski. Sicer dvomimo, da je objavo tako kmalu po prihod v cilj spisal sam, a vendarle je to uspešen dan za Ineos, ki je pred včerajšnjo etapo ostal brez enega glavnih favoritov za končno zmago Egana Bernala.
Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke