Drugi športi

Napad Lande le anekdota: Roglič ostal trdno v sedlu, Carapaz zdaj 'pikčast'

Meribel, 17. 09. 2020 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, J.K., T.Š.
Komentarji
217

Osemnajsta etapa dirke po Franciji z najstrmejšim vzponom celotne dirke je pripadla dvojcu ekipe Ineos Grenadiers. Poljak Michal Kwiatkowski je ciljno črto prijateljsko prečkal skupaj z Ekvadorcem Richardom Carapazom, ki je iz rok Tadeja Pogačarja iztrgal tudi pikčasto majico. Za nosilcem rumene majice Primožem Rogličem je nov uspešen dan, v katerem je ohranil prednost pred vsemi zasledovalci in skozi cilj na četrtem mestu zapeljal skupaj s Pogačarjem.

Več videovsebin
  • Pogovor s Tadejem Pogačarjem po 18. etapi dirke po Franciji
    01:17
    Pogovor s Tadejem Pogačarjem po 18. etapi dirke po Franciji
  • Pogovor z Luko Mezgecem po 18. etapi dirke po Franciji
    01:02
    Pogovor z Luko Mezgecem po 18. etapi dirke po Franciji
  • Pogovor z Janom Polancem po 18. etapi dirke po Franciji
    01:57
    Pogovor z Janom Polancem po 18. etapi dirke po Franciji
  • Pogovor z Matejem Mohoričem po 18. etapi dirke po Franciji
    00:40
    Pogovor z Matejem Mohoričem po 18. etapi dirke po Franciji
  • Pogovor z Matejem Mohoričem pred 18. etapo dirke po Franciji
    01:39
    Pogovor z Matejem Mohoričem pred 18. etapo dirke po Franciji

 

Poljski kolesar Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers) je zmagovalec 18. etape dirke po Franciji. Med ubežniki je bil sicer najbolj aktiven njegov moštveni kolega Richard Carapaz, ki je v boju za pikčasto majico "slekel" Tadeja Pogačarja, a pomembnejši je bil boj za ohranitev pozicij v skupnem seštevku, kjer še naprej vodi Primož Roglič. Slovenski zvezdnik nizozemskega moštva Jumbo-Visma ima v boju za rumeno majico še naprej 57 sekund prednosti pred Pogačarjem (UAE Team Emirates), tretji Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Astana) zaostaja minuto in 27 sekund.

"Dva težka dneva zapored, včeraj in tudi danes. Spet je ekipa opravila izvrstno delo, bil sem tam (v ospredju, op. a.), tako da en dan manj," je v uradni izjavi po etapi dejal Roglič. "Vedno je veliko prostora, dogaja se veliko stvari, veliko je bilo vzponov ... Zelo dobro smo vse skupaj nadzirali s celotno ekipo in zadevo pripeljali do konca," je dodal.

Roglič (levo) ob moštvenemu kolegu Robertu Gesinku sredi 18. etape.
Roglič (levo) ob moštvenemu kolegu Robertu Gesinku sredi 18. etape. FOTO: AP

Veliko akcije v večjem delu etape ni bilo, pričakovano pa je premike v skupnem seštevku prinesel najbolj strm, šest kilometrov dolg vzpon na letošnjem Touru na ploščad Glieres (11,2 odstotka naklona). Ta je postregel s številnimi napadi. Nenazadnje niti na makadamskem odseku, dolgem 1,8 kilometra, po prihodu na vrh klanca ni manjkalo pomembnih trenutkov. Takoj na začetku klanca je napadel Španec Mikel Landa (Bahrain-McLaren), v ozadju pa je ritem narekovala Jumbo-Visma.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predrta zračnica ni ustavila Porta
Popustila sta Kolumbijec Rigoberto Uran (EF Pro Cycling) in Britanec Adam Yates (Mitchelton-Scott), Landa pa si je hitro nabral 30 sekund prednosti v želji po četrtem mestu v skupnem seštevku. V ozadju pa ga je na razdalji držal Rogličev nizozemski vlak. Pričakovati je bilo napad predvsem Kolumbijca Lopeza, ki je za Pogačarjem pred začetkom etape zaostajal 29 sekund. Toda Belgijec Wout van Aert je dolgo časa narekoval visok ritem, zaradi česar so številni odlični kolesarji odpadli iz manjše skupine favoritov, drugi pa niso uspeli napasti najboljših. Nato pa je napadel Enric Mas (Movistar), drugi v razvrstitvi za belo majico najboljšega mladega kolesarja, napad pa sta pokrila njegov tekmec Pogačar in Rogličev moštveni kolega, Američan Sepp Kuss.

Na vrhu strmega vzpona so bili v ospredju le najboljši, Pogačar pa je vseeno "skočil" in pridobil šest točk v boju za pikčasto majico. V tem seštevku ima po 18. etapi 72 točk, kar je dve manj kot Carapaz (74 točk) in pet več od Rogliča (67 točk). O boju za pikčasto majico bo tako odločila sobotna vožnja na čas, na kateri bo na voljo deset točk za zmagovalca. Na makadamskem delu sta nato pospešila oba Slovenca, skupno četrti Richie Porte (Trek–Segafredo) pa je s predrto zračnico zaostal 40 sekund, Yates in Uran pa več kot minuto in pol. Toda sodelovanja na spustu ter manjšem klancu ter novem spustu do cilja ni bilo, zaradi česar sta Roglič in Kuss želela, da se priključita tudi moštvena kolega Tom Dumoulin in Van Aert iz zasledovalne skupine, kjer sta kolesarila skupaj s Portom.

Pogačar: Poskusil sem na zadnjem vzponu, a ni mi uspelo
Do konca etape je prišlo do internega dogovora za etapno zmago med moštvenima kolegoma Carapazom in Kwiatkowskim, ki jo je zaradi dobrega sodelovanja na klancih Carapaz prepustil Poljaku. Tretje mesto je osvojil Van Aert, ki je tako vzel možnost favoritom, da bi kdo pridobil štiri bonifikacijske sekunde. V petek bo na sporedu miren dan v sedlu za kolesarje, na voljo pa bo le ena točka v boju za pikčasto majico. Sicer pa bo bolj pomembno brez padcev in ostalih težav preživeti etapo od Bourg-en-Bressa do Champagnola (166,5 km) in hraniti moči za sobotni kronometer na planoto Planche des Belles Filles.

"Glede profila je bila to ena najtežjih etap," je četrtkovo dogajanje komentiral Pogačar. "In res je bilo zelo naporno. Jumbo je opravil izvrstno delo in imel pod nadzorom celotno etapo. Poskusil sem na zadnjem vzponu, a ni mi uspelo. Nisem imel boljših nog od vseh ostalih. Na koncu je bilo težje in poskusil sem s sprintom za tretje mesto. Vseeno je bil to dober dan za ekipo, ki je spet res trdo garala. Zadovoljen sem z njihovo predstavo."

Roglič in Pogačar pred osvojitvijo treh od štirih majic
Slovenska kolesarja Rimata trenutno v lasti dve majici. Tisto najbolj pomembno, rumeno, nosi 30-letni Kisovčan, ki ima v skupnem seštevku 57 sekund prednosti pred mlajšim rojakom. Slednji pa ima v lasti belo majico najboljšega mladega kolesarja. Enemu od Slovencev se obeta tudi pikčasta majica najboljšega hribolazca. Čeprav je Pogačar v četrtek izgubil pikčasto majico, pa ima še vedno možnost, da jo v naslednjih dveh etapah dobi nazaj. Ekvadorec Carapaz, lanski zmagovalec Gira, je v četrtek osvojil 42 točk in ima v skupnem seštevku 74 točk. Pogačar je na vrhu najbolj strmega klanca ob koncu etape osvojil šest točk in za Ekvadorcem zaostaja za dve točki. V boju za zmago v razvrstitvi pikčaste majice je le še Roglič, ki ima 67 točk. Do konca Toura je na voljo še 11 točk za hribolazce. V petkovi etapi od Bourg-en-Bressa do Champagnola bo na voljo le ena za cilj na vzponu četrte kategorije.

Preostale bodo na voljo v kronometru. Najboljši v sobotni, 20. etapi, bo pridobil deset točk, drugi osem, tretji šest, četrti štiri, peti dve, šesti pa eno točko. Ker Carapaz ne velja za najboljšega v vožnji na čas, kolesarje pa čaka zahtevnih 36,2 kilometra, bi lahko Slovenca med seboj odločila tudi vprašanje dobitnika pikčaste majice. Bolj pomembna je tista rumena za zmagovalca Toura, kjer vajeti v rokah drži Roglič, ki ima 57 sekund naskoka pred Pogačarjem. Slednji pa ima 30 sekund prednosti pred Kolumbijcem Lopezom. Četrti Avstralec Porte v skupnem seštevku zaostaja tri minute in šest sekund. V razvrstitvi za belo majico najboljšega mladega kolesarja se borita le Pogačar in Španec Mas. Mladi kolesar Movistarja za 21-letnikom s Klanca pri Komendi zaostaja tri minute in 22 sekund.

Nedosegljiva je za oba Slovenca le zelena majica najboljšega sprinterja. A tudi tam sta Pogačar in Roglič visoko uvrščena. Mlajši zaseda osmo mesto (123 točk), starejši rojak pa deseto (101 točka). Vodi pa Irec Sam Bennett (Deceuninck-Quick-step) z 298 točkami, ima pa 52 točk prednosti pred Slovakom Petrom Saganom, ki je to majico doslej osvojil kar sedemkrat. Sprinterji bodo imeli na voljo še 160 točk v preostalih treh etapah na Touru.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

17.54

S tem se naše spremljanje četrtkove 18. etape dirke po Franciji tudi zaključuje. Hvala vsem za pozornost, spet pa se bomo družili tudi v petek, soboto in nedeljo, z odzivi in ostalimi zgodbami iz Francije pa vas bomo razveseljevali tudi do zaključka današnjega dneva. Lep večer še naprej vam želim Jan Krstovski.

17.51

Pogačar: Ne vem, če mi je Primož sploh kaj rekel

"Dober dan zame in za ekipo, ki je spet trdo garala. Zelo sem zadovoljen," je v uradni izjavi dejal Pogačar. "Kaj mi je rekel Primož? Ne vem, če mi je sploh kaj rekel, mislim, da sva bila oba zgolj srečna, da se na makadamu ni zgodilo nič. Za nami je dober dan in zdaj gledamo proti vožnji na čas. Nisem vedel, da je Portu počila zračnica in v bistvu sem vesel, da se je vrnil, saj bi bila škoda, da bi zaradi počene zračnice zabeležil slabšo uvrstitev. Mislim, da je razlika malce prevelika (za zmago v skupnem seštevku, op. a.), a če bi imel Primož slab dan, jaz pa zelo dobrega, bi se morda lahko kaj zgodilo. A storil bom vse, da si zagotovim vsaj drugo mesto," je dodal Pogačar.

17.43

Roglič: Še en dan manj

"To sta bila dva res težka dneva, ekipa pa je spet opravila izvrstno delo. Še en dan manj," je v uradni izjavi po etapi dejal Roglič. "Res smo dobro nadzirali situacijo. Pogovor s Pogačarjem? To res ni pomembno. Do zdaj nam je uspelo res dobro delo. Vožnja na čas? Gotovo je to naša glavna skrb. Po tem bo odločitev o končnem vrstnem redu že znana, a tudi jutri bom moral biti zelo osredotočen."

17.34

Roglič in Pogačar na razglasitvi

Primož Roglič je s cvetjem v rokah in masko na obrazu vnovič sodeloval tudi na uradni razglasitvi nosilcev vseh glavnih majic. Pikčasto je Carapazu predal Pogačar, ki je zdaj s priznanjem in šopkom rož pozdravil gledalce z belo majico za najboljšega mladega kolesarja.

17.30

"To je za ekipo, to je za mojo družino, to je za tiste navijače, ki nikoli niso prenehali verjeti. To je nekaj, česar ne bom nikoli pozabil. Hvala Richard Carapaz in Ineos Grenadiers," je na Twitterju objavil Kwiatkowski. Sicer dvomimo, da je objavo tako kmalu po prihod v cilj spisal sam, a vendarle je to uspešen dan za Ineos, ki je pred včerajšnjo etapo ostal brez enega glavnih favoritov za končno zmago Egana Bernala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drimtim
17. 09. 2020 20.07
-12
Slekel mu je pičkasto majico da bo imel prostor za rumeno,ker bo v soboto razturil Rogliča na kronometru.
Nikdar več
17. 09. 2020 19.46
-2
Naslov sem prebral narobe...
Lovec na mušice
17. 09. 2020 19.03
-2
Zakaj ima pičkasta majica pike ?
Castrum
17. 09. 2020 18.47
+10
"Anekdota"????? Resno??????
Castrum
17. 09. 2020 18.48
+7
4krogci
17. 09. 2020 18.45
-8
Mene samo skrbi, da nebomo to izpeljal kot tapravi slovenci na koncu....če meni crkne krava naj pa še sosedu.....tko da drugo uvrsceni (ni vazno zdej kdo bo to na zadni etabi par km pred ciljem), da se nebo posluzeval kaksne taktike iz fousije!
StAnalitik
17. 09. 2020 18.55
+8
Tako kot je Tepeš v skokih zrihtal Prevcu tisto sranje
kopalisce
17. 09. 2020 19.22
+5
Pa dajte ze enkrat pozabit to. Po drugi strani pa tako povem. Ce se udarita za zmago Roglic in Pogacar. Naj zmaga najboljsi :) samo da nebo kdo tretji zmagal :)
buhibatina
17. 09. 2020 21.29
+3
Brez skrbi, da sta od danes naprej zmenjena kako in kaj. Sta inteligentna in vesta, da je po trojcku Alp konec. Bi bilo pa res zanimivo vedeti kaj sta se vmes pogovarjala.
pepe bolcev XIV
17. 09. 2020 18.25
+9
Tale Tour ni nakljucje. Kolesarji so nas simbol!
Marela88
17. 09. 2020 18.29
+2
Marela88
17. 09. 2020 18.30
+8
Lepo ,da navijaš za naše vrednote čestitke...🇸🇮👍
M teorija
17. 09. 2020 18.24
+8
...Mi mirno plavala bo barka...do zmage!?
uporabnica1
17. 09. 2020 18.21
+5
Zdaj nam manjka samo še zmaga na monumentu, tudi tu bomo še zapolnili zbirko :D
AS1983
17. 09. 2020 18.21
+21
Zaenkrat vse po planu, nasa dva bosta zdrzala do konca, nebo popuscanja, dvojna zmaga bo v nedeljo popoldne
M teorija
17. 09. 2020 18.19
+25
Rogla Kralj, PogaCar!?
Jožica55
17. 09. 2020 18.19
+13
uporabnica1
17. 09. 2020 18.09
+28
Bravo Rogla in Pogi. Jutri pa naj še doda piko na i Mezgec 🇸🇮💪
BesnoJezen
17. 09. 2020 18.08
+36
Roglič in Pogačar sta naredila danes toliko kilometrov kot jih vsi petkovi protestniki skupaj ne bodo v celem življenju.
Marela88
17. 09. 2020 18.10
+20
Maček2
17. 09. 2020 18.10
+12
Wolfman
17. 09. 2020 18.05
+29
Ne samo brez prask!, ponovno je odvozil vrhunsko težjo etapo in je zasluženo v rumeni majici.
kozmonavt123
17. 09. 2020 18.01
+30
Bravo naši kolesarji
samomojemnenje
17. 09. 2020 17.59
+27
Bravo fanta naša. 👍✌
Marela88
17. 09. 2020 17.56
+43
Bravo Primož še trikrat se prekrižaš in zmaga je tvoja ...Pa lep tatu imaš....👍🇸🇮🇸🇮
Jožica55
17. 09. 2020 18.20
+7
Marela, zanimivo ampak tukaj ti moram dati plus.
pepe bolcev XIV
17. 09. 2020 18.26
-16
Jozica??? Ti dajes plus nekomu, ki ima kljukast kriz vtetoviran???
tekač
17. 09. 2020 19.47
+6
Pepe, osnovna šola ti manjka ali morda tudi zadnjo leto vrtca. Tam otroci ločijo kljukasti križ od krščanskega križa....
pepe bolcev XIV
17. 09. 2020 17.53
+18
Zadeva je koncana. Bravo Primoz! Eden najvecjih uspehov slovenskega sporta. Znanstvena fantastika. Sedaj pa rabimo samo se prvaka v F1.
tekač
17. 09. 2020 18.00
+5
Pepe, še noben Tour ni končan pred kronometrom!! Spomniti te moram,da kronometer leti tudi nad 70 km in marsikej se lahko zgodi. Izgleda, da nisi športnik, kaj šele kolesar, ko govoriš pred koncem tekme o zmagi!!!!.
pepe bolcev XIV
17. 09. 2020 18.08
-7
tekac??? Si ziher??? Vec tourov se je koncalo pred predzadnjo etapo kot obratno. Ne pametuj. Pojdi tect tecnoba.
tekač
17. 09. 2020 18.46
+4
Pepe, govorim o tekmi ne o povprečju. Saj veš kaj mislim , jaz jem meso ti pa zelje, skupaj pa jeva segedin. Nevem kdo pametuje, vem pa da je " lako čemo" balkanski melos.....
StAnalitik
17. 09. 2020 18.57
-2
To bo pa Jankovič uredil,kar se Formule 1 tiče.Janša je bolj za terenska vozila in avtokros ker obužuke Patrie
StAnalitik
17. 09. 2020 18.58
+3
Odvisno od trase kronometra.Ta v soboto gre v klanec in ne bo šlo 70km/h ampak manj pa vseeno zelooo težak kronometer
Karantanija
17. 09. 2020 17.51
+10
Nisem gledal, iz vašega prispevka sploh ne morem razbrati, katero mesto sta danes zasedla naša dva kolesarja.
pojtrarara
17. 09. 2020 17.54
+19
ti jaz povem _ primož 4., tadej 5. - oba z enakim časom - pred zasledovalci v GS pa sta pridobila 1 sek.
Karantanija
17. 09. 2020 17.55
+22
Hvala, vražja fanta sta to! Slovenija gre naprej! Kdor kolesa ne vozi, ni Slovenc!
matejcko
17. 09. 2020 18.19
+3
Drži, iz tega prispevka ne zveš kje sta končala naša, kar nekaj skupaj na hitro zmetano
pepe bolcev XIV
17. 09. 2020 17.50
+2
clavdia ni problem vera. Problem je cerkev in vasa primitivnost, rasizem, ksenofobija, homofobija, pedofilija. In Primoz prav gotovo ni rasist tako kot ti.
Jožica55
17. 09. 2020 18.22
+3