Drugi športi

Odbojkarski turnir v Ljubljani bo, a s kopico varnostnih ukrepov

Ljubljana, 09. 07. 2020 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Ljubljani bo med 30. julijem in 2. avgustom na sporedu turnir svetovne serije v odbojki na mivki, 2020 FIVB Beach Volleyball World Tour, za katerega sta zeleno luč prižgala Nacionalni inštitut za javno zdravje in Mednarodna odbojkarska zveza. Zanimanje za turnir je veliko prijavljenih je 49 moških in 39 ženskih dvojic iz 22 držav, med njimi 12 slovenskih.

Nekateri najboljši odbojkarji in odbojkarice na mivki na svetu, na čelu z nekdanjim evropskim prvakom in svetovnim podprvakom, Avstrijcem Klemensom Dopplerjem, češkimi odbojkaricami Martino Bonnerovo ter Anno in Magdaleno Dostalovo in zmagovalkama ljubljanskega spektakla izpred dveh let, Švicarkama Esmee Böbner in Zoe Verge-Depre, bodo dobili priložnost, da se po več mesecih vrnejo na mednarodno prizorišče. Ljubljanski turnir bo namreč prvo tekmovanje pod okriljem Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) vse od razglasitve pandemije.

Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) bo turnir izpeljala v skladu z Odlokom Vlade Republike Slovenije, ki ob pozitivnem mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje dovoljuje organizacijo športnih dogodkov z do petsto udeleženci. V Ljubljano bodo lahko prišli le odbojkarji in odbojkarice na mivki iz držav, ki so uvrščene na seznam epidemiološko varnih držav (zeleni seznam), ob tem pa bodo morali vsi igralci in igralke predložiti negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ga bodo opravili na območju Evropske unije in ne bo starejši od treh dni, so sporočili iz OZS. 

"V ponedeljek smo prejeli pozitivno mnenje NIJZ za organizacijo tekmovanja, in sicer na podlagi Vloge za pridobitev mnenja o načrtovanem zbiranju. Ob že navedenih ukrepih, bomo na prizoriščih v Črnučah in na Kongresnem trgu vsem igralcem in osebju merili telesno temperaturo, vhodi na prizorišče bodo ločeni, praktično na vsakem koraku bodo na voljo razkužila, varnostna služba pa bo skrbela za nadzor upoštevanja vseh ukrepov. Dogodek bo potekal izključno na prostem, gostinske dejavnosti zaradi preprečevanja možnosti okužbe ne bomo izvajali. Na Odbojkarski zvezi Slovenije budno spremljamo epidemiološko sliko v Sloveniji in ob morebitnem poslabšanju le-te, bomo v sodelovanju z vsemi pristojnimi institucijami v Sloveniji sprejeli vse potrebne ukrepe," so zapisali v uradni izjavi.

Tadej Boženk, Vid Jakopin
Tadej Boženk, Vid Jakopin FOTO: Miro Majcen

V Športnem parku Ludus, kjer bodo potekale kvalifikacije in prve tekme glavnega dela turnirja, ter na Kongresnem trgu se bodo predstavili najboljši slovenski odbojkarji na mivki, tudi lanska zmagovalca in aktualna slovenska prvaka, Tadej Boženk in Vid Jakopin, najvišje uvrščena Slovenca na svetovni lestvici, Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik, na peščenih igriščih pa bomo prvič v svetovni seriji spremljali tudi kapetana slovenske reprezentance v dvoranski odbojki, Tineta Urnauta, ki bo združil moči z Rokom Možičem. Naše barve bodo zastopale še dvojice Jure Peter Bedrač/Uroš Pavlović, Danijel Pokeršnik/Črtomir Bošnjak in Manuel Grünwald/Aleksander Dulai. 

Tudi pri dekletih bodo za Slovenijo nastopile vse najboljše slovenske odbojkarice na mivki. V Ljubljano prihajata zmagovalki uvodnega turnirja slovenske serije, Tajda Lovšin in Špela Morgan. Tjaša Kotnik bo nastopila z reprezentantko Moniko Potokar, njena nekdanja soigralka Tjaša Jančar pa z Nino Lovšin, ki se vrača po poškodbi. Visoko letos merita Klara Kregar in Katarina Fabjan, tu sta še Nika Hrovat in Nika Benedik Bevc, prvič v svetovni seriji pa bomo lahko videli nastopiti še mladi Lano Žužek in Zalo Špoljarič. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.