Drugi športi

Tyson: Občutki tesnobe so v meni vedno prisotni

New York, 23. 04. 2020 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav se ga mnogi ljubitelji boksa spominjajo kot enega najboljših nokavterjev vseh časov, Mike Tyson priznava, da je imel vseskozi občutek tesnobe in nervoze, ki sta ga spremljali med kariero. "Kasneje sem ugotovil, da imam le dve možnosti – ali se s tem soočim na način, da obrnem stvari sebi v prid, ali pa 'potonem'," pravi 53-letni ljubitelj golobov.

Legendarni Mike Tyson je z rosnimi 20 leti postal najmlajši svetovni boksarski prvak v težki kategoriji, potem ko je leta 1986 s tehničnim nokavtom v začetku druge runde opravil z nebogljenim Trevorjem Berbickom. To je bila tedaj 28. Tysonova zmaga, do konca kariere pa jih je zbral še dodatnih 22.

Ljubitelj golobov danes šteje 53 let in kot je priznal v pogovoru s Kenanom Thompsonom, se je s strahom in občutki tesnobe soočal skozi vso svojo kariero. "Nikoli si nisem mislil, da se bom lahko kosal z bremenom uspešnega borca. Morate razumeti, da sem enega od vrhuncev v svoji karieri doživel že pri 20 letih. Da ne govorim o medijskem pritisku in ostalih obrobnih stvareh, ki so bile vseskozi zelo moteč dejavnik na moji športni poti," je uvodoma dejal nekdanji vladar težke kategorije, ki je v nadaljevanju razkril, kako je uspel premagati večni strah in nervozo pred, med in po dvobojih.

"Verjeli ali ne, tudi zdaj sem nervozen, ko se pogovarjam z vami. Ampak to sem sprejel kot del življenja, kot nujno zlo, s katerim se soočamo na vsakodnevni ravni. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da so občutki, ki jih imenujemo nervoza ali strah, zgolj naravni obrambni mehanizem. Sam sem skušal občutke tesnobe obrniti sebi v prid, v nasprotnem bi mi gotovo spodletelo. Zato sem bil večkrat uspešen kot pa poražen. Treba se je naučiti živeti s tem," poudarja Mike Tyson.   

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na vprašanje, ali bi lahko 'normalna' oseba prenesla njegov smrtonosen udarec, je 'Iron Mike' odgovoril: "Kaj pa je po vašem mnenju 'normalna' oseba? To nima nobene zveze s tem, ali ste profesionalni športnik ali ne. Tu gre bolj za srčnost, borbenost, nepopustljivost življenjskega značaja ... Boksarski obračuni imajo veliko skupnega z moralo slehernika. Ne gre za to, da boste prejeli udarec, temveč za to, ali ste pripravljeni umreti. Takšno je pač življenje. Ko se soočite s tem, potem ni razloga za strah in tesnobo." 

Ob koncu se je Tyson dotaknil tudi svojega vsakdana v obdobju pandemije koronavirusa: "Vsak dan pridno treniram. Najprej eno uro na kolesu, nato na tekaški stezi dodatno uro, na koncu pa še dvignem kakšno lažjo utež. Počasi se vračam v formo in čez kakšen teden ali dva bom začel z boksarskimi treningi za svojo dušo."  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomek0
23. 04. 2020 19.08
+10
Kaki boksar bi sele bil ce bi se manj drogiral pa pil pa da svojih najboljsih 3let nebi prezivel v zaporu , mislim da bi zlahka dosego statistiko 60-0
siska55
23. 04. 2020 15.56
+13
Men je taka legenda,ko je zvizjen,kralj kapo dol