Drugi športi

Uci: Brez kolesarskih dirk do 1. junija, treba je rešiti Tour

Pariz, 01. 04. 2020 22.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna kolesarska zveza Uci je glede na zdravstveno krizo po svetu soglasno podaljšala prepoved vseh cestnih dirk in drugih dogodkov do 1. junija. "Naša glavna naloga je, da skušamo uskladiti koledar dirk v drugi polovici sezone, pri čemer moramo zaradi pandemije koronavirusa upoštevati različne scenarije," menijo pri Uciju.

Po dolgotrajni videokonferenci med Ucijem in organizatorji dirk, predstavniki moštev in kolesarjev, se je krovna mednarodna kolesarska zveza odločila, da dirkanja, medtem ko se svet bori proti smrtonosnemu virusu, ne bo še vsaj dva meseca. In to ne le na najvišji ravni, prepoved velja tudi za vse druge kategorije.

Na prošnjo kolesarskih ekip bodo pri Uciju ustanovili tudi delovno skupino, ki bo preučila možnosti "žrtvovanja" plač kolesarjev za čas pandemije. Za zdaj so začasno znižanje plač že napovedali pri ekipah Lotto-Soudal in Astana, sledile naj bi tudi druge vrhunske ekipe, saj je kolesarstvo eden od športov, tesno odvisnih od sponzorstev.

Pri Uciju so že pred časom odpovedali dirkanje do konca aprila, s čimer so suspendirali vse spomladanske klasike, zdaj pa bo nov termin iskalo še vsaj sto drugih dirk, med njimi tudi italijanski Giro in kriterij Dauphine. Po pisanju italijanskega športnega dnevnika Gazzetta dello Sport, naj bi mednarodna zveza sezono 2020 podaljšala celo v november, da bi lahko na koledarju zadržala kar največ dirk. Še pred konferenčnim klicem je podpredsednik Ucija Renato Di Rocco razkril, da so novi možni datumi za začetek kolesarske sezone 1. julij, 15. julij in 1. avgust, ko naj bi bili koledarji postavljeni. Glavna skrb je Tour de France, ki je ključen za preživetje številnih kolesarskih ekip.

Bo veliki up slovenskega in svetovnega kolesarstva Tadej Pogačar sploh imel možnost nastopiti na največjih dirkah sveta v tem koledarskem letu?
Bo veliki up slovenskega in svetovnega kolesarstva Tadej Pogačar sploh imel možnost nastopiti na največjih dirkah sveta v tem koledarskem letu? FOTO: AP

Vse bolj kaže, da francoske pentlje v predvidenem terminu, start dirke je na koledarju 27. junija, ne bo moč izpeljati. Tour bi se lahko začel pozneje, najverjetneje avgusta. Di Rocca je ob tem pojasnil, da si organizatorji Toura za končno odločitev glede usode dirke želijo počakati do 15. maja. Eden od možnih scenarijev je tudi dirka brez gledalcev.

Cilj je izpeljati glavne tri dirke, Tour, Giro in Vuelto, ter največje enodnevne klasike, kot je dirka Pariz - Roubaix. Svetovna zveza je ob tem dejala, da vztraja pri datumu za cestno svetovno prvenstvo, ki naj bi se začelo 20. septembra.

Vuelta naj bi bržčas ohranila pozno avgustovski termin, medtem ko bi Giro lahko zamaknili v oktober.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.