Drugi športi

Ukrajinci pozivajo k novemu bojkotu, tokrat sabljaških kvalifikacij za OI

Kijev, 22. 03. 2023 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrajinski sabljači ne bodo nastopili na olimpijskih kvalifikacijah za nastop na igrah prihodnje leto v Parizu. Športniki, trenerji in sodniki pa se ne bodo udeleževali turnirjev, na katerih bodo sodelovali sabljači iz Rusije in Belorusije.

Zadeva je pomembna predvsem z vidika morebitnega bojkota olimpijskih iger v Parizu in odziva mednarodne javnosti.

Ni skrivnost, da je Mednarodni olimpijski komite (Mok) nakazal, da išče možnost, da bi športniki iz Rusije in Belorusije kljub vojni v Ukrajini lahko nastopili na igrah v Parizu. Oblika in način udeležbe sta še nejasna.

Najbolj pogosti so namigi, da bi ruski in beloruski športniki v Parizu nastopili z nevtralnimi simboli, če se bodo prej jasno izrekli za olimpijska načela, prav tako pa ne smejo aktivno podpirati agresije v Ukrajini.

Predsednik Moka Thomas Bach je nedavno razložil, da je zanj nesprejemljiva izključitev športnika le na osnovi potnega lista in kraja rojstva, in to označil za diskriminacijo.

'Sram nas je dogajanja na zvezi'

Sočasno z odločitvijo Moka se vse več mednarodnih panožnih športnih zvez odloča, da ruskim in beloruskim športnikom omogočijo vrnitev na tekmovanja. Velik je odpor predvsem v Ukrajini, ki ima pri svojih zahtevah številne zaveznike.

"Pozivamo mednarodno sabljaško skupnost, naj podpre Ukrajino in ne nastopa proti Rusiji," so v zvezi z olimpijskimi kvalifikacijami zapisali na ukrajinski zvezi.

Javno so Ukrajinci kritizirali tudi Mednarodno sabljaško zvezo, kjer so z veliko večino odobrili nastop ruskih in beloruskih športnikov. "Ta odločitev je za nas nesprejemljiva. Pravi šok," so še zapisali Ukrajinci in dodali, da je ljudem na zvezi pomembnejši ruski denar od olimpijskih načel. "Sram nas je dogajanja na zvezi."

Rusinja Jana Egorijan proti Francozinji Charlotte Lembach na svetovnem prvenstvu v Budimpešti leta 2019
Rusinja Jana Egorijan proti Francozinji Charlotte Lembach na svetovnem prvenstvu v Budimpešti leta 2019 FOTO: AP

Konkretno navajajo ruskega oligarha Ališerja Usmanova, ki finančno podpira zvezo, kljub temu, da je po izbruhu vojne v Ukrajini začasno zamrznil svojo predsedniško funkcijo. Tudi Evropska unija je proti Usmanovu uvedla ukrepe.

Posamezne zveze, denimo Nemci in Švedi, so po odločitvi mednarodne zveze, da ruski in beloruski športniki vnovič lahko tekmujejo, odpovedali za letos načrtovane mednarodne turnirje.

Sabljače so podprli tudi na Ukrajinski teniški zvezi, kjer izpostavljajo, da je tenis tisti šport, kjer omejitev za ruske in beloruske udeležence skorajda ni. A sami svojih igralcev s tekmovanj ne umikajo, saj so mnenja, da bi s tem uničili ukrajinski tenis. Seveda pa nadaljujejo s pozivom za prepoved nastopa tenisačev iz Rusije in Belorusije.

Pretrese doživlja tudi boks, kjer je vrsta držav bojkotirala svetovno prvenstvo za ženske, ker so se v ring vrnili boksarji iz Rusije in Belorusije. Vendar v povezavi z Mednarodno boksarsko zvezo velja tudi ugotovitev, da ima v svojih vrstah močno strujo, ki želi oblikovati svojo zvezo, bojkotu pa so se pridružile prav te države.

Vsega 16 mesecev pred igrami v Parizu je boj za in proti nastopu ruskih in beloruskih športnikov na igrah vse močnejši, bržkone pa se bo v prihodnjih mesecih še močno iskrilo, saj sledi obdobje, ko si bodo tekmovalci in tekmovalke morali v kvalifikacijah priboriti pravico nastopa na igrah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
22. 03. 2023 19.53
+1
Vsakersno prepoved v vsem je treba dat ukrajincem.skodljivci
jugalo
22. 03. 2023 15.21
Bedaki eni ej… 🤦🏻🤦🏻 tu se vidi da svet počasi propada…
Mirotar
22. 03. 2023 15.40