Drugi športi

Spielberg prva postaja formule 1, a ob izjemno strogih ukrepih

Spielberg, 04. 05. 2020 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.G.
Komentarji
7

Sezona svetovnega prvenstva formule 1 se bo, če bo vse potekalo po pričakovanjih oziroma ne bo kakšnih novih sprememb ali odpovedi, začela 5. julija v Avstriji. A zaradi epidemije novega koronavirusa nič več ne bo, kot je bilo, opozarja vodja ekipe Red Bull Christian Horner. Ukrepi med dirkaškim koncem tedna bodo namreč izredno strogi.

Dirkališče Red Bull Ring v Spielbergu bo, potem ko je novi koronavirus dodobra premešal spored letošnje sezone, zdaj prva postaja v letu 2020. Vodstvo tekmovanja še vedno upa, da bo nato do konca leta mogoče izvesti vsaj 15, morda pa tudi 18 dirk. Doslej so deset dirk z originalnega koledarja sezone že bodisi odpovedali ali pa prestavili.

Horner je v pogovoru za časnik Autosport dejal, da bodo morali vsi sodelujoči sprejeti dejstvo, da bodo omejitve, ukrepi in varnost tako poostreni, kot niso bili še nikoli. "Ukrepi bodo seveda drakonski. Če pa bomo lahko na ta način pomagali našemu športu, da si opomore, bomo na našem dirkališču morda nakazali tudi smer razvoja v tej sezoni, za zdaj seveda jasno brez gledalcev," je dejal prvi mož ekipe, katere pokrovitelj je tudi lastnik dirkališča na avstrijskem Štajerskem. 

Ustanovitev manjših skupin, brez druženja z drugimi
Zaradi omejevanja stikov in preprečevanja možnosti okužb bo potrebno zagotoviti majhne delovne skupine. "Morali bomo ustanoviti manjše skupine, na eno moštvo to pomeni največ 80 ljudi. Morali bodo potovati skupaj, bivati v istem hotelu, predvsem pa se ne bodo smeli družiti z drugimi ekipami," razmišlja Horner.

Sloveniji najbližje prizorišče formule 1 bo začetek sezone, a v Spielbergu bodo veljali izjemno strogi varnostni ukrepi.
Sloveniji najbližje prizorišče formule 1 bo začetek sezone, a v Spielbergu bodo veljali izjemno strogi varnostni ukrepi. FOTO: AP

Dirke, kakršne so navijači poznali leta in desetletja, vsaj v bližnji prihodnosti ne bodo mogoče, opozarja Horner: "Od standardnega načina dirkanja bo ostalo malo, če bomo strogo upoštevali vsa pravila in omejitve." Spielberg ima, poleg tega, da so v Avstriji med prvimi v Evropi začeli sproščati ukrepe po koronakrizi, še eno prednost: v bližini je zasebno letališče. To bi lahko močno olajšalo potovalne težave ekip, saj je prav trenutna nezmožnost, da bi potovali, glavna prepreka za načrtovanje preostanka sezone. Sedem ekip formule 1 ima sicer sedež v Veliki Britaniji, Ferrari in Alpha Tauri v Italiji, Alfa Romeo Sauber pa v Švici.

Čeprav je med vrsticami izrazil tudi zaskrbljenost, da je morda tudi datum 5. julij, ki si ga vodstvo tekmovanja želi za nov začetek, še prehiter, pa vodja avstrijske ekipe vendarle ostaja optimist: "Ne morem si predstavljati, da sploh ne bi dirkali. Dirko in tudi prvenstvo bomo le izpeljali, vseeno, v kakšni obliki." 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
04. 05. 2020 20.09
PUBECI-TE PA JAS NENA GREM V AVSTRIJO-KAJ ČEŠ TAM : Z MASKO ZAŠČITITI SEBE PRED:DIMOM,SAJAMI IN SMRADOM PO GORIVO ! JA KAJ PA WURSTEL(KLOBASICE,PA KOKAKOLA?ALI NEKATERI PIR DA SE JIM ŽE VRTI BREZ SONCA.LEPO JE NA TEM NAM NAJBLIŽJEM DIRKALIŠČU.PA DRUŽENJE,SAJ TE JA VETE:HALO KAK SI KAJ?MI SMO SPODNJI ŠTAJERCI ONI V AVSTRIJI ZGORNJI.
Malo_sutra
04. 05. 2020 17.26
+3
Strogi ukrepi?! Vsi v celadah ceu lajf.
kojnusar
04. 05. 2020 16.59
+10
upam, da kdo ustavi temnopoltega.
Walter Pravicek
04. 05. 2020 20.11
+1
BOG TE NIMA RAD-TO JE BISER-POLEG ŠE VALTERI(WALTER).FINEC-NEMCI PO UPOKOJITVI SCHUMAHERJA NIMAJO POTENCIALA.FRANCOZI BRUSIJO NOŽE Z ONIM MALIM IZ MONAKA,DRUGI SO BOLJ STATISTI.NAJ ZMAGA NAJBOLJŠI!
motorist_mb
04. 05. 2020 16.28
+13
Če bo f1 zalaufala bo gp- tud!
Sosed Sosedov
04. 05. 2020 16.23
-3
Bankrot F1 kot smo jo poznali
Walter Pravicek
04. 05. 2020 20.13
-1
NEKDANJI ŠEF(FINANČNI),BIVŠI MOŽ HRTVATICE BO ATEK-AMPAK IMA ŠE ZDRAVO SEME-OČKA BO Z 89 LETI!