Drugi športi

'Zeleni' Ulissi zadržal prednost in slavil na slovenski pentlji

Novo mesto, 23. 06. 2019 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Končana je 26. kolesarska Dirka po Sloveniji, veliki zmagovalec je Italijan Diego Ulissi, ki je ubranil prednost na zaključni peti etapi. Ta je potekala od Trebnjega do Novega mesta, zmago pa je v sprintu slavil še en Italijan Giacomo Nizzolo (Dimension Data), ki je bil v zadnjih metrih močnejši od domačina Luka Mezgeca (Mitchelton–Scott), osmi je bil Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Zadnja etapa v dolžini 167,5 kilometra je imela cilj v Novem mestu, na Glavnem trgu. Kolesarji so med Trebnjem in Novim mestom morali premagati pet vmesnih sprintov ter dva vzpona, noben pa ni bil prezahteven. Kolesarje je čakal ravninski profil etape, zato je moral Diego Ulissi (UAE Team Emirates) le mirno pripeljati do konca, da je drugič v karieri dvignil pokal zmagovalca na slovenski pentlji. Prvič je 29-letni Torinčan zmagal leta 2011.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glavnino dela za skupno zmago na Dirki po Sloveniji je italijanski kolesar sicer opravil na četrti, kraljevski etapi, zeleno majico pa je nato obdržal do konca dirke. V veliko pomoč mu je bil moštveni kolega Tadej Pogačar, ki se je podredil moštvo in pomagal Italijanu do zmage, v nedeljo pa v zadnji etapi zasedel osmo mesto. V igri za zmago je bil sicer do zadnjih metrov včeraj, tokrat pa je Pogačarjevo vlogo prevzel Luka Mezgec (Mitchelton–Scott), ki pa v boju do cilja ni uspel zlomiti Italijana Giacoma Nizzola (Dimension Data). Tretji je čez ciljno črto zapeljal Novozelandec Shane Archbold (Bora–Hansgrohe).

Giacomo Nizzolo (na fotografiji) je dobil ciljni sprint pred Lukom Mezgecem in Novozelandcem Shanom Archboldom.
Giacomo Nizzolo (na fotografiji) je dobil ciljni sprint pred Lukom Mezgecem in Novozelandcem Shanom Archboldom. FOTO: Aljoša Kravanja

Rdeča majica Mezgecu, bela Pogačarju
Ulissi je v zeleno majico vodilnega prikolesaril v petek v Idriji, v najtežji, sobotni etapi je brez pretresov prišel v cilj skupaj še s trojico najboljših, v nedeljo pa je prav tako dan preživel brez posebnih težav. Tuji kolesarji so po njegovi zaslugi prišli do 14. končne zmage na "slovenskem Touru", Italijani do četrte. Drugo mesto v skupnem seštevku je osvojil Italijan Giovanni Visconti (Neri Sottoli–Selle Italia–KTM), tretje Rus Aleksandr Vlasov (Gazprom–RusVelo), na četrtem mestu je bil najboljši Slovenec Pogačar. Mladi Komendčan je tretjo leto po vrsti osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Mezgec si je z drugim mestom prikolesaril rdečo majico najboljšega po točkah, zadnji Slovenec, ki mu je to uspelo, je bil leta 2012 Kristijan Koren.

"Resnično sem vesel te zmage," je v cilju razlagal nasmejani Ulissi. "Z Gira sem prišel v vrhunski formi in teden dni pred to dirko zmagal tudi na veliki nagradi Lugana. V Sloveniji sem nameraval samo trenirati, dobiti kakšno etapo in se pripraviti na državno prvenstvo. Kar naenkrat pa se mi je odprla priložnost, da bi dobil dirko in to priložnost sem izkoristil. Zadnja etapa je bila zelo težka, z dežjem v začetku in kasnejšim napadom Gazproma, takrat mi je bilo zelo težko. Na zadnjem spustu smo po mojem mnenju preveč tvegali, a se je vse dobro izšlo."

Mezgec (na fotografiji) si je šele kot drugi Slovenec v zgodovini dirke po njenem koncu nadel rdečo majico.
Mezgec (na fotografiji) si je šele kot drugi Slovenec v zgodovini dirke po njenem koncu nadel rdečo majico. FOTO: Aljoša Kravanja

'Spet je bila težka dirka, kot vsak dan'
"Gazprom je narekoval tempo, da bi ujeli ubežnike za sprint, sem poizkušal dobiti bonfikacijske sekunde. Nismo jih pravi čas ujeli. Zadnji klanec je Gazprom poizkušal razredčiti skupino. Ni jim uspelo narediti, kar so si zaželeli. Spet je bila težka dirka, kot vsak dan," pa je vtise strnil Pogačar.

"Občutki v rdeči majici so super. Borili smo se pet dni. Dve leti nazaj sem jo v Novem mestu izgubil, letos pa dobil," so bile prve besede Mezgeca, ko je že dobil rdečo majico, o nedeljskih dogodkih pa dejal: "Nismo imeli taktike. Šli smo na zmago. Vedeli smo, da zna biti zadnji klanec zanimiv in res je bil. Gazprom je navil močan tempo. Ostalo nas je 20, 25. Počutil sem se super. Poznalo se je, da sem včeraj na Predmejo malo počival."

Zelena majica najboljšega v skupnem seštevku je bila oddana po sobotni najtežji etapi dirke s ciljem v Ajdovščini. Ulissi jo je moral le pripeljati do cilja. Prav tako belo Pogačar in modro Vlasov. Odprt je bil le še boj za rdečo, po štirih dneh jo je nosil Ulissi, zadnji dan dirke pa mu jo je izmaknil Mezgec. Najboljša ekipa dirke, ki je letos prvič nosila oznako ekstra kategorije (višje so rangirane le dirke svetovne serije), je postala UAE Emirates z Ulissijem, Pogačarjem in Janom Polancem. Vseh pet etap je imelo drugačne zmagovalca. V Rogaški Slatini je bil najhitrejši Nemec Pascal Ackermann, v Celju Mezgec, v Idriji Ulissi, v Ajdovščini Italijan Giovanni Visconti in v Novem mestu tretji Italijan Nizzolo.

V "belem" je dirko sklenil veliki up slovenskega kolesarstva Tadej Pogačar.
V "belem" je dirko sklenil veliki up slovenskega kolesarstva Tadej Pogačar. FOTO: Aljoša Kravanja

Pogačar: Vsako dirko je težko zmagati
Nadarjeni Pogačar je domačo dirko že tretjič končuje kot najboljši mladi kolesar. Kljub temu da si je letos želel skupne zmage, je zelena majica pripadla moštvenemu kolegu Italijanu Ulissiju. Pogačar že pogleduje k državnemu prvenstvu, ki bo čez teden dni potekalo v Radovljici.

"Nimam zelene majice, imam pa belo. Letošnja dirka po Sloveniji je dobila višjo raven, prišlo je več dobrih kolesarjev. Vsako dirko je težko zmagati," je v cilju zadnje etape slovenske pentlje povedal Pogačar. V skupnem seštevku je končal na četrtem mestu kot najboljši Slovenec, do tretjega ga je ločilo pet sekund.

Takega prvega leta si ni upal predstavljati
"Pred letečim ciljem v Metliki smo želeli ujeti ubežnike, da bi morda dobil bonifikacijske sekunde, ampak nam ni uspelo. V ekipi je bila zelena majica prioriteta, a smo poizkusili. Če se pokaže priložnost, jo je treba zagrabiti," je dogajanje med etapo pojasnil lanski zmagovalec največje etapne dirke med mlajšimi člani, Tour de l'Avenir. Vse to so razlogi, da se o njem v letošnji sezoni največ govori.

"Takega prvega leta v novi ekipi si nisem predstavljal, niti si niso predstavljali športni direktorji in trenerji. Prvi del sezone je pokazal, kakšen tip kolesarja sem," je svoje dosedanje rezultate komentiral 21-letnik. Prvi del sezone je bil za kolesarja iz Komende sanjski, saj je zmagal na dirki po Algarveju in v Kaliforniji, na dirki po Baskiji, ki velja za eno težjih, pa je postal najboljši mladi kolesar. Postal je še lastnik dresa državnega prvaka v kronometru.

'Vuelta? Zaenkrat ne morem nič reči ...'
Tudi nadaljevanje sezone bo za Pogačarja polno izzivov. Kot je dejal, bo nastopil še na domačem kriteriju in na državnem prvenstvu v Radovljici, potem pa sledi zaslužen počitek.

"Sledile bodo višinske priprave in potem se bomo odločili, ali bom nastopil na Vuelti. Zaenkrat še ne morem nič reči," je svoje načrte opisal mladi kolesarski up in poudaril, da bi se za Vuelto zagotovo dobro pripravil, v ekipi pa bi imel proste roke. Če bi lahko izbiral, katera tritedenska dirka mu je najljubša, bi izbral Giro, saj mu je zaradi ugodnejšega vremena bolj pisana na kožo.

Na Touru prevelika živčnost
"Najprej moram na tritedenski dirki sploh startati, da si jo lahko zastavim kot cilj. Na Touru je živčnost prevelika, na Vuelti pa zna biti tako vroče kot tu prve tri dni," je svojo izbiro pojasnil Pogačar. Nižje temperature in slabše vreme mu tudi sicer bolj ustrezajo, kar se je pokazalo tudi na letošnji slovenski kolesarski pentlji.

"Zaenkrat sem več dirk končal med najboljšimi v dežju, kot pa če je bilo sonce," priznava tudi sam.

Izidi zadnje etape Dirke po Sloveniji:

1. Giacomo Nizzolo (Ita/Dimension Data) 4:01:55
2. Luka Mezgec (Slo/Michelton-Scott)
3. Shane Archbold (Nzl/Bora-Hansgrohe)
4. Andrea Vendrame (Ita/Androni)
5. Davide Cimolai (Ita/Israel Cycling Academy)
6. Vincenzo Albanese (Ita/Bardiani)
7. Umberto Marengo (Ita/Neri Sottoli)
8. Tadej Pogačar (Slo/Team Emirates)
9. Simone Velasco (Ita/ Neri Sottoli)
10. Giovanni Visconti (Ita/Neri Sottoli) vsi isti čas
...
22. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) + 0:12
23. Jan Polanc (Slo/Team Emirates) 0:19
29. Matej Drinovec (Slo/Slovenia) 2:23
32. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida) isti čas

...

- končni vrstni red:
1. Diego Ulissi (Ita/UAE Emirates) 15:39:28
2. Giovanni Visconti (Ita/Neri Sottoli) + 0:22
3. Aleksandr Vlasov (Rus/Gazprom) 0:25
4. Tadej Pogačar (Ita/UAE Emirates) 0:30
5. Andrea Vendrame (Ita/Androni) 1:04
6. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott) 1:08
7. Fausto Masnada (Ita/Androni) 1:21
8. Ben Hermans (Bel/Israel Cycling Academy) 2:21
9. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 3:17
10. Lorenzo Rota (Ita/Bardiani) 4:49
...
13. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida) 8:03
24. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 16:36
28. Kristjan Hočevar (Slo/slovenska reprezentanca) 19:31
29. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott) 20:44

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
23. 06. 2019 16.34
+9
Bravo Luka, manjkala je samo pika na i, današnja etapna zmaga, ampak nič hudega. Super dirka zanj + rdeča majica :D Bravo tudi Pogi pa ostali naši, slo kolesarstvo je v vzponu, Pogi je pa itak neke vrste fenomen :D
uporabnica1
23. 06. 2019 16.55
+4
Pacienti spet na delu s svojimi minusi haha
Borza
23. 06. 2019 19.45
+3
Vsaj zaenkrat to niso pacienti, sta pacienta.
uporabnica1
23. 06. 2019 21.42
+2