Drugi športi

Ulissiju druga etapa, Tratnik skupno sedmi

Agrigento, 04. 10. 2020 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Italijan Diego Ulissi je zmagovalec druge etape dirke po Italiji. Izkušeni Italijan je po 3,7 kilometra dolgem vzponu slavil v ciljnem sprintu trojice najboljših, prehitel pa je debitanta na Giru, Slovaka Petra Sagana in Danca Mikkela Froelicha Honora. Slovenski kolesar Jan Tratnik v skupnem seštevku zdaj zaseda sedmo mesto. V drugi etapi, dolgi 149 km, je glavnini ubežala skupina petih kolesarjev, a si nekaj več kot štirih minut naskoka niso privozili, glavnina pa jih je ujela tik pred zadnjim vzponom do nekoč starogrške naselbine v dolini templjev.

Jan Tratnik
Jan Tratnik FOTO: Damjan Žibert

Zaključni, 3,7 kilometra dolg klanec ob zmerni naklonini v povprečju 5,3 odstotka ni ponudil boja med favoriti, v ospredju pa so bili tudi nekateri eksplozivni sprinterji, predvsem Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) in Michael Matthews (Sunweb). Sagan je nato ušel na koncu četrtemu Matthewsu, a mu je v zaključku za sprint zmanjkalo nekaj moči. Kilometer in pol pred ciljem je napadlo moštvo UAE Team Emirates za zmagovalca lanske dirke po Sloveniji, Italijana Diega Ulissija. Napadi so se vrstili, tudi Sagan pa je vsega 200 metrov pred koncem ujel trojico ubežnikov, v zaključku pa ga je presenetil Ulissi, ki je pobegnil po levi strani, zaradi česar mu izkušeni Slovak ni mogel slediti. Jan Tratnik (Bahrain-McLaren) je v cilj pripeljal s skupino favoritov, pet sekund za najboljšimi. V skupnem seštevku je napredoval z 11. na sedmo mesto, zaostaja pa 42 sekund. V boju za rožnato majico vodilni ostaja zmagovalec kronometra, Italijan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers). Drugi je Joao Almeida (Deceuninck-Quick-step) z 22 sekundami zaostanka. Na tretjem mestu Valižan Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) zaostaja še sekundo več. Na dirki je zaradi bolezni odstopil Rus Aleksandr Vlasov (Astana), ki je veljal za enega skritih favoritov in sodi v val talentiranih mladih kolesarjev, v naslednjih treh tednih pa je bil predviden kot pomočnik Dancu Jakobu Fuglsangu. Ta je v dveh etapah izgubil najpomembnejša zaveznika v lovu na zmago na Giru, potem ko je na kronometru grdo padel Kolumbijec Miguel Angel Lopez.

V ponedeljek kolesarje čaka nova zahtevna etapa od Enne do zaključnega vzpona na Etno (150 km). Na cesti proti ognjeniku je četrto etapo leta 2017 dobil Jan Polanc, tokrat pa v tretji etapi letošnjega Gira ni pričakovati slovenskih kolesarjev v ospredju.

Izidi:
 1. Diego Ulissi (Ita/UAE Team Emirates)              3:24:58
 2. Peter Sagan (Slk/Bora-Hansgrohe)                 isti čas
 3. Mikkel Froelich Honore (Dan/Deceuninck-Quick-step)
 4. Michael Matthews (Avs/Sunweb)                      + 0:05
 5. Luca Wackermann (Ita/Vini Zabu-KTM)              isti čas
 6. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step)
 7. Gianluca Brambilla (Ita/Trek-Segafredo)
 8. Vincenzo Nibali (Ita/Trek-Segafredo)
 9. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-McLaren)
10. Lucas Hamilton (Avs/Mitchelton-Scott)

...

23. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-McLaren)                isti čas

118. Domen Novak (Slo/Bahrain-McLaren)                    4:00

Skupno:
 1. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers)              3:40:27
 2. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step)           + 0:22
 3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                0:23
 4. Tobias Foss (Nor/Jumbo-Visma)                        0:31
 5. Josef Cerny (Češ/CCC Team)                           0:36
 6. Matteo Sobrero (Ita/NTT Pro Cycling)                 0:40
 7. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-McLaren)                    0:42
 8. Simon Yates (VBr/Mitchelton-Scott)                   0:49
 9. Tanel Kangert (Est/EF Pro Cycling)               isti čas
10. Diego Ulissi (Ita/UAE Team Emirates)                 0:54

...

125. Domen Novak (Slo/Bahrain-McLaren)                    6:09

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rekapaka
04. 10. 2020 17.06
+2
Roglič zmagal na klasiki Liege-Bastogne- Liege. Za mišjo dlako na ciljni črti prehitel Alaphilippa. Trije naši med prvimi petimi. Bravo Roglič, Pogačar in Mohorič!