Drugi športi

Umrl je trener Jure Kastelic, ki je 'skrbel' za Brigito Bukovec in Alenko Bikar

Ljubljana, 30. 04. 2020 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.G., E.Č.
Komentarji
0

V 75. letu starosti je umrl nekdanji atletski trener Jure Kastelic, ki je v svoji karieri med drugim skrbel tudi za izjemno uspešni šprinterki Brigito Bukovec in Alenko Bikar. Veljal je za mirnega in preudarnega človeka, ki je deloval v ozadju, a je imel izjemen človeški čut in toplino. Ob tem je 'ustvaril' številne slovenske vrhunske atletinje in atlete.

Nekdanji vrhunski atletski trener Jure Kastelic, ki je pred dvema dnevoma dopolnil 74 let, je pustil velik pečat v slovenski atletiki. Nikoli se ni želel pretirano izpostavljati, zato so bila njegova pojavljanja v medijih redka, tudi medijski zapisi o njem so skopi. A vendarle gre za človeka, ki je slovenski atletiki veliko dal. Ne nazadnje je sodeloval tudi z odličnima slovenskima atletinjama Brigito Bukovec (srebro na OI v Atlanti 1996 v disciplini 100 m ovire) in Alenko Bikar (srebro na dvoranskem EP v teku na 200 m leta 2000 v Gentu). 

Ob izgubi 'drugega očeta' smo obe atletinji zaprosili za izjavo. To sta povedali ...

"Jure mi je bil mama, oče, prijatelj in trener. Peljal me je skozi vse odraščanje – trmo, svojeglavost itd.  On je bil tisti, ki me je s svojim občutkom za prilagajanje posamezniku obdržal v športu.  Zavedam se, da brez njega in njegove potrpežljivosti ne bi osvojila vsega, kar sem," nam je iz Švice sporočila Brigita Bukovec, ki je pod njegovim okriljem trenirala dolgih 17 let. "Jure je bil zame velik človek in še večji trener. Hvala ti za vsa ta nepozabna doživetja in uspehe," je dodala dobitnica srebrne medalje z OI 1996. 

Triperesna deteljica: Brigita Bukovec, Jure Kastelic in Alenka Bikar
Triperesna deteljica: Brigita Bukovec, Jure Kastelic in Alenka Bikar FOTO: 24ur.com

Podobno pretresena je bila ob smrti nekdanjega trenerja tudi šprinterka Alenka Bikar, ki je nekdanjemu trenerju v slovo zapisala čustveno sporočilo: "Klicali so nas triperesna deteljica ... Jaz, BB in Jure ... Super smo se ujeli že od samega začetka. Verjetno tudi zato, ker je bil on nekaj posebnega.  Bil je vrhunski trener in strokovnjak daleč od običajnega. Znan po svojih drugačnih motivacijskih prijemih. Njegovi umirjenost in preudarnost sta se lepo dopolnjevali z mojim nemirnim, marsikdaj impulzivnim duhom. Bil je srčen človek, skromen, pošten, vsepovsod priljubljen in zelo potrpežljiv. Poleg svojega ogromnega atletskega znanja mi je Jure dal veliko življenjskih napotkov in nešteto lepih trenutkov, ki smo jih skupaj preživeli. Jure, pogrešam te!"

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou