Drugi športi

Umrl nekdanji vodja ekipe formule 1 Frank Williams

London, 28. 11. 2021 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodstvo formule 1 in moštvo Williams sta sporočila, da je danes v starosti 79 let umrl Frank Williams, ustanovitelj in nekdanji vodja moštva te ekipe v svetovnem prvenstvu formule 1. Williamsa so v petek sprejeli v bolnišnico, kjer je danes umrl v krogu družine, je sporočila ekipa.

"Z veliko žalostjo sporočamo, da je umrl sir Frank Williams, ustanovitelj in vodja naše ekipe. Danes se spominjamo človeka, ki je bil naš navdih," so sporočili pri Williamsu. Dodali so, naj navijači spoštujejo željo družine po zasebnosti v teh trenutkih, obenem pa pozvali, da namesto cvetja namenijo sredstva v sklad za raziskavo bolezni hrbtenjače.

"Njegovo življenje je poganjala strast po motošportu. Njegova zapuščina je neizmerljiva, za vedno bo del formule 1. Bil je privilegij, da smo ga poznali in delali z njim," pa so ob novici o smrti Williamsa zapisali na spletni strani formule 1. Williams je bil v formuli 1 v različnih vlogah dejaven skoraj 50 let. V zadnjem desetletju je sicer vodenje ekipe prepustil hčerki Claire, lani pa je družina Williams prodala moštvo investicijskemu podjetju Dorilton Capital.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V najboljših letih je bila Williamsova ekipa ena najboljših v formuli 1. Frank Williams in njegovi dirkači so osvojili sedem naslovov svetovnega prvaka med posamezniki in devet med konstruktorji, zadnjega sicer že precej oddaljenega leta 1997. Skupno ima ekipa Williams v formuli 1 kar 114 zmag.

"Bil je velikan v našem športu. Premagal je veliko izzivov v življenju, vsak dan se je boril na stezi in ob njej. Izgubili smo spoštovanega člana naše družine, močno ga bomo pogrešali," pa je dejal izvršni direktor formule 1 Stefano Domenicali.

V bogati karieri v formuli 1 je Williams doživel številne vzpone in tudi padce. Sam je bil od leta 1986, ko si je v nesreči poškodoval hrbtenjačo, na invalidskem vozičku, kar pa ga ni oviralo pri njegovem delu ob stezi. Za njegovo ekipo so med drugim vozili tudi Nelson Piquet, Nigel Mansell in Alain Prost. A leta 1994 je doživel tudi enega najhujših trenutkov v formuli 1, ko se je na dirki v Imoli v njegovem dirkalniku smrtno ponesrečil brazilski as Ayrton Senna.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tarzan13
29. 11. 2021 11.43
+2
On je pa res bil sinonim Formule 1 , počivaj u miru legenda.
CyniC666
28. 11. 2021 17.54
-4
Zaradi njega in prikrivanja dejstev s strani "Team Williams", je za vedno ostala, khmmm, "neraziskana" in "nedorečena" smrt, vsaj zame, največjega med velikani F1, Ayrtona Senne. Govorice, da se je Senni, tistega usodnega dne v Monzi, "prelomil" volanski obroč, ker so pri Team Williams, malce preveč varčevali pri teži bolida, nikoli niso v resnici obveljale za dejstvo - a tudi to je dejstvo - nikoli jih nihče ni skušal zares ovreči. Zame je bil to tisti dan, ko sem nehal spremljati dirke F1. A seveda, o mrtvih vse najboljše... ;)
CyniC666
28. 11. 2021 17.58
-4
* se opravičujem... ne v Monzi, temveč v Imoli. My Bad... :(
nightifly
29. 11. 2021 10.22
Ne bi vam rad pokvaril dneva ,,, toda moje razmisljanje je malce drugacno ..... od kar pomnim ,spremljam dirke F1 in motodirke z najvecjim navdusenjem . Cisto jasno je ,da smo ljudje pokvarljivi , tako tudi lastniki mostev v tem sportu , kjer se vrtijo miliarde na koncu leta . Vsi tekmovalni stroji so ob startu zapecateni ,torej so spremembe nedovoljene . In ce se zgodijo ,jih konstruktorji naredijo najvec na aerodinamicnih elementih bolidov , tezje pa v agregatih ,ceprav je mogoce prav vse. Toda krmilni sklop v bolidu F1 je ze tako na limitu svoje funkcije,da bi vsak poseg POMENIL KATASTROFO , ZA MOSTVO PA TUDI PROPAD , vecno sramoto . Tezko verjamem ,da bi si Frank dovolil kaj takega narediti s Seno v tem dirkalniku ,ker je bilo ocitno ,da ima v mostvu enega najboljsih dirkacev takratne dobe . Kot strojnik z izkusnjami v projektiranju raznih sklopov menim ,da bi bil prihranek pri volanskem drogu ,ki to skoraj ni , zelo zelo majhen , torej je to zame nesmisel pisati v tej smeri .Kateri koli del sklopa v tem mehanizmu bi z varcevanjem popolnoma unucili , in bi ze ena grbina povzrocila lom materiala . Npr . z aerodinamiko se da vedno narediti najvec ,in na tem ze dolgo let delajo vsi v vetrovnikih . Down force je nekaj ,kar lahko izboljsujes v nedogled . Pleh ,zelezo ,aluminij pa ne mores , ali vsaj do ene meje , ker popusti .Zato pa se danes gre v proces izdelave elementoviz popolnoma novih umetnih materialov , ki so celo boljsi kot ´´zelezje´´ . Zal bo ta nesreca Imole ostala za vedno skrivnost , in kot vedno bo nosila v sebi misterijo , o kateri bomo se dolgo premlevali . Toda nekaj je sigurno , fantje drvijo zdaj ze cez 350 /uro , in samo en koscek plastike ali drugega povzroci eksplozijo gume ...in .....
gogi_
28. 11. 2021 17.11
+3
Veliko je dal v motosportu. Naj pociva v miru
Danonetroy
28. 11. 2021 17.02
+2
RIP Sir Frank.
burekkafana78
28. 11. 2021 16.24
+0
mater je pa že res dolgo odkar je Williams bil prvak, prvih 20 let so dominirali sedaj pa že lovijo to formo 25 let, v miru naj počiva!