Usoda Wimbledona bo znana v prihodnjem tednu

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
STA
KOMENTARJI
2
Zaradi izbruha koronavirusne bolezni letos v načrtovanem terminu od 29. junija do 12. julija ne bodo mogli izpeljati vsakoletnega vrhunca teniške sezone, turnirja za veliki slam v Wimbledonu. Vodilni predstavniki All England Cluba bodo prihodnji teden odločali o dveh scenarijih, preložitvi oziroma odpovedi turnirja.

Naslov v moški konkurenci brani Beograjčan Novak Đoković (na fotografiji), ki je bil v lanskem nepozabnem finalu boljši od Švicarja Rogerja Federerja.
Naslov v moški konkurenci brani Beograjčan Novak Đoković (na fotografiji), ki je bil v lanskem nepozabnem finalu boljši od Švicarja Rogerja Federerja.FOTO: AP

Po poročanju BBC se zaradi pandemije obetajo velike spremembe na sporedu teniških turnirjev za veliki slam. Zaradi pandemije so odpovedali oziroma preložili letošnjo sezono na peščenih igriščih. Organizatorji pariškega peščenega velikega slama so letošnji Roland Garros že preložili na september.

Krovna teniška združenja, ATP, WTA in ITF, so pred časom sporočila, da se teniška sezona ne bo nadaljevala pred 7. junijem. Tradicionalno je odprto prvenstvo Francije drugi teniški turnir za veliki slam v sezoni. Letos bi se glavni del peščenega velikega slama moral v Parizu odviti od 24. maja do 7. junija. Pariški organizatorji so turnir zaradi pandemije covida-19 uradno že prestavili v čas med 20. septembrom in 4. oktobrom. Ta termin pa hodi navzkriž s preostalimi turnirji, ki so bili na koledarju v omenjenih dveh tednih sezone.

Igrati bi morali tudi v Vuhanu
Med 20. septembrom in 4. oktobrom sicer potekajo turnirji ATP v Metzu, Sankt Peterburgu, Čengduju, Sofiji, Žuhaiju, obenem pa je takrat na sporedu še Laverjev pokal v Bostonu. V tem času so na sporedu tudi turnirji serije WTA v Guangdžovu, Seulu, Tokiu, Vuhanu in Taškentu.

Roland Garros septembra in oktobra pomeni, da se bo glavni del teniških dvobojev na pesku začel le sedem dni po moškem finalu, na katerem bodo razglasili zmagovalca odprtega prvenstva ZDA. US Open, s katerim se tradicionalno konča sezona turnirjev za veliki slam, je namreč na sporedu od 31. avgusta do 13. septembra.

Zadnja odpoved med 2. svetovno vojno
Tretji turnir za veliki slam v sezoni je Wimbledon, ki je letos na sporedu od 29. junija do 12. julija. Organizatorji tega turnirja na travi, ki vsako leto predstavlja vrhunec sezone, so kot povsem nepredstavljivo označili možnost, da bi Wimbledon izpeljali pred praznimi tribunami.

Če ne bi bilo nobene druge možnosti, bi ga potem raje v celoti odpovedali. Nazadnje so turnir na "sveti travi" odpovedali med 2. svetovno vojno. In ta možnost je, glede na informacije, ki jih ima britanska radiotelevizija, tudi najbolj verjetna, torej da Wimbledona z letnico 2020 sploh ne bi bilo.

Igranje na travi septembra ni primerno
Preložitev Wimbledona je namreč povezana s številnimi težavami ter tveganji, so sporočili predstavniki igrišč Wimbledon Park Golf Club and Raynes Park. Največje tveganje je povezano prav s podlago, travo, zato je zelo malo verjetno, da bi sledili zgledu Roland Garrosa in Wimbledon prestavili na jesen.

Možnosti za zamik teniških obračunov na igriščih All England Cluba so se odprle s prestavitvijo poletnih olimpijskih iger v Tokiu, vendar pa preložitev za nekaj tednov ne bi imela kakšnega posebnega smisla, upoštevajoč vse okoliščine, povezane z zdravstvenim tveganjem in razlogi, ki so vodili k prestavitvi OI, še ugibajo v Wimbledonu.