Drugi športi

Na startu tri Slovenke: uvodna diamantna liga sezone tudi z gledalci

Monte Carlo, 12. 08. 2020 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Atletska diamantna liga se v času pandemije koronavirusne bolezni vrača v petek, ko bodo v Monte Carlu ob številnih svetovnih zvezdah nastopile tudi tri Slovenke – Maja Mihalinec na 100 m, Anita Horvat na 400 m in Neja Filipič v troskoku. Ob upoštevanju varnostne razdalje in drugih ukrepov bodo lahko na stadionu tudi gledalci. V vseh disciplinah bodo videli močno zasedbo, ki bo velika spodbuda tudi za slovensko trojico.

Maja Mihalinec
Maja Mihalinec FOTO: Aljoša Kravanja

V disciplini Maje Mihalinec je prva favoritinja Marie-Josee Ta Lou iz Slonokoščene obale, svetovna podprvakinja na 100 in 200 m v Londonu 2017 ter bronasta lani na 100 m na SP v Dohi. Na startni listi sta tudi evropska podprvakinja Gina Lückenkemper iz Nemčije in Mujinga Kambundji iz Švice, bronasta sprinterka na prejšnjih SP na prostem in v dvorani. Horvatova bo imela na startni črti tudi aktualno evropsko prvakinjo Justyna Swiety Ersetic iz Poljske ter Wadeline Jonathas, članico zmagovite ameriške štafete z lanskega SP v Dohi. Filipičeva se bo med drugim pomerila z Venezuelko Yulimar Rojas, po dvakrat zaporedoma prvo na SP na prostem in v dvorani, nekdanjo evropsko prvakinjo Patricio Mamono iz Portugalske in nekdanjo dvoransko evropsko podprvakinjo Gabrijelo Petrovo iz Bolgarije. Zaradi potovalnih omejitev bodo manjkali številni najboljši iz ZDA in tudi iz karibskih držav. Nekaj pa je bilo že odpovedi, predvsem zaradi novega koronavirusa; v Monaku tako ne bo olimpijskega in svetovnega prvaka Conseslusa Kipruta, Kenijec je konec prejšnjega tedna sporočil, da je bil pozitiven.

V tej sezoni so bila odpovedana vsa najpomembnejša velika tekmovanja, najprej so na naslednje leto prestavili marčevsko dvoransko SP v Nanjingu na Kitajskem, potem olimpijske igre v Tokiu, odpovedali pa so evropsko prvenstvo v Parizu. Tako bo diamantna liga za tiste, ki so se vseeno letos odločili nastopati, najpomembnejše tekmovanje leta, v katerem ni mogoče doseči niti norm za OI. Najmočnejša serija mitingov bo tudi zelo okrnjena, minila bo brez finala in tudi brez točkovanja za končni vrstni red. Na začetku tega meseca so diamantni miting v Dohi prestavili na 25. september, ta čas pa je potrjenih skupaj le šest mitingov najmočnejše serije. Poleg Dohe in Monte Carla so v koledarju še mitingi v Stockholmu (23. avgust), Lozani (2. september), Bruslju (4. september), ta bo zagotovo brez gledalcev, ter Rimu ali Neaplju (17. september), na za zdaj še nedoločenem kraju na Kitajskem pa naj bi bila zadnja tekma diamantne lige 17. oktobra.

Anita Horvat
Anita Horvat FOTO: Twitter

Mitinga ne bo niti v Oslu, kjer so 11. junija prvič po koronakrizi izvedli večje mednarodno atletsko tekmovanje. Na mitingu z imenom Impossible Games (nemogoče igre) sta tedaj padla dva rekorda v sicer redko izvajanih disciplinah. Domačin Jakob Ingrebrigtsen je 2000 m pretekel v 4:50,01 za evropski rekord, njegov rojak Karsten Warholm pa 300 m z ovirami v 33,78 za najboljšo znamko na svetu. Na praznem stadionu Bislett so se morali tudi tekmovalci držati strogih varnostnih pravil, med tekači so varnostno razdaljo ohranili tako, da so eno progo med njimi pustili prazno. Prireditelji so obenem pripravili tudi dvoboj na daljavo; sočasno so tekli tudi v Keniji v Nairobiju, tudi v skoku s palico je bil dvoboj na daljavo, Šved Armand Duplantis je v Oslu preskočil 5,86 metra, Francoz Renaud Lavillenie pa je skakal doma v Perignat-les-Sarlievu. Tam je na domačem vrtu z bistveno krajšim zaletom kot tekmec zmogel 5,81 metra. Letos ne bo tudi znamenitega mitinga v Zürichu, ki pa je bil 9. julija središče za igre navdiha, ko je v šestih državah, v ZDA in Evropi, v slabih dveh urah na sedmih stadionih nastopilo 28 atletinj in atletov iz 12 držav, ki so skupaj osvojili 27 medalj na OI in 56 na SP. Starti v tekih so bili sočasni na različnih stadionih. Takih zahtev za tekmovalce in inovativnih rešitev v Monaku ne bo, saj bo to prvi letošnji res pomembni miting v običajnem tekmovalnem sistemu.

Organizatorji so v prodajo dali tudi vstopnice, ki so na voljo od 10 evrov, najdražje za pomembneže stanejo 200 evrov. Na stadionu Louis II bodo veljali strogi zdravstveni ukrepi, tako bodo maske obvezne, pa tudi razkuževanje rok ob vhodih. Upoštevati bo treba varnostno razdaljo med gledalci, ki si morajo elektronske vstopnice zagotoviti prek spleta in jih natisniti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asdfghjk1235
12. 08. 2020 14.25
-5
Pri nas pa spet prepoved gledalcev na stadionih, komedija se nadaljuje...