Drugi športi

V ligi MLB prva zaustavitev dejavnosti po letu 1994

, 02. 12. 2021 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodstvo severnoameriške poklicne lige v bejzbolu, Major League Baseball, in predstavniki igralcev niso sklenili dogovora o novi kolektivni pogodbi. Zaradi nesporazuma o višini plač so se lastniki klubov odločili za prekinitev vseh dejavnosti oziroma tako imenovani "lockout".

Osnovno nesoglasje se nanaša na način, kako razdeliti deset milijard dolarjev prihodkov na elitni ravni bejzbola , ki je ena najbolj priljubljenih poklicnih športnih lig onstran Atlantika. Kljub veliki priljubljenosti pa se tudi liga MLB sooča s posledicami pandemije covida-19 – s praznimi stadioni ter padcem gledanosti, posledično pa tudi z manjšimi prihodki.  Gre za prvo zaustavitev dejavnosti v ligi MLB po letu 1994.

Pogajanja so zašla v slepo ulico v sredo popoldan. Komisar lige MLB Rob Manfred je po poteku stare kolektivne pogodbe v sredo ob 23.59 sporočil, da so vsem igralcem prenehale veljati pogodbe in da bo minuto čez polnoč začela veljati popolna zaustavitev vseh dejavnosti v ligi MLB oziroma lockout, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Komisar lige MLB je obvestilo o začetku lockouta sporočil v pismu navijačem na Twitterju. Manfred je dejal, da lastniki klubov verjamejo, da je prekinitev dejavnosti v času, ko na sporedu ni tekem, "najboljši mehanizem za zaščito sezone 2022".

"Upamo, da bo blokada pospešila pogajanja in nas pripeljala do sporazuma, ki bo omogočil, da se bo sezona začela pravočasno," je prepričan komisar lige.

"Lockout je nujen, ker bi drugače videnje združenja poklicnih igralcev MLB ogrozilo konkurenčnost večine ekip. To preprosto ni prišlo v poštev."

Če bodo predstavniki igralskega sindikata, Združenje poklicnih igralcev bejzbola MLBPA, in predstavniki lige dosegli dogovor o novi kolektivni pogodbi, se bo redni del sezone 2022 v ligi MLB začel 31. marca, kot je bilo sprva načrtovano.

V profesionalnem športu je lockout zaustavitev profesionalne športne lige, za katero se lastniki ekip običajno odločijo zaradi nesporazuma o plačilnih pogojih. Ob blokadi lastniki zaprejo objekte, torej dvorane in stadione, in preprečijo kakršno koli ekipno dejavnost, kar lahko povzroči odpovedi tekem, izgube plač in nezadovoljne navijače.

Igrišča v ligi MLB bodo za zdaj samevala.
Igrišča v ligi MLB bodo za zdaj samevala. FOTO: AP
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.