Drugi športi

V Melbournu izpadla olimpijska prvakinja, Rubljov po preobratu do četrtfinala

Melbourne, 23. 01. 2023 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, M.J.
Komentarji
0

Na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije v Melbournu so znane vse četrtfinalistke. Ponoči sta izpadli četrta nosilka Caroline Garcia iz Francije ter olimpijska prvakinja, Švicarka Belinda Benčič. Od prve je bila boljša nepostavljena Poljakinja Magda Linette, od druge pa peta nosilka iz Belorusije Arina Sabalenka. Tridesetletna Linettova je za zmago proti eni od favoritinj za naslov potrebovala dve uri, slavila pa je s 7:6 (3), 6:4. Odlično je servirala, saj je v igrišče spravila 75 odstotkov vseh prvih servisov, dobila pa 65 odstotkov teh točk. Še uspešnejša je bila z drugim servisom, saj je osvojila kar 69 odstotkov točk.

Arina Sabalenka
Arina Sabalenka FOTO: AP

"Ne morem verjeti, še vedno nisem dojela. Ne vem, kaj se pravzaprav dogaja," je bila po dvoboju presrečna Magda Linette, ki večjih uspehov na grand slamih doslej ni imela. Pred letošnjim Melbournom v 29 nastopih nikoli ni zaigrala v osmini finala. Edina preostala Poljakinja v žrebu po izpadu prve nosilke Ige Swiatek se bo v naslednjem obračunu pomerila s Čehinjo Karolino Pliškovo. Ta je imela v spodnji polovici žreba še najmanj težav v osmini finala, saj je Kitajko Shuai Zhang premagala s 6:0, 6:4 po vsega 57 minutah igre. V drugem četrtfinalu spodnje polovice žreba se bosta udarili Arina Sabalenka in Hrvatica Donna Vekić.

Arina Sabalenka se je prvič v karieri uvrstila v četrtfinale OP Avstralije, pred tem je na ostalih turnirjih velike četverice že trikrat igrala v polfinalih. Tokrat je s 7:5, 6:2 ugnala olimpijsko prvakinjo in nadaljuje z odličnimi predstavami v tem letu. Pred letom dni je imela ogromne težave predvsem pri začetnem udarcu, nato pa je začela delo s specialistom za biomehaniko. "Zelo vesela sem, da se mi je to zgodilo. V tistem trenutku sem bila odprta za vsako pomoč. Pravzaprav sem že moledovala, da naj mi kdo pomaga rešiti ta prekleti servis," se je za preklinjanje opravičila Sabalenka. "Dolgo sem morala čakati, da sem se naučila, kako shajati z negativnimi občutki in da ti to na igrišču nikakor ne pomaga," je še dodala Belorusinja. V tem letu sploh še ni izgubila niza (16-0), potem ko je slavila še na enem od pripravljalnih turnirjev v Adelajdi. Za preboj v polfinale se bo Sabalenka pomerila s Hrvatico Vekićevo. Ta je končala pravljico 17-letne Čehinje Linde Fruhvirtove. Premagala jo je s 6:2, 1:6, 3:6.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zdaj 26-letnica iz Osijeka je bila v mlajših letih prav tako predvidena za velike stvari, a so jo večkrat ustavile tudi poškodbe. Le enkrat je doslej igrala v četrtfinalu, in sicer na OP ZDA leta 2019.

Rubljov po velikem preobratu do četrtfinala, tam tudi Shelton

Ruski teniški igralec Andrej Rubljov se je uvrstil v četrtfinale odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. Večkrat se je rešil iz izgubljenega položaja ter po petih nizih in zadnji podaljšani igri ugnal Danca Holgerja Runeja s 6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6 (11:9). V četrtfinale se je prvič v karieri prebil tudi mladi Američan Ben Shelton. Petopostavljeni Rubljov, tudi olimpijski prvak iz Tokia v mešanih dvojicah, je vodil z 2:1 v nizih, po zdravniškem odmoru 19-letnega Runeja pa se je zdelo, da bo dvoboj izvlekel po štirih nizih. Zmagovalec lanskega mastersa v Parizu in deveti nosilec se je nato zbral, zaigral bolje in izsilil peti niz. V njem je 19-letni Danec povedel s 5:2, a se je agresivni Rubljov vrnil, nato pa v 12. igri ubranil dve žogici za zmago Runeja. Tudi podaljšano igro, ta se igra do desete točke, je bolje začel Rune in povedel s 5:0, vendar se je 25-letni Rus vnovič vrnil. Prvi dve priložnosti za zmago je še zapravil, tretjo pa je po srečnem odboju od mreže vendarle izkoristil.

Andrej Rubljov
Andrej Rubljov FOTO: AP

"Ko sem videl, da je žoga zadela mrežo, sem mislil, da se je odbila na mojo stran. Včasih tega enostavno ne vidiš, ko pade tako blizu mreže. Imel sem srečo," je o srečnem odboju po dvoboju priznal Moskovčan. "Vrtiljak čustev? Tisto je nekaj povsem običajnega. Tenis je, kot da bi ti kdo na glavo držal pištolo," je preobrate in šport, v katerem lahko odloči že nekaj točk, slikovito opisal Rubljov. "Zaostajal sem z 2:5 v petem nizu, v podaljšani igri 0:5. Nikoli še nisem tako obrnil dvoboja. Zame je to nekaj posebnega, to si bom zapomnil za vselej, kar tresem se," je nadaljeval Rubljov in priznal, da si za naslednjega tekmeca ne želi Srba Novaka Đokovića. Ta se bo v večernem delu sporeda pomeril z domačinom Alexom De Minaurom. "Nihče si v resnici ne želi igrati z Đokovićem. Raje bi bil v kakšnem drugem delu žreba," je v smehu priznal Rus po treh urah in 37 minutah dolgem dvoboju in sedmi uvrstitvi v četrtfinale turnirjev za grand slam, od tega drugi v Melbournu. Stopničko višje še ni zaigral. Prvič pa bo v četrtfinalu igral 20-letni Shelton. Ta je v ameriškem obračunu po treh urah in 50 minutah ugnal Jeffreyja Wolfa s 6:7 (5), 6:2, 6:7 (4), 7:6 (4), 6:2.

Doslej je Shelton na grand slamih igral le lani na OP ZDA in tam izgubil v prvem krogu. V Avstraliji pa je nanizal že štiri zmage in se bo za mesto v polfinalu pomeril bodisi z rojakom Tommyjem Paulom bodisi s Špancem Robertom Bautista-Agutom.

Izidi, Melbourne, grand slam (49,2 milijona evrov), ženske, osmina finala:
Karolina Pliškova (Češ/30) - Shuai Zhang (Kit/23) 6:0, 6:4;

Magda Linette (Pol) - Caroline Garcia (Fra/4) 7:6 (3), 6:4;

Arina Sabalenka (Blr/5) - Belinda Benčič (Švi/12) 7:5, 6:2;

Donna Vekić (Hrv) - Linda Fruhvirtova (Češ) 6:2, 1:6, 6:3.

- moški, osmina finala:
Andrej Rubljov (Rus/5) - Holger Rune (Dan/9) 6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6 (11:9);

Ben Shelton (ZDA) - Jeffrey Wolf (ZDA) 6:7 (5), 6:2, 6:7 (4), 7:6 (4), 6:2;

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.