Drugi športi

'V pripravi na Romunke smo naredili prav vse, kar smo lahko'

Ljubljana, 18. 03. 2023 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
0

Zdaj gre zares. Radi rečemo, da je redni del sezone ena zgodba, izločilni boji pa povsem nekaj drugega. Vsi dosedanji rezultati se brišejo, šteje le to, kar prihaja. In rokometašice Krima Mercatorja preko romunske ekipe Rapid iz Bukarešte lovijo četrtfinale Lige prvakinj. Prvo dejanje v nedeljo v Stožicah, odločitev o potniku med osem v Evropi pa bo padla prihodnji teden v romunski prestolnici.

Več videovsebin
  • Tabor Krimovk pred tekmo z Rapidom
    07:23
    Tabor Krimovk pred tekmo z Rapidom
  • Pogovor s Tjašo Stanko
    02:14
    Pogovor s Tjašo Stanko
  • Pogovor z direktorico Krima Dejo Ivanović
    03:36
    Pogovor z direktorico Krima Dejo Ivanović

Rapid pa je novinec v Ligi prvakinj, a je v skupini B zbral osem točk več kot Krim in bil četrti. Nekaj časa je kazalo, da bi lahko celo končal na enem od prvih dveh mest, ki sta neposredno vodili v četrtfinale. 

Krimovke imajo v tem tekmovanju precej več izkušenj Rapida. Nenazadnje so tudi slavile v letih 2001 in 2003 ter bile še trikrat v finalu.

Doma so Romunke oddale zgolj točko, na gostovanjih pa so izgubile tri od sedmih tekem. Pred kratkim so zamenjale trenerja, po novem jih vodi Danec Kim Rasmussen, ki je leta 2016 do evropskega naslova pripeljal mestnega tekmeca Rapida – CSM Bukarešto.

Dragan Adžić
Dragan Adžić FOTO: RK Krim Mercator

Toda kot je dejal trener Ljubljančank Dragan Adžić, to ne bi smelo predstavljati posebne težave, saj se v ljubljanskem taboru pripravljajo na vse možne različice. Poudarjajo, da bo ključna obramba in vračanje vanjo, saj je Rapid zelo napadalna in učinkovita ekipa, ki je tudi najboljšim tekmecem v skupini, Metzu, Györu in Esbjergu, dajala po 30 golov in več. "Z obdobjem od naše zadnje evropske tekme sem zelo zadovoljen. Rokometašice so trenirale z odlično energijo, bile so zelo motivirane. Tudi takrat, ko nismo bili skupaj. Naredili smo vse, kar smo lahko – z obzirom, da nismo v takšnem tekmovalnem ritmu kot ostale ekipe," pravi strateg Krimovk, ki je dobro spoznal značilnosti romunske zasedbe. "Ekipa Rapid Bucuresti je dva obračuna odigrala z novim trenerjem. Naši naslednji medsebojni tekmi bosta pokazali, ali je bila menjava na trenerskem stolčku prednost za nas ali za njih. Mi smo se posvetili njihovi novi filozofiji in načinu, kako igrajo. Mislim, da smo pripravljeni na spremembe in dva zahtevna boja."

Jovana Risović
Jovana Risović FOTO: Damjan Žibert

Jovana Risović: Potrebno je verjeti
Krim ima med najboljšimi strelkami v dosedanjem delu Lige prvakinj pri vrhu lestvice Jovanko Radićević (79 golov) in Darjo Dmitrijevo (76), slednja je s 65 asistencami tudi tretja med podajalkami, toda čeprav pri Rapidu ni tako izrazite strelke, je Adžić izpostavil to, da je na vseh položajih zelo učinkovit v napadu. 

Krimovke so se to sezono za las prebile iz skupine A, ko so vpisale nujno zmago v zadnjem krogu proti CSM Bukarešti. Na koncu so bile pete v skupini z 12 točkami, toliko pa sta jih imela tudi šestouvrščeni Brest in sedmouvrščeni Bietigheim. Slednji je potegnil kratko in ostal brez nadaljevanja evropske sezone.

Vratarka Krimovk Jovana Risović, močno orožje Ljubljančank, komaj čaka, da se vse skupaj začne. Prepričana je, da če bo pristop pravi, takšen kot proti CSM Bukarešti, potem se lahko merijo z vsakim tekmecem. "Imeli smo dovolj časa, da se kakovostno pripravimo na play-off EHF Lige prvakinj. CS Rapid Bucuresti je napadalno usmerjena ekipa, ki veliko teče in je izjemna v tranziciji. Ključ bo torej v čvrsti obrambi. Če nam jih bo uspelo zaustaviti, bo rezultat pozitiven," je prepričana srbska vratarka na vratih Krima, ki verjame v slačilnico ... "Pomemben bo tudi pristop, ker le s pravim pristopom lahko premagamo vsakogar. Imamo kakovostno ekipo, v izločilnih bojih pa je vse mogoče. Potrebno je verjeti."

Drugi pari play-offa za četrtfinale oziroma osmine finala so Brest – Esbjerg, Storhamar – Odense in Budućnost – Ferencvaros. V četrtfinalu so že Kristiansand, Metz, Bukarešta z Elizabeth Omoregie in Györ z Ano Gros.

V primeru preboja v četrtfinale se bo Krim pomeril z znancem iz skupine, branilcem naslova Kristiansandom. Zaključni turnir četverice pa bo 3. in 4. junija v Budimpešti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.