Drugi športi

Van Beveren in Loeb zmagovalca kraljevske etape, Mulec 15.

Rijad, 12. 01. 2024 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dirkači na vzdržljivostnem reliju Dakar so dokončali kraljevsko šesto etapo, ki je potekala v dveh delih z vmesno nočitvijo in brez pomoči ekip. Pri motociklistih je zmagal Francoz Adrien Van Beveren (Honda), slovenski dirkač Toni Mulec (KTM) je bil 15. Med avtomobilisti je bil najboljši nekdanji svetovni prvak v reliju Sebastien Loeb.

Toni Mulec
Toni Mulec FOTO: Rally Zone

Adrien Van Beveren (Honda), slovenski dirkač Toni Mulec (KTM) je bil 15. Med avtomobilisti je bil najboljši nekdanji svetovni prvak v reliju Sebastien Loeb. Van Beveren je najbolje opravil že prvi del šeste etape, ko je do mesta za prenočevanje prišel najhitreje. Tokrat je delo dokončal po skupno 758 km krožne etape Šubajta, Šubajta pa je imel nekaj več kot štiri minute prednosti pred tekmeci. Najbolj se je približal Avstralec Toby Price (KTM), tretji je bil Američan Ricky Brabec (Honda; + 5:02). Ta etapa je pomenila novost na reliju Dakar. Prireditelji so pripravili osem točk, na katerih je bilo možno prenočevati, dirkači so se morali ustaviti v tisti, ki je bila najbližje ob določeni uri, ko je bilo konec dirkanja. Francoz je imel ob postanku minuto in 21 sekund prednosti pred Brabcem, Price je zaostal 1:49 minute.

Mulec je nalogo opravil tako, kot je vozil v zadnjih dneh: v prvi dvajseterici. V prvi polovici je bil 14., danes je na cilj privozil na 15. mestu. Zaostal je 46 minut, v skupnem seštevku pa je mesto slabši. Za najboljšim, v vodstvu je Brabec z 51 sekundami naskoka pred Rossom Branchem iz Bocvane, pa Mulec zdaj zaostaja dve uri in pet minut.

Simon Marčič
Simon Marčič FOTO: Denis Janežič

Drugi slovenski predstavnik na dirki Simon Marčič, ki zaradi tehničnih težav v drugi etapi ni prišel do cilja in nastopa le še na posamičnih etapah, skupno pa ne more več sodelovati, je bil danes v ozadju, na 105. mestu z več kot štirimi urami zaostanka.

V konkurenci avtomobilistov je zmagal Sebastien Loeb, član ekipe Prodrive Hunter je premagal Španca Carlosa Sainza (Audi) za dve minuti. Slednji je prevzel vodstvo v skupnem seštevku, medtem ko je lanski zmagovalec, Katarec Naser Al Atijah, izgubil praktično vse možnosti za obrambo naslova. Zaradi težav z volanskim mehanizmom je zaostal dve uri in 45 minut.

Že v prvi polovici etape pa je nastope na Dakarju končal do tedaj vodilni v skupni razvrstitvi, Savdijec Jazed Al-Rajhi, ki se je prevrnil na eni od sipin in povsem uničil svojo Toyoto. Skupno je zdaj drugi Šved Matthias Ekström (+ 20:21), Loeb pa je tretji z zaostankom 29 minut.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hondica
12. 01. 2024 18.27
+1
Mulec, vsa čast. Loeb je pa zame absolutni kralj avtomobilskih športov.
User751167
12. 01. 2024 16.08
+0
Toti štajerci samo tute tote lapajo