Drugi športi

Van der Poel ugnal Van Aerta, Alaphilippe trčil v motor in grdo padel

Antwerpen, 18. 10. 2020 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.G.
Komentarji
8

Slovito dirko po Flandriji je po 244 kilometrih v ciljnem sprintu dobil Nizozemec Mathieu van der Poel. Hitrejši je bil od Belgijca Wouta Van Aerta. Tretji izmed glavnih favoritov, Francoz Julian Alaphilippe je ob stiku z motoristom grdo padel in odstopil, potem ko se je po napadu 40 kilometrov pred ciljem vozil prav z Nizozemcem in Belgijcem. Ob padcu si je zlomil zapestje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na eni najtežjih enodnevnih preizkušenj v kolesarski karavani je v prvem delu pobegnilo šest kolesarjev, ki jih je glavnina pustila v ospredje za več kot sedem minut. Nekaj več kot 244 kilometrov dolga preizkušnja pa je bila odločena v drugi polovici, ko so si eden za drugim začeli vrstiti strmi, kratki vzponi z granitnimi kockami. Na njih so imeli veliko težav tudi favoriti, tako sta denimo Van Aert in njegov rojak Jesper Stuyven padla, a brez posledic za nadaljevanje ene od petih največjih klasik v sezoni.

Šestdeset kilometrov pred ciljem so se v glavnini začeli ogorčeni boji za pozicije pred ključnimi vzponi in odseki kock. Skupina je ostala številčna, favoriti pa so 50 kilometrov pred ciljem ujeli ubežnike.

Kmalu pa je glavnina razpadla, v ospredju pa so se znašli trije glavni favoriti, Alaphilippe, van der Poel in Van Aert. V ozadju jih je lovila skupina 18 kolesarjev. Toda potem je 35 km pred koncem ob stiku z motoristom grdo padel Alaphilippe, ki se je držal za komolec in ni mogel nadaljevati preizkušnje. Spredaj sta ostala van der Poel in Van Aert, ki sta po klasiki Gent–Wevelgem eden drugega obsojala, da ni bilo pravega sodelovanja v boju za prestižno zmago.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tokrat sta bila prisiljena dobro sodelovati tudi po padcu svetovnega prvaka, hitro pa sta si nabrala več kot minuto prednosti. Pred zadnjim prečkanjem Oude Kwaremonta in Paterberga je bilo jasno, da se bosta favorizirana kolesarja udarila za zmago.

Zadnji vzponi niso dali predčasne odločitve o zmagovalcu, ključen pa je bil sprint po 244 kilometrih. Tega je prvi začel van der Poel, Van Aert se mu je bližal, a na ciljni črti je bil Nizozemec za malenkost hitrejši in prvič v karieri slavil na dirki po Flandriji. Tretje mesto je v sprintu večje skupine v ozadju zasedel Norvežan Alexander Kristoff.

Alaphilippe na operacijo zaradi zloma zapestja
"Julian Alaphilippe je trčil z motorjem in moral predčasno odstopiti z dirke. Svetovnega prvaka so prepeljali v bolnišnico Ronse, kjer je rentgenski pregled pokazal zlom zapestnega sklepa desne roke," so zapisali pri njegovi ekipi. Dodali so, da bodo Alaphilippa operirali v bolnišnici v Herentalsu.

Izidi, dirka po Flandriji (244 km):
 1. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin Fenix) 5:43:17
 2. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)  isti čas
 3. Alexander Kristoff (Nor/UAE Team Emirates)  + 0:08
 4. Anthony Turgis (Fra/Total Direct Energie) isti čas
 5. Yves Lampaert (Bel/Deceuninck-Quick-step)
 6. Dimitri Claeys (Bel/Cofidis)
 7. Oliver Naesen (Bel/Ag2r La Mondiale)
 8. Dylan van Baarle (Niz/Ineos Grenadiers)
 9. John Degenkolb (Nem/Lotto Soudal)
10. Tiesj Benoot (Bel/Sunweb)
...
23. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott) 2:41

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pojtrarara
18. 10. 2020 18.16
+5
res groza za Alafilippa.. tega je v kolesarstvu re že preveč, letos pa se mi zdi, da sploh je teh groznih nesreč. Škoda mi je za Wouta. je drugo mesto vseeno super.
pojtrarara
18. 10. 2020 18.18
+4
čeprav je treba dodati, da si je tokrat J. A. sam kriv, tole je bila njegova napaka.
MucaNeGrize
18. 10. 2020 19.00
+3
Dal sem ti plus . Vseeno , vsa ta čreda motoristov in avtomobilov , navijačev in vsega- nima takrat , ko so na trasi kolesarji kaj početi tam . Amen
kokicas
18. 10. 2020 17.39
+5
Škoda za take stvari na dirki sezona za svetovnega prvaka je končana. Sj ni kolikokrat se kolesarji izognejo motoristom takole danes se pač ni izšlo ker ni gledal naprej
uporabnica1
18. 10. 2020 16.48
+4
Bravo Mathieu, vesela zanj! Me pa zanima kje je končal Mezgec, zelo dobro mu je šlo in je bil ves čas spredaj, ko so na tistem klančku skočili glavni favoriti je malo zaostal, potem lovil a se s tem skuril in je bilo "konec". Sigurno pa je dosegel 2. najboljši rezultat na tej dirki za Slovenijo ( Špilakovo 9. mesto je najboljši rezultat). Bravo za pogumno vožnjo, to je le Flandrija, ena najpomembnejših dirk na svetu.
uporabnica1
18. 10. 2020 18.44
Nikdar več
18. 10. 2020 16.40
+2
Julian redno gleda v tla. Sem opazil že na TDF..
nemski_ovcar
18. 10. 2020 16.54
+3
Sedaj ko bi moral balansirati po cesti pa ni. Ni mi simpatičen.