Drugi športi

Brajkovič prepričan v Rogličev uspeh: Na Elizejskih poljanah bo med prvimi tremi!

Ljubljana, 21. 07. 2018 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Lesjak in Matic Flajšman
Komentarji
11

Primož Roglič v letošnji sezoni znova navdušuje slovenske ljubitelje kolesarstva. Nekdanji smučarski skakalec, ki je v lanski sezoni postal prvi Slovenec z etapno zmago na sloviti dirki po Franciji, je v letošnji sezoni še nadgradil svoje rezultate. Prvič v karieri je zmagal na dirki svetovne serije, temu dodal zmago na dirki po Sloveniji, na francoski pentlji pa se trenutno bori celo za stopničke. Po trinajstih etapah je namreč na visokem četrtem mestu!

Pisalo se je leto 2017, ljubitelji kolesarstva pa so imeli na svojih koledarjih obkrožen 19. julij - datum kraljevske etape na 104. izvedbi dirke po Franciji. Vsi so bili v nestrpnem pričakovanju, da se bodo za zmago na slovitem prelazu Galibier pomerili favoriti za rumeno majico, a kako so se zmotili. V soju žarometov se je takrat znašel ljubiteljem kolesarstva malo znan Primož Roglič. Nekdanji smučarski skakalec je namreč na svojem prvem nastopu na največji tritedenski dirki na svetu pokoril celotno konkurenco in postal prvi Slovenec z zmago na slovitem Tour de France. V domačem Zagorju ga je čakal šampionski sprejem, kot da je v Slovenijo prinesel rumeno majico, a tu se je njegova uspešna kolesarska zgodba šele začela. Prevrtimo čas naprej za nekaj mesecev in se preselimo v Bergen na Norveško. Tam je bilo namreč na sporedu svetovno prvenstvo, na ta dan pa so se za odličja pomerili najboljši kolesarji v vožnji na čas. In da, znova je bil v ospredju Primož Roglič, ki je osvojil srebrno medaljo in postal prvi Slovenec, ki je osvojil medaljo na svetovnih prvenstvih v vožnji na čas. A pozor, tudi tu se ni ustavil. Uvidel je, da se lahko kosa z najboljšimi tudi na dirkah, ki trajajo več dni, uvidel je, da ni zgolj specialist za enodnevne etape, ampak da se lahko kosa tudi s tistimi kolesarji, ki se borijo za visoko uvrstitev na največjih večtedenskih dirkah. 

Primož Roglič je lani postal prvi Slovenec z etapno zmago na dirki po Franciji. Letos pa je na dobri poti, da postane Slovenec z najvišjo uvrstitvijo v skupni razvrstitvi.
Primož Roglič je lani postal prvi Slovenec z etapno zmago na dirki po Franciji. Letos pa je na dobri poti, da postane Slovenec z najvišjo uvrstitvijo v skupni razvrstitvi. FOTO: AP
Baskija, Romandija, Slovenija ... kmalu tudi Francija?
In res se je zgodilo to. Sedmega aprila prvič v karieri postane skupni zmagovalec dirke svetovne serije. Konkurenco si je namreč pokoril na dirki po Baskiji, uspeh pa nadgradi še z zmago na dirki po Romandiji nekaj tednov kasneje. Čez noč postane kandidat za visoka mesta tudi na tritedenskih dirkah, čeprav se nikoli v karieri še ni soočil s takšno situacijo in nihče ni vedel, če se je res sposoben boriti z najboljšimi tudi na Giru, Vueltu in Touru. Zakaj pa ne? Ima vse - je odličen kronometrist, odličen na vzponih, vse, kar imajo kolesarji, ki se borijo za najvišja mesta na največjih dirkah na svetu. Tik pred začetkom Toura se je nato odločil, da bo za zadnjo dirko pred odhodom v Francijo odpeljal dirko po Sloveniji. In na jubilejni 25. izvedbi slovenske pentlje ni razočaral. Zmagal je kraljevsko 4. etapo in zaključni kronometer v Novem mestu ter drugič v karieri postal skupni zmagovalec dirke po Sloveniji. Na poti do tega uspeha je premagal tudi Rigoberta Urana, ki je lani na dirki po Franciji zaostal le za končnim zmagovalcem Chrisom Froomom. Z odlično popotnico je torej odšel na največjo kolesarsko dirko na svetu, ne kot kapetan, ampak kot prvi pomočnik Nizozemca Stevena Kruijswijka, a vseeno s prostimi rokami za kakšen pobeg in lov na etapno zmago. A po prvih alpskih etapah se je slika v moštvu LottoNL-Jumbo obrnila. Roglič je ves čas držal stik s favoriti in po odstopu Vincenza Nibalija po 12. etapi, ki se je končala z vzponom na sloviti Alp d'Huez, v skupnem seštevku napredoval na neverjetno 4. mesto. Tako visoko v boju za rumeno majico še ni bil noben slovenski kolesar v zgodovini francoske pentlje. Alpe so sedaj za kolesarji, ki še vztrajajo v Franciji in po nekaj lažjih etapah se bo karavana preselila v Pireneje, kjer se bo tudi odločil boj za rumeno majico. Se lahko Primož vmeša v ta boj? Jani Brajković, ki z devetim mestom iz leta 2012 še drži najboljšo slovensko uvrstitev na največji dirki na svetu, je prepričan, da bo Roglič v Pariz prikolesaril med prvimi tremi. 

Brajkovič pričakuje veliko stvari od Rogliča
Kako zahtevno je prikolesariti na cilj v Pariz in pri tem doseči še vrhunski rezultat, zelo dobro ve Jani Brajković, ki je leta 2012 osvojil deveto mesto - rezultat, ki ga ni izboljšal še noben slovenski kolesar na francoski pentlji. Prav zato je letošnji uspeh Primoža Rogliča, kakršen koli že bo, ko bo prišel v Pariz, spoštovanja vreden. "Da tekmovalec prevozi tritedensko dirko, je seveda potrebna visoka fizična pripravljenost, šele v zadnjem tednu pa je potrebna veliko boljša psihična pripravljenost. Iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da zadnji teden veliko bolj odloča glava kot noge. In če glava ni na pravem mestu, tudi noge ne bodo ubogale tako, kot bi morale," uvodoma v pogovoru z našim novinarjem Maticem Flajšmanom pove sedanji član novomeške Adrie Mobil.

Primož je junija letos slavil tudi na dirki po Sloveniji.
Primož je junija letos slavil tudi na dirki po Sloveniji. FOTO: Twitter

"Primož blesti predvsem zato, ker je njegova psihična obremenitev veliko manjša kot pri konkurentih. Dirke, v narekovajih, ne jemlje tako resno kot konkurenca za najvišja mesta, ampak gre iz dneva v dan. Ne obremenjuje se s preteklimi etapami, ampak se osredotoča na vsak dan posebej in tako preživlja te dni," doda Brajkovič. Roglič je namreč odlično formo potrdil na kraljevski 12. etapi, ko je večino časa zdržal stik z najboljšimi. S slovitim Alp d'Huezom se je pomeril šele prvič v karieri in takoj navdušil, saj je etapo končal na šestem mestu, v skupnem seštevku pa po odstopu Nibalija napredoval na izjemno četrto mesto v skupni razvrstitvi. "Sedaj, ko je na četrtem mestu, so pritiski nekoliko višji, konkurenca drugače gleda nanj. V prihodnjih dneh mu bo zato težje narediti kakšno razliko, morda celo za beg, saj bodo pozorni nanj. Psihično in fizično je tako dobro pripravljen, da je lahko na koncu tudi na stopničkah v Parizu," še doda Brajkovič in tako odločno napove, da bi lahko Roglič na letošnji dirki poskrbel za največji uspeh slovenskega kolesarstva. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jocker
21. 07. 2018 22.32
Bravo svaka čast😁
Enmajstr
21. 07. 2018 12.20
+17
Ne le velik športnik, tudi velik človek je Primož, je preprost nevzvišen in ima jasen cilj. Lahko nam je zgled.
Moj?ica123
21. 07. 2018 11.22
+19
Zelo mi je vsec,ko spremljam kolesarsko dirko po Franciji.Se bolj pa sem zadovoljen,da je gospod Roglic tako visoko uvrscen.Res je prijetno gledati take momente.
oježeš
21. 07. 2018 10.13
+27
Naj se Brajkovičeva napoved uresniči!
diebaumeister
21. 07. 2018 09.26
-26
Zmagal bo tisti, ki bo imel najboljši doping
brezcasni
21. 07. 2018 08.40
+26
odličen je in že lanjsko leto ter letos vsi navijamo zanj ......tudi komentatorji poskrbijo da mi laiki lahko zavzeto spremljamo dirko ko nam čas dopušča ..ponavadi v zadnji tretjini etape...
apodgra
21. 07. 2018 08.11
+26
Zanimivi smo mi Slovenci. Ko se pokaže kakšen viden uspeh pri kakšnem športniku , smo vsi navdušeni in polni hvale . Dokler pa tega ni , nam pa je vse eno ,kaj se dogaja s temi športniki ali posameznimi športi. Vsako leto spremljam dirko po Franciji ,tudi če ni bilo vidnih uspehov naših kolesarjev. Navdušen sem nad tem kaj kažejo ti kolesarji in koliko energije in moči je potrebne , da se prebijejo iz ene v drugo etapo . Vsakemu ,ki pride na cilj je treba čestitati in priznati vlogo zmagovalca .
penintheass
21. 07. 2018 09.04
-1
A ostali so kaj drugacni? In kaj sploh hoces povedat? Sebe malo pohvalit? In ker gledas Tour ze nekaj let, kazes s tem skrb za nase sportnike??? Kr neki skratka..
apodgra
21. 07. 2018 08.04
+21
Je premalo , cela Slovenija stoji za njim . Sam je tisti , ki bo poskrbel za svoj uspeh -.Že to , kar je pokazal je mnogo več od pričakovanega. Glede na to , kar kaže sem trdno prepričan ,da je sposoben še kaj več. Samo ,da se ne bi zgodile kakšne poškodbe in Primož pelji k svojemu največjemu uspehu nasproti.
Firnk
21. 07. 2018 07.58
+31
naj mu zdravje služi zdrži slovenija je s teboj
tarzan13
21. 07. 2018 07.28
+30
bravo roglaa...