Drugi športi

Viscontiju etapa s ciljem na Ljubljanskem gradu, Bole drugi

Ljubljana, 19. 06. 2009 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Eden od zvezdnikov letošnje slovenske kolesarske 'pentlje', Italijan Giovanni Visconti, je zmagovalec druge, 144 kilometrov dolge etape s ciljem na Ljubljanskem gradu.

Kolesar moštva ISD Giovanni Visconti je v zaključku premagal Grego Boleta iz slovenske nacionalne ekipe in Jureta Kocjana (Carmiooro). V skupnem seštevku je vodstvo obdržal Danec Jakob Fuglsang.

Najboljši trije v drugi etapi
Najboljši trije v drugi etapi FOTO: Damjan Žibert

Čeprav je 144 kilometrov dolga etapa od Kamnika do Ljubljane predvsem zaradi dejstva, da je bil cilj na Ljubljanskem gradu, pomenila spektakel, pa večjih razburljivosti ni bilo moč pričakovati. Kratka proga brez posebnih vzponov je napovedovala, da se bo razplet krojil v zadnjem dejanju, vzponu na ljubljansko znamenitost. Napovedi so se uresničile, prav tako kot so se uresničila pričakovanja, da bo etapo dobil Giovanni Visconti, za katerega je garala ekipa ISD Neri.

"Omenjali so me kot favorita, a doslej sem to vlogo redko upravičil. Take vrste cilji mi ustrezajo in vesel sem, da sem tokrat to dokazal. Za napad sem se odločil 200 metrov pred ciljem, za zmago pa sem se moral močno potruditi, saj so tudi slovenske ekipe načrtovale zmago," je na cilju dejal 26-letni italijanski prvak iz leta 2007, ki ima v svoji karieri že nekaj lepih uspehov. Leta 2003 je postal svetovni prvak v kategoriji do 23 let, lani pa je šest dni nosil rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku dirke po Italiji. Visconti, ki je na mestu kralja Ljubljanskega grada zamenjal rojaka Stefana Garzellija - ta je bil na tem vzponu najmočnejši leta 2007, je že zmagoval tudi v Sloveniji, kar dvakrat je bil najboljši na dirki za veliko nagrado Kranja.

Slovenci, potem ko so že v prejšnji etapi etapi ugotovili, da bo ubraniti lansko končno zmago Jureta Golčerja izredno težko, so zdaj osredotočeni na iskanje etapne zmage. A zaenkrat bodo morali na njo še počakati. Tudi tokrat so se morali zadovoljiti z drugim in tretjim mestom, ki sta ga osvojila sprinterska specialista Grega Bole oziroma Jure Kocjan. "Seveda sem si želel zmagati, malo mi je zmanjkalo, toda tudi z drugim mestom sem zelo zadovoljen. Nisem namreč v najboljši formi, pozna se mi, da nekaj časa nisem tekmoval," ni bil razočaran Bole.

Jakob Fuglsang (Saxo Bank)
Jakob Fuglsang (Saxo Bank) FOTO: Damjan Žibert

Druga etapa je bila zelo hitra. Kolesarji so že od samega starta začeli napadati, toda predvsem ekipa vodilnega Jakoba Fuglsanga Saxo Bank večje prednosti ubežnikom ni dovolila, še posebej po tem, ko so ji začeli pri lovljenju Domenica Lorie, kolesarja moštva Centri della Calzatura (nekaj časa je z njim bežal moštveni kolega Luca Fioretti), ki je imel po 84 kilometrih štiri minute in pol prednosti, začele pomagati še sprinterske ekipe. Tako je glavnina ubežnika ujela 20 kilometrov pred ciljem, uspešni pa niso bili niti napadi po tem.

Tomaž Nose (Adria Mobil)
Tomaž Nose (Adria Mobil) FOTO: Damjan Žibert

Sobotna etapa od Lenarta do Krvavca ponuja zadnje, sicer minimalno, upanje, da bi končna zmaga ostala doma. Tomaž Nose, Mitja Mahorič, Gašper Švab in Gorazd Štangelj s svojimi ekipami pripravljajo napad, toda vodilnega danskega kolesarja bo že v sami etapi težko premagati, kaj šele, da bi lahko nadoknadili več kot dve minuti zaostanka.

Izidi:
1. Giovanni Visconti (Ita/ISD Neri) 3:13:05
2. Grega Bole (Slo) isti čas
3. Jure Kocjan (Slo/(Carmiooro) + 0:02
4. Marco Bandiera (Ita/Lampre) 0:03
5. Martin Mareš (Češ/Whirpool) 0:04
6. Ruggero Marzoli (Ita/Acqua&Sapone)
7. Nicki Sörensen (Dan/Saxo Bank)
8. Alessandro Proni (Ita/ISD Neri)
9. Domenico Pozzovivo (Ita/CSF Group)
10. Blaž Furdi (Slo/Sava Kranj) isti čas
...
13. Mitja Mahorič (Slo/Radenska KD Finančna točka) 0:10
15. Tomaž Nose (Slo/Adria Mobil)
18. Gorazd Štangelj (Slo/Liquigas)
19. Kristjan Fajt (Slo/Adria Mobil)
20. Gašper Švab (Slo/Sava Kranj) isti čas
30. Jakob Fuglsang (Dan/Saxo Bank) 0:22

Skupni vrstni red:
1. Jakob Fuglsang (Dan/Saxo Bank) 6:27:16
2. Tomaž Nose (Slo/Adria Mobil) + 2:04
3. Mitja Mahorič (Slo/Radenska KD Finančna točka) 3:06
4. Dario Cioni (Ita/ISD Neri) 3:10
5. Gašper Švab (Slo/Sava kranj) isti čas
6. Domenico Pozzovivo (Ita/CSF Group Navigare) 3:18
7. Gorazd Štangelj (Slo/Liquigas) 3:24
8. Alessandro Proni (Ita/ISD Neri) 3:59
9. Giovanni Visconti (Ita/ISD Neri) 4:08
10. Manuele Mori (Ita/Lampre) 4:22
...
19. Grega Bole (Slo) 7:51
21. Blaž Furdi (Slo/Sava Kranj) 8:01
24. Kristjan Fajt (Slo/Adria Mobil) 8:07

 

 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.