Drugi športi

Vrnitev Agbegnenou, Leški z dobrim žrebom

Doha, 10. 05. 2023 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na svetovnem prvenstvu v judu v Dohi se bo danes predstavila Andreja Leški v kategoriji do 63 kilogramov. V uvodu nekdanjo svetovno podprvakinjo iz leta 2021 čaka boj z nosilko treh odličij z azijskih prvenstev Jing Tang, v primeru zmage pa z Afganistanko Niagara Shaheen, ki nastopa za mednarodno begunsko ekipo.

Tudi nadaljevanje je vse do polfinala za 26-letno Koprčanko, ki vadi pri ljubljanskem Bežigradu, videti rešljivo. Če bo šlo vse po načrtih, bo polfinalna nasprotnica izkušena 35-letna Brazilka Ketleyn Quadros.

Tudi v tej borbi ima Leški lepo možnost, saj je v preteklosti dobila štiri od šestih medsebojnih dvobojev. Je pa Brazilka formo nazadnje potrdila z zmago na grand slamu v Antalyi, medtem ko slovenski tekmovalki v zadnjih dveh sezonah vidni uspehi manjkajo.

"Poznam se zelo dobro in vem, kaj mi zmanjka, ko izidov ne dosežem. Vem, da jih lahko. To sem že naredila, in ko ne gre, je razlog vedno znan. Žal mi je, da mi vseh zadev za uspeh ne uspe narediti vsakič, verjamem pa, da so odprte vse opcije," pa je pred odhodom na SP premišljevala slovenska tekmovalka.

Andreja Leški
Andreja Leški FOTO: Rok Rakun

Glavna tematika kategorije pa je vrnitev slovite 30-letne Francozinje Clarisse Agbegnenou, dvakratne olimpijske in petkratne svetovne prvakinje, ki se je slovenski ljubitelji športa spominjajo po epskih dvobojih s Tino Trstenjak.

Francozinja si je po igrah v Tokiu in zlati kolajni zaradi materinstva vzela 18 mesecev premora. V boju za nastop na domačih olimpijskih igrah v Parizu pa se vrača na tatamije. V uvodu ni šlo vse po načrtih, saj ima letos le sedmo mesto z grand slama v Tel Avivu in ni med postavljenimi judoistkami.

Morda jo zato lahko presenetita branilka naslova Japonka Mekumi Hurakawa ali pa lani srebrna Kanadčanka Catherine Beauchemin-Pinard. Poznavalci velike možnosti pripisujejo tudi drugi Japonki Miku Takaichi. Tudi nje ni med nosilkami, zato se bo že v drugem nastopu verjetno pomerila s prvo nosilko Britanko Lucy Renshall. Omenja se tudi četrtopostavljena Quadros.

Kategorija do 81 kilogramov velja za eno tistih, kjer je favorite zaradi zelo velikega kroga favoritov težko napovedati. Vsekakor pa med kandidate sodi lanski zmagovalec Tato Grigalašvili, ki je v morda najlepšem finalu Taškenta 2022 po dolgem podaljšku ugnal Belgijca Matthiasa Casseje.

Krog izzivalcev je izjemno širok, Slovenija pa svojega predstavnika v tej kategoriji nima.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.