Drugi športi

Vuelta se ne bo začela na Nizozemskem

Madrid, 29. 04. 2020 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letošnja dirka po Španiji, ki jo je lani dobil slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič, se zaradi pandemije novega koronavirusa ne bo začela na Nizozemskem, poročajo španski mediji.

Lanska dirka po Španiji je po zaslugi Primoža Rogliča (v sredini) in Tadeja Pogačarja (desno) prinesla veliko veselja slovenskim ljubiteljem športa.
Lanska dirka po Španiji je po zaslugi Primoža Rogliča (v sredini) in Tadeja Pogačarja (desno) prinesla veliko veselja slovenskim ljubiteljem športa. FOTO: AP

Odločitve nizozemske vlade, ki je do 1. septembra prepovedala organiziranje večjih dogodkov, so se zdaj dotaknile tudi letošnje dirke po Španiji, ki bi se morala začeti na Nizozemskem. Vodstvo Vuelte, na kateri je lani tako suvereno slavil Primož Roglič, njegov rojak Tadej Pogačar pa je bil v skupnem seštevku tretji, je bilo tako primorano spremeniti načrte, na Nizozemsko pa naj bi se vrnili leta 2022, potem ko so za leto 2021 že napovedali začetek v Burgosu. 

Letošnja Vuelta bi po prvotnih načrtih na Nizozemskem potekala v treh uvodnih etapah v okolici Utrechta in Severnega Brabanta.  Španska "pentlja" bo sicer 29. aprila proslavila 85. obletnico, dirka pa bi morala biti na sporedu med 14. avgustom in 6. septembrom, a je preložitev dirke po Franciji pomenila, da sta Vuelta in Giro d'Italia, dirka po Italiji, prestavljeni za nedoločen čas, v nobenem primeru pa ne bosta na sporedu pred Tourom.  

Guillen: Nemogoče bi bilo ohraniti projekt v celoti
"Sprememba koledarja je predvidevala spremembe predvidenega programa. Nato smo podrobno ocenili situacijo z našimi nizozemskimi partnerji, s katerimi smo sodelovali v popolnem sozvočju. Vsi smo prišli do enakega zaključka: nemogoče bi bilo ohraniti projekt v celoti pod temi novimi pogoji," je madridski dnevnik AS na svoji spletni strani citiral direktorja Vuelte Javierja Guillena.

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) naj bi v sredo razpravljala tudi o dirki po Franciji in vplivih, ki jih bo na izvedbo Toura imela nedavna odločitev francoske vlade, ki je večje dogodke podobno kot Nizozemska prepovedala vse do septembra. Tour bi se sicer moral začeti 29. avgusta in končati 20. septembra, zato bi lahko Giro in Vuelta računala šele na oktobrska termina. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.