Drugi športi

Za Jarčevo težo vzponi prezahtevni

Melbourne, 29. 09. 2010 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uvodna disciplina svetovnega kolesarskega prvenstva v avstralskem Geelongu, kronometer mlajših članov, Slovencem ni prinesla posebnega veselja. Blaž Jarc na dobrih 31 kilometrov dolgi progi ni izpolnil pričakovanj, zasedel je 18. mesto.

Blaž Jarc
Blaž Jarc FOTO: Damjan Žibert

Za zmagovalcem Američanom Tylerjem Phinnyjem je zaostal dve minuti in 30 sekund sekund. Boj za zlato je bil sicer negotov do konca, saj je domačin Luke Durbridge zaostal za vsega slabi dve sekundi. Tretje mesto je zasedel Nemec Marcel Kittel.

Velik up slovenskega kronometra Blaž Jarc je zapravil zadnjo priložnost, da v kronometru mlajših članov doseže odmeven rezultat na velikih tekmovanjih. Lansko osmo mesto na svetovnem prvenstvu v Mendrisiu sicer ni slab dosežek, toda slovenska stroka meni, da je zmožen veliko več. A tega v Geelongu ni dokazal. Ne samo, da ni izboljšal lanskega rezultata, ostal je brez uvrstitve med najboljših 15.

"Realnost so mesta od pet do deset," je bil pred začetkom 31,8 kilometra dolge preizkušnje optimistično razpoložen Bogdan Fink, direktor Adrie Mobila, katere član je kolesar iz Mirne Peči na Dolenjskem. A že kmalu se je dalo zaznati, da njegova predvidevanja in tudi napovedi drugih v slovenskem strokovnem štabu niso pravilne. Že vmesni časi so kazali, da deseterica tokrat ne bo dosegljiva, proga je bila zanj enostavno pretežka.

"Na trenutke sem ujel ritem, kolesaril dobro, a na vzponih nisem bil konkurenčen. Mojih 87 kilogramov je bilo za tako zahtevno progo preveč. Dal sem vse od sebe, vendar fantje znajo bolj porazdeliti moči, iti boljše na vzpone, na kar kažejo rezultati. Z 18. mestom se moram sprijazniti, čeprav sem pričakoval več. A to je šport, zdaj mi ne sme zmanjkati motivacije za prihodnost," je dejal Jarc, ki v svojih pripravah na prvenstvo ne bi spreminjal ničesar. Če bi imel možnost, bi spremenil le progo svetovnega prvenstva, saj po njegovem mnenju pripravljenost in forma nista vprašljivi.

"Dobro sem delal, v to ne dvomim," je prepričan Dolenjec, ki po slovesu od kategorije U-23 najbrž ostaja pri ekipi Adria Mobil (z Novomeščani ima še enoletno pogodbo). Pa čeprav se je v letošnji sezoni razšel s trenerjem Milanom Erženom in začel delati z Brankom Filipom, ki je bil njegov trener v mladinski kategoriji.

Slovenec ni bil edini poraženec preizkušnje, še slabše se je odrezal evropski prvak Britanec Alex Dowsett. Kolesar, ki po letošnji sezoni odhaja v Pro Tour ekipo Sky, pa se za najvišja mesta (na koncu je zasedel 31. mesto) ni boril zaradi nemoči, ampak zaradi okvare kolesa. Ta je preprečila, da bi se Evropa bolj enakovredno vključila v boj za zlato odličje. Tako sta o njem odločala le vzhajajoča zvezda ameriškega kolesarstva 20-letni Tyler Phinney, v naslednji sezoni tekmovalec ekipe BMC, in domačin Luke Durbridge.

Na začetku je kazalo, da Američan, sicer tudi svetovni prvak na stezi, na najvišja mesta ne more računati, saj je že pri prvem vmesnem času za Avstralcem zaostajal 33 sekund, vendar se je nato začel približevati ter do konca tekmeca tudi prehiteti. Izenačen je bil tudi boj za bron, v katerem je Kittel premagal lani srebrnega Portugalca Nelsona Oliveiro, ki se je sicer na progo podal kot zadnji.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.