Drugi športi

Začetek sezone: v Švici bo nastopilo 13 Slovencev na čelu z Janjo Garnbret

Ljubljana, 05. 04. 2022 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

S tekmo v balvanih v Meiringenu v Švici se bo konec tedna odprla letošnja sezona svetovnega pokala v športnem plezanju. Slovenska odprava na švicarski balvanski uverturi v sezono bo številčna. V petkovih kvalifikacijah se bo merilo 13 Slovencev, šest v moški in sedem v ženski konkurenci, vključno s prvo favoritinjo za zmago Janjo Garnbret.

Janja Garnbret
Janja Garnbret FOTO: AP

Glavni trener slovenske članske vrste Gorazd Hren je skupaj s trenerjema Luko Fondo in Domnom Švabom v ekipo za Meiringen, poleg olimpijske prvakinje Garnbretove, povabil še Saro Čopar, Mio Krampl, Lučko Rakovec, Vito Lukan, Katjo Debevec in Julijo Kruder. V moški konkurenci bodo Slovenijo v Švici predstavljali Martin Bergant, Matic Kotar, Gregor Vezonik, Zan Lovenjak Sudar, Jernej Kruder in Anže Peharc.

"Sezona je pred vrati. Do konca junija, ko se bo začela sezona v težavnosti, nas čaka serija tekem v balvanih. Ob svetovnem pokalu je fokus na avgustovskem evropskem prvenstvu, ko upam, da se bomo uspeli uvrstiti v zadnji del prvenstva za novo kombinacijo balvani-težavnost. Ta bo tudi na olimpijskih igrah v Parizu 2024," je dejal selektor Hren.

Pred odhodom v Švico sta najboljšo formo prikazala Garnbretova in Kruder, ki sta minuli konec tedna slavila v balvanih na prvi tekmi državnega prvenstva Slovenije v Log-Dragomerju. Garnbretova je na tekmah v Meiringenu že dvakrat zmagala, v letih 2021 in 2019, leta 2018 pa je bila druga. Števec zmag v svetovnem pokalu lahko tako že v soboto poviša na 32.

"Cilji so kot vsako leto visoki, dobro sem pripravljena, zdaj je treba samo še uživati," je bila na današnji predstavitvi v novem reprezentančnem vadbenem centru v Ljubljani optimistična Garnbretova. Ozira se že proti OI v Parizu, kjer želi nastopiti dobro pripravljena za ubranitev olimpijske krone. Kvalifikacije za OI v Parizu bodo naslednje leto avgusta na SP v Bernu.

Sprejem Janje Garnbret v Slovenj Gradcu-1
Sprejem Janje Garnbret v Slovenj Gradcu-1 FOTO: Aljoša Kravanja

V minuli sezoni je sedem slovenskih športnih plezalcev sezono sklenilo v prvi deseterici skupnega seštevka svetovnega pokala. Garnbretova je še četrtič postala skupna zmagovalka v težavnosti. To je bila deveta lovorika zmagovalke v končnih razvrstitvah sezone za Korošico. V razvrstitvi balvanov pa je končala na drugem mestu, potem ko je bila na vrhu balvanske razvrstitve leta 2019.

Kruder, evropski balvanski prvak, je bil na lanski tekmi v Meiringenu najboljši Slovenec na sedmem mestu. Leta 2018, ko je osvojil seštevek svetovnega pokala v balvanih, je na tekmi v Meiringenu zmagal. V težavnosti sta bila Vita Lukan in Luka Potočar, ki sta oba lani prvič stopila na oder za zmagovalce, skupno četrta, Lučka Rakovec peta, Lana Skušek in Domen Škofic pa deveta, medtem ko je bila Katja Debevec skupno sedma v balvanih.

Na tekmovalnem koledarju je trenutno trinajst postaj svetovnega pokala. Karavana se bo 2. in 3. septembra ustavila tudi v Sloveniji, ko bo svetovni pokal prvič na Obali v Kopru, in sicer na tekmovanju v težavnosti.

Vrhunec sezone bo evropsko prvenstvo od 11. do 18. avgusta v Münchnu. Bavarska prestolnica bo gostiteljica super avgustovskega celinskega tekmovanja. Na super evropskem prvenstvu se bo hkrati odvilo devet celinskih prvenstev olimpijskih športov.

Plezalski festival v slikovitem Haslitalu v Bernskem višavju se bo začel v petek s kvalifikacijami, v soboto bosta na sporedu ženski polfinale in finale, v nedeljo pa še moški polfinale in finale.

Med novostmi velja omeniti spremembo na čelu slovenske ženske mladinske reprezentance. Nalogo glavnega trenerja oziroma trenerke je prevzela prva ženska Ajda Remškar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.