Drugi športi

Superbike: Bautista z zmago potrdil naslov prvaka

Jerez, 28. 10. 2023 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.V., J.B.
Komentarji
3

Alvaro Bautista je z zmago na sobotni dirki za VN Španije v Jerezu potrdil naslov svetovnega prvaka v razredu Superbike za sezono 2023. Drugi je bil Toprak Razgatlioglu, tretji pa Andrea Locatelli.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Alvaro Bautista je v slogu največjih šampionov potrdil drugi zaporedni naslov prvaka v razredu Superbike. Potem ko je bil najboljši že na dopoldanskih kvalifikacijah, je s konkurenco brez težav obračunal tudi na popoldanski dirki. Španec je sicer za potrditev naslova prvaka potreboval vsega dve točki, vendar je znova peljal (skoraj) na limitu, za kar je bil nagrajen z novo zmago in prešernim proslavljanjem, ki je sledilo. 

38-letnik si je, potem ko je prišel v cilj in prejel čestitke najbližjih tekmecev, nadel zlat dirkaški kombinezon ter nato pred svojimi navijači v zrak dvignil posebej pripravljeno zlato čelado. Vse skupaj je minilo v kulisi številnih pirotehničnih sredstev, ki so bolj kot na motociklistične dirke spominjale na nogometno tekmo. 

Prevlada Bautiste bo šla v zgodovino

Sezono si bomo zapomnili tudi po novem rekordu, ki ga je Bautista postavil na začetku. Dobil je namreč kar 15 od uvodnih 16 preizkušenj, od tega kar 11 zaporednih, kar pred tem ni uspelo še nikomur. Edini, ki se mu je takrat uspel približati, je bil drugi v skupnem seštevku Toprak Razgatlioglu, s katerim sta bila dvoboj za naslov prvaka. 

Njuno prevlado je šele v osmem dirkaškem vikendu sezone "razbil" Jonathan Rea, Britanec je takrat postal prvi v tej sezoni, ki je na eni preizkušnji za seboj pustil oba najboljša dirkača. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bautista najboljši že na kvalifikacijah

Čeprav je imel Alvaro Bautista zelo lepo prednost pred Toprakom Razgatlioglujem, lahko bi celo zapisali previsoko v boju za naslov svetovnega prvaka v razredu superbike, izkušeni španski dirkač ni ničesar prepuščal naključju.

Tako je tudi vstopil v dopoldanske kvalifikacije, ki jih je na koncu tudi dobil pred Švicarjem Dominiqueom Aegerterjem in Britancem Alexom Lowesom. "V dopoldanskem terminu so pogoji na stezi odlični, bomo pa videli, kako bo vse skupaj delovalo popoldan, ko se temperature zraka zvišajo. Za menoj so dobre kvalifikacije, vselej je lažje v dirko kreniti s čim ugodnejšega startnega položaja ... Vesel sem, da lahko pred domačimi navijači sklenem še eno zelo dobro sezono," je po dobljenih kvalifikacijah povedal najverjetnejši novi stari svetovni prvak Bautista. 

Razgatlioglu se je v popoldansko dirko podal s sedmega mesta. Izhodišče zagotovo ni najboljše, a Turek zagotovo še ni vrgel puške v koruzo. Jonathan Rea (4.), Remy Gardner (5.) in Philipp Oettl (6. mesto) so se uspeli prebiti nekoliko v ospredje, medtem ko so Scott Redding, Garrett Gerloff in Andrea Locatelli zaokrožili najboljšo deseterico z uvrstitvami od 8. do 10. mesta. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1butnskala
28. 10. 2023 16.12
+0
Tomos E90 proti APN 6...
bandit1
28. 10. 2023 15.42
+3
Drugo leto bo pa bolj težko. Spremenili so pravila glede teže voznika, motorji so že omejeni na najnižjo spodnjo težo, kar pomeni ali bo moral na motorju imeti balast ali pa mu bodo pribili na vsak krog pol sekunde.
motorist_mb
28. 10. 2023 14.37
+1
Bau 👏👏👏💪👌