Drugi športi

Zala Maria Žibret zablestela z bronasto medaljo na EP

, 12. 05. 2024 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski karate je ponovno dokazal svojo kakovost na evropski sceni, saj je Zala Maria Žibret osvojila bronasto medaljo v kategoriji nad 68 kilogramov na evropskem prvenstvu v Zadru. Slovenka je za bronasto medaljo suvereno premagala špansko šampionko Mario Torres Garcia s prepričljivim rezultatom 7:2.

Zala Marija Žibret
Zala Marija Žibret FOTO: 24ur.com

Uspeh predstavlja vrhunec dosedanje kariere 19-letne članice KK Ljubljana Zale Marie Žibret

V izločilnih bojih je članica Karate kluba Ljubljana najprej z 9:1 odpihnila Portugalko Ano Rito Oliveira, nato pa tesno s 3:2 dobila borbo s Švedinjo Sophie Bao Bednarski. V odločilni borbi za bron je s kar 7:2 premagala Španko Mario Garcio Torres.

Slovenka, ki se je za ta dvoboj pripravljala skupaj s svojim klubskim trenerjem in selektorjem slovenske karate reprezentance Matijo Matijevićem, je tekmovala s premišljeno taktiko in odlično fizično pripravljenostjo. Njena zmaga ni bila presenečenje, saj je skozi celotno tekmovanje pokazala izredno tehnično sposobnost in taktično dovršenost. "Bila sem zelo živčna, saj so imena v karateju zelo pomembna, a sem se uspela osredotočiti na svoj nastop in izpeljati tisto, kar smo načrtovali," je v uradno izjavi pojasnila Žibretova. Njena zmaga je toliko bolj impresivna, saj je premagala izkušeno tekmico, ki je lansko leto osvojila srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu v Budimpešti ter osvojila naslov svetovne prvakinje leta 2021 v Dubaju.

Z zmago se je Žibretova pridružila elitnemu klubu slovenskih športnikov, ki so dosegli stopničke na članskih evropskih prvenstvih, in sicer je to šele tretja slovenska ženska medalja na teh tekmovanjih. 

Pot do kolajne je bila težka, saj je izgubila prvo borbo z Angležinjo Rochelle Walter (0:2) in do odličja prišla prek repasaža.

Prav tako pa že zre proti prihajajočim izzivom, saj se bo oktobra udeležila mladinskega svetovnega prvenstva v Benetkah, kjer cilja na vrhunske rezultate. Zelo blizu odličju je bil v moški kategoriji nad 84 kg tudi Stefan Joksimović, ki se je po treh zmagah najprej prebil do polfinala, ki ga je s 4:2 izgubil z Italijanom Stefanom Avanzinijem. V boju za bron pa je nesrečno z 1:2 izgubil s Francozom Mehdijem Filalijem.

V parakarateju je bronasto odličje v katah osvojila Diandra Bekčić.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.