Drugi športi

Zaljubljen v skale, najboljši v balvanih

Zürich, 25. 08. 2018 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
0

Najboljši balvanski plezalec minule sezone svetovnega pokala Jernej Kruder je že začrtal načrte za prihodnost. Četudi najbolj uživa v športnem skalnem plezanju, so cilji povezani z balvanskimi podvigi. Z olimpijskimi igrami v Tokiu.

Ko mu je na Majorki leta 2016 uspelo splezati zloglasni Es Pontas je dobil slovenski plezalec Jernej Kruder prepotrebnega elana za nove podvige. Tesno povezanega s športnim skalnim plezanjem. "Res je skala moja ljubezen. Tam najdem svoj mir, tam ne čutim pritiska rezultata. Sem le zelo motiviran, saj ne vem kaj natančno me čaka," je za 24ur.com povedal član Alpinističnega odseka Celje – Matica. Pričakoval je, da bo v minuli sezoni vse močno povezano z novimi 'skalnimi podvigi', a zgodilo se je ravno obratno. Zablestel je v balvanskem plezanju, zablestel v vsem svojem sijaju.

Pot na svetovni vrh v balvanskem plezanju se je začela v švicarskem Meiringenu.
Pot na svetovni vrh v balvanskem plezanju se je začela v švicarskem Meiringenu. FOTO: Luka Fonda
Vse se je začelo v švicarskem Meiringenu. Na uvodni tekmi svetovnega pokala, ko je premočno zmagal in od takrat naprej na tekme hodil zelo sproščen oz. je pritisk skrival zelo dobro. Nizal vrhunske rezultate, ki so ga ob koncu pripeljali do zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala. "Res nekaj nepredstavljivega. Sploh zato, ker to doslej ni bila disciplina, ki bi mi pomenila toliko, kot prosto plezanje v skalah. Ampak s prvo tekmo se je vse spremenilo. Na prvi pogled se zame ni prav nič spremenilo, a potem sem skozi naslednje preizkušnje ugotavljal, da samo napredujem, da konkurenti pozorno spremljajo moje delo. Spremljati so ga začeli mediji. Naenkrat je bilo vse tako drugače zame," je dodal 27-letnik, ki je dobil zagon za velike podvige.

Prvi Slovenec, ki mu je uspelo zmagati skupni seštevek svetovnega pokala, si želi narediti korak naprej. Si z dobrimi rezultati zagotoviti vozovnico za olimpijske igre leta 2020. "O tem, da bi lahko postal sploh prvi Slovenec, ki je zmagal skupni seštevek nisem nikoli razmišljal. Upam, da sem s tem naredil pomemben korak za slovensko plezanje, da bodo imeli tekmovalci v prihodnje še boljše pogoje za delo. Da bi nenazadnje tudi medije zaintegrirali. Bomo videli, kaj bo prinesel čas. Vsekakor bi bilo lepo, če bi mi leta 2020 uspelo nastopiti na olimpijskih igrah," razmišlja Kruder.

Jernej Kruder najbolj uživa v skalnem športnem plezanju.
Jernej Kruder najbolj uživa v skalnem športnem plezanju. FOTO: Aljoša Kravanja

V Švico po plačo
Kruder še ne uživa zasluženega poletnega oddiha. A snuje nove podvige. Tesno povezane s plezanjem. V kratkem se bo vrnil iz Švice, kjer je zadnjih nekaj dni delal. "Vse je povezano s plezanjem. Z ekipo sodelavcev sem postavljal stene za tekmovanje," je zaključil tekmovalec, ki novih podvigov ne želi razkriti, zagotovo pa išče tako atraktivne projekte, kot je bil Es Pontas. Kot drugi na svetu je osvojil sveti gral plezalcev – naravni obok Es Pontas na Majorki. Pred njim je to leta 2006 uspelo samo Američanu Chrisu Sharmi. Ta smeri, ki jo je poimenoval 'kraljevska linija', sicer ni uradno ocenil, a med plezalci se šušlja o oceni 9b, kar je le malo manj od najtežje prosto preplezane smeri nasploh.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.