Drugi športi

Zaradi okužbe Dimitrova v Zadru zaskrbljeni tudi košarkarji

Zadar, 22. 06. 2020 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V nedeljo so v Zadru odpovedali zaključek dobrodelnega turnirja Adria Tour zaradi okužbe z novim koronavirusom, ki so jo potrdili pri bolgarskemu teniškemu igralcu Grigorju Dimitrovu. Zadrski štab civilne zaščite vse, ki so bili z Dimitrovom v stiku več kot deset minut, poziva, da odidejo v samoizolacijo in se javijo dežurnim epidemiologom ter osebnim zdravnikom.

Dimitrov (na fotografiji) med nastopom pred "koronakrizo".
Dimitrov (na fotografiji) med nastopom pred "koronakrizo". FOTO: AP

Nekaj čez 20. uro je na osrednje igrišče TC Višnjik namesto ljubljenca občinstva in prvega igralca s teniške lestvice ATP Srba Novaka Đokovića ter njegovega nasprotnika v finalu, Rusa Andreja Rubljova, stopil legendarni Hrvat Goran Ivanišević. 48-letni Splitčan, ki kot trener v zadnjem času pomaga prav srbskemu zvezdniku, je občinstvu ob žvižgih prenesel slabe novice, nato pa dobil tudi nekaj aplavzov, ker je vse skupaj znal obrniti na šalo.

"Dimitrov je pozitiven na koronavirus in morali bomo odpovedati ta finale zaradi varnosti vseh vas, vseh teniških igralcev in ljudi," je ob žvižgih, ki so se z vsako njegovo besedo postajali glasnejši, začel Ivanišević. 

"Žal mi je, da žvižgate meni, ampak jaz nisem pozitiven. V imenu organizatorjev želim Dimitrovu, da čim prej ozdravi, to je bila edina možna odločitev. Zahvaljujem se vam za prekrasne tri dni, gostili smo svetovne zvezde. Lahko igram le jaz, tako v kavbojkah, če bo treba ... A nam se je zdaj lahko smejati, toda tvegali ne bomo. Najpomembnejše je zdravje, ne želimo, da bi se okužilo še več ljudi," je ob odobravanju občinstva še dodal Ivanišević, ki je bil na čelu organizacijskega odbora za zadrski del turnirja.

Druženje teniških zvezdnikov, ki so v dvorani v Zadru odigrali tudi prijateljsko tekmo:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Avstrijski teniški zvezdnik Dominic Thiem, tretji igralec sveta, je sinoči na ekshibicijskem turnirju v bližini Nice s 3:1 premagal Grka Stefanosa Cicipasa, s čimer se mu je malenkost oddolžil za poraz v novembrskem finalu ATP v Londonu. Thiem, ki je pred tem nastopil tudi na Adria Touru v Beogradu, je bil pred dvobojem negativen na covid-19. Le malo, preden je Dimitrov javno razkril, da je bil pozitiven na covid-19 in odpovedal načrtovane nadaljnje nastope na Adria Touru, je Thiem še pred finalom v Franciji obelodanil, da je bil njegov test na virus sars-cov-2 negativen. Thiem je pred tednom dni v Beogradu postal zmagovalec prvega iz serije dobrodelnih teniških turnirjev, ki jih je organiziral prvi igralec sveta Đoković s svojo družino in fundacijo. Usoda nadaljnjih postojank toura je po sinočnji odpovedi finala v Zadru zaradi pozitivnega testa Dimitrova negotova. Zadru bi morali slediti še prizorišči v Banjaluki in Sarajevu, turnir v Črni Gori pa je odpadel, med nadomestnimi lokacijami zanj pa se je omenjalo tudi Slovenijo.

Civilna zaščita: Moramo biti odgovorni
Poleg njega je izjavo podal tudi direktor Adria Toura Đorđe Đoković, ki je dejal, da so se "trudili spoštovati vse predpisane epidemiološke ukrepe". Organizatorji so želeli do nedeljskega večera vzpostaviti stike z ljudmi, ki so bili v zadnjih dneh v bližnjem stiku z bolgarskim zvezdnikom, testirali pa naj bi jih še isti dan. Zaenkrat naj simptomov ne bi kazal nihče od igralcev in vidnejših članov organizacijskega odbora, vse seveda čakajo testiranja. Zadrski štab civilne zaščite je prebivalce županije, ki so bili z Dimitrovom v stiku več kot deset minut, pozval, da odidejo v samoizolacijo in se javijo dežurnemu epidemiologu ter osebnemu zdravniku. Zadrski zavod za javno zdravstvo bo odprl dodatno telefonsko linijo, v pogonu pa bodo tudi dodatne dežurne ekipe. 

"Ob tem želimo še enkrat opomniti, da so v veljavi epidemiološki ukrepi, ki med drugim vključujejo tudi držanje socialne razdalje, ki je najpomembnejša pri preprečevanju širjenja koronavirusa, in da moramo biti odgovorni," so zapisali pri civilni zaščiti.

"Dobili smo informacijo in poskrbeli za vse potrebne ukrepe," je za Sportklub dejal Đorđe Đoković. "Vsi, ki so bili v bližnjem stiku z Dimitrovom, se bodo testirali. Žal nam je zaradi odpovedi, a ne želimo tvegati. Novak je s težkim srcem sprejel vest. Mi smo upoštevali vse varnostne ukrepe, ki sta jih predpisali srbska in hrvaška vlada. Kakšna bo usoda nadaljnjih postojank Adria toura, bomo šele videli," je dodal.

'Kaos' pri KK Zadar
Odpovedali so tudi koncert Petra Graša, ki bi moral biti na sporedu po obračunu Đokovića in Rubljova. Ivanišević je sicer v kasnejšem pogovoru za Sportklub zatrdil, da se je zadnjič "slučajno" testiral pred tremi dnevi in da so bili izvidi negativni. Đorđe Đoković je tudi dejal, da je Dimitrov v zadnjih nekaj dneh deloval "zelo odmaknjeno" in da je bil v stiku z zelo omejenim številom ljudi. Zaenkrat še ni jasno, če se bo Adria Tour sploh lahko nadaljeval, glede na to, da bi moral v naslednjih dneh oziroma tednih obiskati še Banjaluko in Sarajevo, kjer bi se evropsko in svetovno zelo odmeven dogodek sklenil z obračunom med organizatorjem in glavnim pobudnikom Adria Toura Novakom Đokovićem in bosansko-hercegovskim zvezdnikom Damirjem Džumhurjem.

Hrvaški portal 24sata je poročal tudi o "kaosu" v košarkarskem klubu Zadar, legendarnem hrvaškem prvoligašu, ki je ob robu turnirja v domači dvorani gostil Novaka Đokovića, Dimitrova in ostale teniške zvezdnike, ki so sodelovali na Adria Touru. Vsi so bili seveda izpostavljeni morebitni okužbi, kar bo verjetno privedlo do testiranja celotnega kluba s trenerji in ostalimi zaposlenimi, ki so v rednem stiku z igralci članskega moštva.

Na zabavi s klapo Forum in Davorjem Pekoto tudi Čilić, Ćorić, ...
"Poleg tega so se vsi teniški igralci, med njimi tudi Marin Čilić in Borna Ćorić, šli ven zabavat. Skupaj so uživali na veselici v restavraciji Niko, kjer so bili s klapo Forum in Davorjem Pekoto. Nikjer niso spoštovali razdalje in uporabljali dezinfekcijska sredstva. Stotine selfijev, izjav, druženj, podpisov ... Ostaja le upanje, da se virus ni razširil in da je število okuženih zelo majhno," poroča 24sata.

Skrbi se okoli pomanjkljivih zdravstveno-varnostnih ukrepov v povezavi z Adria Tourom sicer pojavljajo že od samega začetka turnirja v Beogradu, kjer so se igralci prešerno družili pred več tisoč gledalci. Kasneje so se Đoković, Dimitrov, nemški zvezdnik Alexander Zverev in drugi podali tudi na zabavo v bližnji kabaret klub, ki je v neposredni bližini TC Novak pod Kalemegdanom trajala do zgodnjih jutranjih ur.

Đoković se je na seznamu potencialno okuženih znašel že zaradi udeležbe na prijateljski košarkarski tekmi v dvorani ABA-ligaša Mege Bemax v Beogradu, saj se je kasneje izkazalo, da je bil z novim koronavirusom okužen košarkar Partizana Nikola Janković, ki simptomov okužbe sicer ni kazal. Nekaj dni za tem je Đoković s teniškimi prijatelji prispel v Zadar, kjer naj bi imel Dimitrov v petih dneh več tesnih stikov, tudi z otroci v sklopu tako imenovanega "Kids Day" (Dan za otroke, op. a.). Odigral je sicer le en dvoboj, srečal pa se je tudi s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PetindvajsetUR
22. 06. 2020 10.06
+0
Lahk si med najboljsimi v tenisu, ampak malo zdrave pameti jim ne bi skodilo.... Bo kr drzalo....: Balkanci
kenowah
22. 06. 2020 12.13
+5
Balkanci smo ja. Ti zahodnjak kjer je korona nacela prebivalstvo. Statistika prijatelj, statistika ...mislim, da je na strani zahoda vs cas..
big brother
22. 06. 2020 09.24
+15
Mal ste pozni pri prepisovanju informacij. Bistveno več je tega
Rade 74
22. 06. 2020 10.05
+14
Ja res he, Borna Čorić in trener od Đokovića sta tudi okužena.
ska1
22. 06. 2020 08.59
+11
je blo tko dobr v beograjskem diskaču, da je še koronco fasu...
riss
22. 06. 2020 08.21
+34
Balkanska posla. Lahko bi imeli turnir, saj pri tenisu ni stika, tudi dvojice se lahko igrajo varno. Gledalci bi lahko bili na tekmi, tako, da bi bil vsak drugi ali dva sedeža prazna in ravno tako vsaka druga vrsta (to bi lahko bilo na vseh tekmah, ne glede na šport). Ampak tukaj ni bilo nobenih preventivnih ukrepov. Sem gledal posnetke iz tekme, polno gledalcev eden skoraj na drugem, igralci se rokujejo, objemajo, poljubljajo, še huje je bilo na zabavi igralcev v nočnem lokalu v Beogradu. Če je bil samo eden okužen zraven, je ta prenesel okužbo na nekaj drugih ljudi in tako naprej. Saj ostaneš brez besed.
Rade 74
22. 06. 2020 10.06
-1
Bojan Hojs
22. 06. 2020 08.04
-19
Umrlo pol zadra.. Nehajte nas met za norca
Pan1
22. 06. 2020 08.16
+18
Bojči, okuži se in probaj srečo. Aja, ti razmišljaš, jaz nisem , ne obstaja
Bojan Hojs
22. 06. 2020 08.31
-9
Neobstaja.. Za gripo jih letos ni umrlo nic.. Ni malo cudno..
ska1
22. 06. 2020 09.02
+10
bojci, a ni čudn da ta tvoja gripca letos poleti hara...