Drugi športi

Žemlja: Ta mlada reprezentanca ima velik potencial

Istanbul, 04. 02. 2023 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska moška teniška reprezentanca je z dvobojem Davisovega pokala proti Turčiji začela korenito pomladitev ekipe, v katero je bila prisiljena, po tem, ko sta lani jeseni loparja na klin obesila najboljša posameznika zadnjega obdobja Aljaž Bedene in Blaž Kavčič.

Grega Žemlja je zadovoljen s tem, kar so v teh dneh pokazali njegovi varovanci.
Grega Žemlja je zadovoljen s tem, kar so v teh dneh pokazali njegovi varovanci. FOTO: Ervin Čurlič

Dvoboj proti Turčiji v kvalifikacijah za svetovno skupino I je izgubila z 0:4, a so fantje, med njimi trije najstniki, pridobili izkušnje, ki jih sicer na turnirjih nižjega ranga ne morejo dobiti. Selektor Grega Žemlja, ki bo še dolgo slovenski rekorder po številu nastopov v državnem dresu (29) in zmagah (45), je bil po eni strani razočaran zavoljo poraza, saj je pričakoval vsaj eno zmago, a obenem optimističen za prihodnost slovenskega moškega tenisa.

Ekipa Bor Artnak (letnik 2004), Sebastian Dominko (2003), Jan Kupčič (2001), Matic Križnik (2005) in Blaž Rola (1990) bo po mnenju selektorja še vsaj nekaj let udarna zasedba Slovenije.

"Sem razočaran, saj ne maram porazov, a se hkrati zavedam, da smo v Istanbul prišli z eno najmlajših reprezentanc v zgodovini Slovenije, ki zagotovo potrebuje čas in izkušnje, da bo enakovredna ekipam na tej ravni Davisovega pokala," je uvodoma za STA dejal Žemlja. "Hudo mi je za izgubljeno igro parov, saj sta bila Sebastian Dominko in Blaž Rola zrela za zmago, vendar v odločilnih trenutkih nista odigrala tako, kot bi lahko in znata, več bi pa lahko izvlekel tudi Bor Artnak v dvoboju prvega dne," je nadaljeval.

"Dejstvo je, da je večina naših reprezentantov še rosno mlada in da se določenih korakov v športu ne da preskočiti. Izkušnje je treba pridobiti. Vsak tak dvoboj prinese nekaj pozitivnega in prepričan sem, da so se fantje v tem tednu veliko naučili. Če sem razočaran zaradi poraza, pa sem navdušen nad njihovim odnosom do dresa z državnim grbom. Fantje so prišli z vseh koncev sveta, Dominko iz ZDA, kjer študira, Križnik iz Avstralije, kjer je dosegel uspeh kariere, tudi ostali pa so osebne interese podredili reprezentanci," je dodal Žemlja.

"Ta ekipa ima zagotovo potencial in svetlo prihodnost. V tem tednu so spoznali, kaj pomeni biti del reprezentance in nositi državni dres. To je nekaj povsem drugega, kot so vajeni na turnirjih, kjer so običajno sami. Spoznali so vzdušje v reprezentanci, ekipni duh, predvsem pa so imeli priložnost igrati proti boljšim igralcem, kar jim bo brez dvoma pomagalo na nadaljnji športni poti," je še povedal Grega Žemlja.

Sebastian Dominko iz Maribora, trenutno 937. igralec na lestvici ATP, je svojo izkušnjo iz dvoboja proti Altugu Celikbileku tako opisal: "Žoga, ki pride z loparja 200. igralca na svetu, ima povsem drugo moč, hitrost in rotacijo, kot igralcev, s katerimi se merim na turnirjih nižjega ranga. Hkrati tak igralec izkoristi vsako žogo, ki mu je ne vrneš s polno močjo, in zaključi točko. To so izkušnje, ki se jih ne da naučiti ali pridobiti, enostavno moraš iti skozi ta proces."

Podobno razmišlja tudi prvi slovenski lopar Bor Artnak, ki bo junija dopolnil 19 let. "Moja želja v tenisu je, da grem do konca. Vem, da potrebujem okoli sebe ekipo, ki bo skrbela za vse, želim izboljšati začetni udarec, povečati fizično moč, skratka veliko stvari je potrebnih, da se približaš najboljšim igralcem. Tudi igranje za reprezentanco je korak v razvoju do vrhunskega igralca," je dejal.

"Želja vsakega mladega igralca v kater koli športu je nastop v državni reprezentanci. Meni je to uspelo in moram priznati, da je res super, ko za tabo stoji cela ekipa in te spodbuja. Želim uspeti v športu in mnogokrat obleči državni dres. Verjamem, da imamo ekipo, ki lahko v nekaj letih doseže odmeven rezultatu," pa je povedal najmlajši član slovenske reprezentance, 17-letni Matic Križnik, ki je na mladinskem grand slamu v Melbournu igral v polfinalu turnirja dvojic.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.