Drugi športi

Kaepernick med protesti spet postal aktualen: Bil je slab za posel

San Francisco, 02. 06. 2020 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zgodba podajalca ekipe ameriškega nogometa San Francisco 49ers Colina Kaepernicka, ki je leta 2017 zaradi klečanja med ameriško himno izgubil službo in kasneje tudi končal kariero, je v času vsedržavnih protestov temnopolte skupnosti in njenih podpornikov spet aktualna.

Kaepernick z nekdanjima soigralcema Ericom Reidom (na fotografiji desno) in Elijem Haroldom (levo) pred tekmo v Santa Clari.
Kaepernick z nekdanjima soigralcema Ericom Reidom (na fotografiji desno) in Elijem Haroldom (levo) pred tekmo v Santa Clari. FOTO: AP
Pojavljajo se celo namigovanja, da bi se po tem, ko se bodo protesti umirili, Kaepernick lahko vrnil v ligo NFL, kjer je zadnjo tekmo odigral 1. januarja 2017. Na treninge ga je sicer povabilo več klubov (Seattle, Baltimore), a mu nihče ni ponudil pogodbe, kasneje pa je dosegel izvensodno poravnavo z ligo NFL, s katero se je v sodni spor zapletel tudi njegov nekdanji soigralec Eric Reid. Tudi Reid je protestiral s klečanjem, nato pa dobil pogodbo v vrstah ekipe Carolina Panthers.

Kariera Colina Kaepernicka se je po ostrih napadih, v katere se je vmešal tudi predsednik Donald Trump, leta 2017 končala po vsega petih sezonah na najvišji ravni. Kaepernick je začel protestirati proti policijskemu nasilju in diskriminaciji s klečanjem na eni nogi pred tekmami lige NFL, zaradi potez, ki so si jih nekateri razlagali kot izkaz nespoštovanja do ameriške himne oziroma države kot celote, pa mu po koncu sodelovanja z ekipo San Francisco 49ers nove pogodbe ni bil pripravljen ponuditi nihče, čeprav s tem kot prost igralec ne bi smel imeti nikakršnih težav.

Izgubil je pokrovitelje in med redkimi, ki so mu ostali zvesti, je še vedno proizvajalec športne opreme Nike. Kaepernick je ostal aktiven borec za rasno enakopravnost, ob protestih, ki so se v zadnjih dneh po smrti Georgea Floyda razširili na vse konce Združenih držav Amerike, pa so spet oživeli spomini na leto 2017, ko je Trump prek družbenih omrežij pozival, da naj temnopoltega podajalca zavrnejo vsi klubi NFL. Pozival je k temu, da naj Kaepernick in nogometaši, ki so mu sledili s klečanjem med intonacijo himne, ne dobijo plač. Nič ni pomagal niti poziv Trumpovega prijatelja, lastnika New England Patriotsov Roberta Krafta, ki je predsednika opomnil, da s tovrstnimi zapisi skrbi za dodatno "razdelitev družbe".

Prispevek televizije ABC o Kaepernickovem klečanju pred tekmo v San Diegu:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Predstavljal je finančno tveganje'
Kaepernick je hitro postal tabu tema in zdaj že velja za bivšega nogometaša, čeprav bo letos dopolnil šele 33 let, slavni podajalec in ljubljenec ameriškega občinstva Tom Brady pa bo pred letošnjo prvo sezono s Tampa Bay Buccaneersi denimo upihnil 43. svečko. Joe Lockhart, nekdanji podpredsednik oddelka za stike z javnostjo pri NFL, je zdaj razkril, da so se vsi lastniki klubov iz lige NFL Kaepernicku odpovedali zaradi strahu pred negativnimi vplivi na poslovanje, medtem ko jim je prek Twitterja redno žugal tudi Trump, čigar vsaka objava ima lahko dolgoročne posledice. 

"Lastniki so bili prepričani, da bi bil podpis pogodbe s Kaepernickom slab za posel. Direktor ene od ekip, ki ga je želela, mi je rekel, da so ocenili, da bi v primeru njegovega prihoda izgubili 20 odstotkov lastnikov letnih vstopnic v sezoni," je dejal Lockhart, ki zdaj dela kot politični analitik za televizijsko hišo CNN.

"Predstavljal je finančno tveganje, ki ga ni bila pripravljena sprejeti nobena ekipa, pa če je bil lastnik Trumpov privrženec ali pa liberalec. Šlo je za težavo javne podobe, nihče od lastnikov pa ni bil pripravljen tvegati, saj bi tako ogrozil posel," je še dodal Lockhart.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majsta
03. 06. 2020 11.00
+1
Mediji pa imajo pri tem večino masla na glavi !
Charlie Nooris
03. 06. 2020 09.32
Pri njem je bil največji problem, da je svojo dobro plačano (multimilijonsko) službo, izkoristil za politično manifestacijo.
Kobrowsky Teodozij
03. 06. 2020 16.08
Se strinjam. Mirni protesti so neprimerni, bolje je to, kar se sedaj dogaja.
amedeo
03. 06. 2020 08.46
+2
Tudi mi lezemo z Janezom na čelu tja....
obamafix
02. 06. 2020 14.21
+4
sm tale amerik je pa postal čisto fašistična država....