17°C

Zidanškova spoznala, da se lahko kosa z najboljšimi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
A.V. / J.B. / M.D. / STA /
KOMENTARJI
144
Anastazija Pavljučenko je v polfinalu OP Francije z 2:0 (7:5, 6:3) premagala Tamaro Zidanšek. 23-letna Slovenka je bila vseskozi blizu, v obeh nizih je prišla tudi do odvzema servisa, a je na koncu šest let starejša Rusinja kronala bogate izkušnje in v odločilnih trenutkih z mirnimi živci prišla do prvega finala turnirja za grand slam v karieri.

VEČ VIDEOVSEBIN

00:31

Izjava Tamare Zidanške po izpadu v polfinalu Roland Garrosa

02:26

Iz 24UR: Konec pravljice v Parizu

 

Tamara Zidanšek je za razliko od večine svojih dvobojev na letošnjem Roland Garrosu boj proti Pavljučenkovi začela zelo uspešno. Nasprotnici je takoj vzela igro na njen servis in prednost potrdila z dobljeno igro na svojem servisu. Rusinja se je po začetnem šoku pobrala. Po zmagi v igri na svoj servis je Tamari ukradla prednost breaka in po podaljšani igri rezultat izenačila na 2:2. Dvoboj se je nato umiril. Obe sta uspešno branili svoj servis vse do osme igre, ko je Tamara po prednosti 40:0 na svoj servis popustila. Pavljučenkova ponujene priložnosti ni zapravila in povedla s 5:3. Magična točka Zidanškove v deveti igri za vodstvo 40:30 ji je vlila dovolj samozavesti, da je nasprotnici ukradla prednost servisa in izenačila na 5:5. Rusinja je kljub dobri igri Tamare ostala zbrana in po dobljeni igri na lasten servis prišla do breaka v zadnji igri seta ter ga tako dobila s 7:5. 

Pavljučenkova je dobila tudi prvi dve igri drugega niza, v tretjem pa se je 23-letna Slovenka pobrala in prišla do odvzema servisa, s čimer si je priigrala priložnost, da v četrti igri izenači na 2:2. A zopet je bila v ključnih trenutkih bolj zbrana izkušenejša Rusinja, ki je na ta način ohranila prednost "breaka". Potrdila jo je v naslednji igri, v kateri je najprej povedla s 40:15, zatem pa izkoristila svojo drugo priložnost za vodstvo s 4:1. Upanje za zmago si je slovenska predstavnica vrnila v šesti igri, ki jo je dobila brez izgubljene točke. Znala je unovčiti odličen servis, saj je zgrešila le en prvi poizkus, tako da je bila Pavljučenkova brez moči. 

Statistika polfinalnega obračuna Zidanšek – Pavljučenkova
Statistika polfinalnega obračuna Zidanšek – PavljučenkovaFOTO: Sofascore.com

Pri 4:2 v drugem nizu je Zidanškova povedla s 30:0. V tretji točki je bila Rusinja v sila zahtevnem položaju, a se je rešila s sijajnim forehandom. Zidanškova ji je z enako mero vrnila v naslednji točki za 40:15 in dve priložnosti za odvzem servisa. Prvo je 31. nosilka turnirja ubranila, v drugo pa so ji popustili živci in z dvojno napako je izgubila servis. Kazalo je odlično, a kaj ko se je neverjetna Rusinja v sončnem Parizu še enkrat uspela ekspresno pobrati. Zidanškovi je odvzela servis s prvo "break" priložnostjo, potem ko si je Slovenka privoščila eno redkih napak na forehand udarcu. V odločilni točki drugega niza si je Zidanškova privoščila še eno napako, po kateri ni bilo vrnitve. 

Pavljučenkova je pri 29 letih prišla do uspeha kariere, potem ko pred tem še nikoli ni zaigrala niti v polfinalu enega od štirih največjih turnirjev teniške sezone. Zidanškova pa se bo domov prav tako vrnila z uspehom kariere, saj je na peščenih igriščih Roland Garrosa navdušila prav vse in povsem nenadejano izpadla šele na predzadnji stopnički, za kar si seveda zasluži globok poklon.

Tamara Zidanšek na polfinalnem obračunu.
Tamara Zidanšek na polfinalnem obračunu.FOTO: AP

Spoznala, da se lahko kosa z najboljšimi

"Za mano je dobra tekma. Znašla sem se v novem položaju. Seveda je bilo tudi nekaj nervoze. Kdo pa ne bi bil malce napet v tem delu turnirja. V obeh nizih sem imela priložnosti, a jih nisem izkoristila kot v prejšnjih dvobojih. Vendar sem se borila do konca. Zadovoljna sem s tem, kako sem stala na igrišču," je po porazu povedala Zidanškova, poroča STA

"Na tem turnirju sem spoznala, da se lahko kosam z najboljšimi igralkami na svetu. To bom zdaj skušala izkoristiti v prihodnosti, novi turnirji in nove priložnosti bodo kmalu na vrsti. Na tem turnirju se nisem počutila nič drugače, kot sem se na igrišču pred desetimi leti. Stvari se počasi postavljajo na svoje mesto. Kar smo delali v preteklosti, se zdaj obrestuje. Pridobila sem samozavest, in kot sem rekla, zdaj res verjamem, da lahko vsako tekmo igram na takšni ravni," je še dodala.

V finalu rusko-češki obračun

Čehinja Barbora Krejčikova je druga finalistka odprtega teniškega prvenstva Francije v Parizu, v finalu se bo pomerila z že omenjeno Rusinjo Anastazijo Pavljučenkovo. Krejčikova je po treh urah in 18 minutah izločila Mario Sakari, 17. nosilko iz Grčije, s 7:5, 4:6 in 9:7. Nobena izmed polfinalistk prestižnega turnirja v francoski prestolnici še ni igrala v zaključnih dvobojih grand slamov.

PREGLED DOGAJANJA V ŽIVO

16:45

Lep pozdrav in hvala, ker ste z nami spremljali obračun.

16:42

Izkušnje so se na koncu poznale

Tamara je kljub močni želji morala priznati poraz izkušenejši Rusinji. Končni rezultat je bil 7:5, 6:3.
16:42

Poraz Tamare Zidanšek

16:41

Match point za Rusinjo!

16:40

Tamara z močnim forehandom do 30:15