Drugi športi

Zlati uvod Garnbretove v SP: Najbolje plezam, ko sem v svojem svetu

Hačiodži, 13. 08. 2019 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Janja Garnbret je nova-stara svetovna prvakinja v balvanskem plezanju. Na svetovnem prvenstvu na Japonskem je osvojila zlato kolajno, Korošica pa pravi, da je zadovoljna, ker je uspela ohraniti mirno kri vse do zadnje smeri.

Garnbretova (na fotografiji) pred začetkom ene od smeri torkovega finala.
Garnbretova (na fotografiji) pred začetkom ene od smeri torkovega finala. FOTO: AP

Po tem, ko je to sezono dosegla nov zgodovinski mejnik z nizom šestih zaporednih balvanskih zmag v svetovnem pokalu, je bila Janja Garnbret razred zase tudi na najpomembnejši tekmi v sezoni. V svojo skupno bero je dodala peto odličje s svetovnih prvenstev.

PREBERITE ŠE: Janja Garnbret v zgodovino z drugim zaporednim naslovom

"Lani je bilo res posebno, ker sem naslov osvojila prvič, letos pa je bilo malo bolj napeto zaradi moje celotne balvanske sezone, da sem zmagala še na svetovnem prvenstvu, pa je še toliko bolj posebno. Oba naslova mi res veliko, veliko pomenita in res sem vesela, da sem obdržala mirno glavo in da mi je to uspelo," se je smejalo 20-letni Korošici, ki je bila v deželi vzhajajočega sonca korak pred konkurenco, saj je prepričljivo vodila v vseh krogih SP.

Slavje pride na koncu
"Vedno rečem, da je treba uživati. Vem, da kadar sem v svojem svetu, ko se imam res 'fajn', takrat tudi najbolje plezam. To mi je uspevalo vso tekmo, že v kvalifikacijah in polfinalu, pa tudi v finalu sem res uživala, dala vse od sebe in se mi je vse lepo sestavilo, tako da si ne bi mogla želeti boljšega začetka," je nadaljevala kraljica balvanskega plezanja, ki pa je z mislimi že pri nadaljevanju prvenstva.

"Rada bi imela krajši odmor, da bi lahko malo proslavili to zmago, a sem z glavo že pri težavnosti, še naprej moram biti zbrana, pa bomo proslavili na koncu," pravi. Priznala je tudi, da jo je dolga in naporna pot do Japonske utrudila.

"Prva dva dneva je bilo res obupno. Po vsem tem letanju po letalu sem bila res utrujena. A je bil že zadnji trening, ki smo ga opravili pred začetkom prvenstva, v redu. Potem smo imeli premor in smo že začeli tekmovanje ter sem se hitro aklimatizirala," je dejala tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu, ki bo tudi glavna slovenska kandidatka za žlahtno odličje na OI od 24. julija do 9. avgusta 2020.

Pozdrav zbranim gledalcem v Hačiodžiju, kjer so slovensko šampionko nagradili z gromkim aplavzom in uživali v njenih vragolijah.
Pozdrav zbranim gledalcem v Hačiodžiju, kjer so slovensko šampionko nagradili z gromkim aplavzom in uživali v njenih vragolijah. FOTO: AP

Uživala med plezanjem
Garnbretova je na balvanih nepremagljiva zadnjih 15 mesecev. Od lanskega aprila na tekmovanjih v tej zvrsti športnega plezanja niza zmago za zmago in je vedno korak pred konkurenco. Kako dobra je, je pokazala tudi na začetku prvenstva. V nedeljo je v kvalifikacijah dosegla vrhove v vseh petih smereh. Torkov polfinale je bil pričakovano zahtevnejši. Ni šlo tako gladko, a je imela slovenska šampionka vseeno najmanj težav med vsemi.

"Runda je bila kar težka, ampak sem zelo uživala med plezanjem. Izmuznil se mi je vrh na drugem balvanu, a me to ni iztirilo, sem samo uživala in plezala naprej. Všeč mi je, da je bilo tako težko, da ni bilo treba splezati vsega, ampak si se moral res potruditi," je opisala polfinalni krog.

Drugačni prijemi
Balvansko plezanje zahteva od tekmovalca drugačne prijeme kot težavnostno. Gre za plezanje brez vrvi, smeri so krajše, poudarjeni sta moč ter dinamika gibanja, v predpisanem času so dovoljene tudi ponovitve. Štejejo osvojene cone v steni in vrhovi.

"Tokrat je bilo v polfinalu tako. Drugič pa moraš zlesti v zelo malo poskusih vse, da prideš naprej," je povedala Garnbretova, ki je v finalu osvojila tisto, po kar je prišla na prvenstvo.

Kruder: Nisem se presenetil v dveh najbolj ključnih gibih
V moškem polfinalu je slovenske barve zastopal le Jernej Kruder, ki se je z osvojenim vrhom in tremi conami zavihtel na deseto mesto.

"S svojim plezanjem v polfinalu sem kar zadovoljen, sploh glede na to, da sem si v izolacijski coni pred tekmovanjem rahlo pretegnil mišico. V marsikaterem gibu sem se pozitivno presenetil, žal pa se v dveh najbolj ključnih nisem, kar me je na žalost stalo finalnega nastopa. Glede na to, da je kombinacija zame tukaj glavna, sem zadovoljen z rezultatom in upam na čim boljše plezanje še v naslednjih dneh," je dejal 28-letni Celjan, ki je na SP leta 2014 osvojil balvansko srebro, lani pa bil skupni zmagovalec svetovnega pokala v balvanih in na SP dosegel osmo mesto.

"Težko bi bili bolj zadovoljni, znova imamo svetovno prvakinjo! Janja je bila neverjetna, čez vse kroge tekmovanja je pokazala, da si to res zasluži, da je trenutno praktično brez konkurence. Veseli smo, da se je izšlo po načrtih, za preostali del reprezentance pa lahko rečem, da ni bilo slabo, lahko pa bi bilo boljše. Želja je bila še ena finalistka pri puncah, upali smo tudi na finale za Jerneja, ki je res imel smolo v polfinalu," je črto pod balvanskim delom prvenstva potegnil selektor reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Tako težkih balvanov niso pričakovale
V ženski konkurenci je imela Slovenija v polfinalnem ognju še tri železa: Lučka Rakovec si je priplezala 12., Urška Repušič 15., Mia Krampl pa 17. mesto.

"Vse smo potihoma upale na težje balvane kot v kvalifikacijah, nismo pa pričakovale tako težkih. Kakšne malenkosti bi se dalo popraviti in bi tudi meni mogoče uspelo priti v finale, ampak je bilo res težko. Vseeno sem zadovoljna in tudi rezultat za kombinacijo ni slab," je vtise strnila Rakovčeva.

Vezonik daleč od ponovitve uspeha iz Innsbrucka
"Bilo je malo težje, kot sem pričakovala, ampak konkurenca je res močna. Dala sem vse od sebe in sem motivirana, da še bolj treniram in se naslednje leto vrnem še v boljši formi. Res sem vesela za to priložnost," je povedala Repušičeva, ki je že končala SP. Kramplova je dodala: "Postavljavci so nam dali težke izzive. Balvani so bili res zahtevni, potrudila sem se po svojih najboljših močeh, rezultat pa je, kakršen je, kar v redu."

Na SP v balvanskem plezanju so nastopili še Vita Lukan in Anže Peharc, ki se jima je z 21. mestom polfinale za las izmuznil, Domen Škofic je osvojil 27. in Gregor Vezonik 39. mesto, potem ko se je z lanskega SP vrnil z balvanskim bronom.

Olimpijski format najbrž po meri Slovencev
Prvenstvo se bo nadaljevalo v sredo s kvalifikacijami težavnosti, v katerih je Garnbretova kot trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala prva favoritinja. V težavnosti ima slovenska športna plezalka že dve kolajni, zlato je kot 17-letna najstnica osvojila na SP pred tremi leti v Parizu. Lani v Innsbrucku je bila srebrna. Kot branilka naslova je prva adutinja za zmago tudi v olimpijski kombinaciji, posebej za prihodnje OI sestavljeni disciplini, v kateri se tekmovalci preizkušajo v vseh treh posameznih disciplinah: hitrosti, balvanih in težavnosti, za zmago pa šteje končni zmnožek.

Garnbretova je lani postala prva zmagovalka v zgodovini v tej novi disciplini, ki bo imela po vsej verjetnosti zelo kratek čas trajanja. Kombinirana disciplina, ki je plod kompromisa in ne želja plezalcev, bo z OI v Tokiu tudi ugasnila. Na OI leta 2024 v Parizu bosta v športnem plezanju na sporedu dve disciplini, hitrost in sestavljena disciplina težavnost-balvani. Športni plezalci si seveda želijo, da bi komplete olimpijskih kolajn podelili tudi najboljšim v balvanskem in najboljšim v težavnostnem plezanju posebej. Takšen format bi bil najbolj po meri Slovencev, ki tradicionalno niso zapriseženi hitrostnemu plezanju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lumpimonster
14. 08. 2019 09.22
+4
Zmaguje ker dela po svoje ne po pravilih :)pohvala tko je treba
ferari23
14. 08. 2019 09.19
+4
To pa je trma,odločnost Korošice,vidi se da trdo dela in trenira,kapo dol.
murinar
14. 08. 2019 08.49
+5
Ja , čestitam ; Janja
Aijn Prenn
14. 08. 2019 08.21
+4
Če te pa takale spusti skozi roke, pol se ti pa ne piše dobro...
trollolll
13. 08. 2019 21.30
+9
FAUSTOS1
13. 08. 2019 21.13
+13
SVETOVNO-VRHUNSKO-ČESTITKE
krneki_123
13. 08. 2019 19.16
+27
Ni besed za to, kar ona počne že dlje časa. Enostavno ponosen nanjo, čestitke.
dunc46
13. 08. 2019 17.12
+19
jessddd cestitke ma sem vesel!!!!
apodgra
13. 08. 2019 16.27
+45
Imamo športnike in športnice svetovnega formata in lahko smo na njih ponosni. Ena od teh je prav gotovo Jana Garnbret . Kaj plezalci in plezalke počnejo z svojimi prsti in z kakšno lahkoto s temi prsti držijo svojo težo. Ne gre zato ,do so korošiče trmaste , gre za močno voljo in vztrajnost prenapornih treningov. Nima trenerja , pravi, da ga ne potrebuje , sam ve , česa je zmožna napraviti in kaj je treba zato storiti. Globoko spoštovanje in še veliko uspehov. Mlada je še in pred seboj ima še dolgo športno kariero.
morituri
13. 08. 2019 16.22
+22
Ona naj dobi penzijo in ne makarovička!!!!!!!!!!!!!!!!!
tomi1imot
13. 08. 2019 21.38
+0
šumar
14. 08. 2019 13.32
MačekMuri
13. 08. 2019 16.04
+40
Bravo, čestitke !