Drugi športi

Znane norme za EP 2021, Čeh in Lia Apostolovski vodita v slovenski ligi

Ljubljana, Lozana, 15. 06. 2020 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska atletika je objavila norme za nastop na dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki, ki bo v Torunu na Poljskem prihodnje leto med 5. in 7. marcem, pet kvalifikacijskih tekem pa bo že 4. marca. Upoštevali bodo vse izide med 1. majem 2019 in 24. februarjem 2021.

Luka Janežič (v zelenem dresu) je v zadnjih letih med najbolj izpostavljenimi slovenskimi atleti.
Luka Janežič (v zelenem dresu) je v zadnjih letih med najbolj izpostavljenimi slovenskimi atleti. FOTO: AP

Vodstvo organizacije Evropska atletika (EA) je pojasnilo, da so to storili, ker je bilo zaradi pandemije novega koronavirusa letos odpovedanih veliko mednarodnih in drugih tekmovanj. Prihodnje leto bosta tako dve veliki dvoranski tekmi v razmaku dveh tednov. Kot prvo večje tekmovanje v športu na svetu že konec januarja odpovedano dvoransko svetovno prvenstvo v Nandžingu, nekdanji kitajski prestolnici. Sedaj je na programu med 19. in 21. marcem 2021.

Atletika bo imela sicer prihodnje leto zgoščen koledar tekem, ki so bile letos prestavljene, med njimi tudi vsa največja tekmovanja vključno z olimpijskimi igrami. Le odpovedanega evropskega prvenstva na prostem, ki bi ga morali pripraviti avgusta letos v Parizu, ne bodo nadomeščali. Olimpijske igre so prestavljene na naslednje leto, od 23. julija do 8. avgusta. Ameriško mesto Eugene bi moralo prihodnje leto po prvotnem koledarju gostiti svetovno prvenstvo na prostem, a bo to sedaj med 15. in 24. julijem 2022.

Čeh in Lia Apostolovski vodita v slovenski atletski ligi
Kristijan Čeh (Ptuj) in Lia Apostolovski (Mass Ljubljana) vodita po prvi tekmi atletske lige Telekom Slovenije 2020, ki je bila v nedeljo v Slovenski Bistrici, je sporočila Atletska zveza Slovenije (AZS). Naslednja tekma bo 23. junij v Mariboru, kjer bodo lahko že tudi gledalci in mednarodna konkurenca, ki jih na uvodni tekmi še ni bilo. Novi državni rekorder v metu diska Čeh ima devet točk, eno manj ima Luka Janežič (Kladivar), od tretjega do petega mesta s po šestimi točkami sledijo Blaž Zupančič (Mass) v suvanju krogle, sprinter Nick Kočevar (Mass) in metalec kladiva Nejc Pleško (Olimpija).

Lia Apostolovski, v Bistrici je dosegla rekord v skoku v višino med mlajšimi članicami, ima osem točk, toliko jih je zbrala tudi drugouvrščena Neja Filipič (Mass) po zmagi v skoku v daljino. Tretja je Maruša Mišmaš Zrimšek (Mass), ki je slavila na 5000 m, četrta pa Agata Zupin (Velenje) po zmagi na 300 m. Slednji sta zbrali po sedem točk. Sledi skupina atletinj s po šestimi točkami. Pri končni razvrstitvi tekmovanja se bo upošteval seštevek točk štirih najboljših rezultatov v katerikoli disciplini iz štirih različnih mitingov, skupaj bo šest tekmovanj te serije. Prvo mesto na mitingu bo prineslo štiri točke, drugo dve, tretje pa eno točko. Upoštevajo le tiste rezultate, ki presegajo 950 točk po tablicah Svetovne atletike.

Dodatne točke prinesejo članski državni rekordi (4 točke) ter po mednarodnih tablicah izidi med 950 in 999 točkami eno dodatno točko, med 1000 in 1049 dve, med 1050 in 1099 tri, med 1100 in 1149 štiri, 1150 in 1199 pet, med 1200 in 1249 pa šest dodatnih točk. Rezultati, doseženi s preveliko pomočjo vetra, se tudi upoštevajo v točkovanju za skupni izid. Če bosta dva atleta v končni razvrstitvi dosegla enako število točk, bo boljši tisti, ki bo imel absolutno boljši izid po tablicah Svetovne atletike.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.