Drugi športi

Znova izjemna Janja Garnbret edina v polfinalu osvojila vrh

Šanghaj, 13. 04. 2024 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.F.
Komentarji
2

Janja Garnbret je vrhunsko nastopila tudi v današnjem polfinalu premierne tekme sezone svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini težavnost. Petindvajsetletna Slovenka je edina tako med ženskami kot moškimi osvojila vrh polfinalne smeri. V finale, ki bo na sporedu v nedeljo, je napredovala tudi Mia Krampl z osmim dosežkom.

Janja Garnbret je bila na drugi postaji kitajske turneje v Vudžjangu z osvojenima vrhovoma najboljša že v petkovih kvalifikacijah. V polfinalu se je načakala na nastop, v steno je šla kot zadnja. A je dolgo čakanje ni uspavalo. Korošica je bila znova razred zase in z veliko lahkoto osvojila oprimke, ki so bili za tekmice neosvojljivi. Laura Rogora iz Italije je na drugem mestu segla proti višini 42, kar ji je prineslo plus. Domačinka Žilu Luo je za tretje mesto vpisala dosežek 40+.

"Počutila sem se veliko bolje, kot v kvalifikacijah. Naspano, spočito, aktivirano. Kar zadeva smer, mi je bilo na ogledu jasno praktično vse, ni bilo predela, ki bi me skrbel. Zato sem bila sproščena, to je bilo vidno v mojem plezanju. Uživala sem zelo, hitro sem plezala, nikjer se nisem preveč zatikala oz. iskala rešitev. Forma je takšna, kot smo si želeli. Plezam lahko sproščeno in zdaj si želim, da dobro pripravljenost pokažem tudi v finalu," je polfinalni nastop komentirala Korošica, ki jo jutri čaka zaključek druge tekme letošnje sezone. Garnbretova, ki si je že lani zagotovila olimpijsko vozovnico za Pariz, bo v nedeljo napadala kitajski dvojček zmag, v primeru uspeha pa bo posegla po že 43. rekordni zmagi svetovnega pokala. V torek je sezono odprla z zmago v balvanskem plezanju v Kečiau. 

SLovenska športnica leta 2023 Janja Garnbret
SLovenska športnica leta 2023 Janja Garnbret FOTO: Aljoša Kravanja

Prvi finale v tej sezoni si je zagotovila tudi druga Slovenka. Mia Krampl, ki je bila 20. po kvalifikacijah, je posegla po dosežku 34+. Dolgo časa je bil njen izid konkurenčen za najboljša mesta. Z osmim mestom je nato le ujela zadnjo vstopnico za finale. 

"Danes je bilo vse skupaj fantastično, počutila sem se bolje kot v kvalifikacijah, naspano, spočito, aktivirano, tako da je bilo vse lepo in prav," je slovenskim novinarjem s prizorišča tekmovanja sporočila Garnbret.

"Forma je tam, kjer sem si želela oziroma kjer sem nekako čutila, da sem. To sem tudi danes v polfinalu dokazala. Zdi se mi, da lahko težavnost plezam tako samozavestno, kot sem 'odplezala' balvane, tako da upam, da bom enako dobro formo in predstavo pokazala tudi v finalu," je napovedala.

Olimpijska šampionka, ki bo v Parizu napadala drugo zlato, je bila v polfinalu zelo suverena: "Že na ogledu mi je bilo vse jasno, sem bila zelo sproščena, kar se je videlo pri mojem plezanju. Zelo sem uživala. Plezala sem zelo hitro, nikjer se nisem preveč obotavljala oziroma zataknila ali pa iskala rešitve, tako da mi je vse padlo pod roko in sem odplezala tako, kot sem si zamislila," je opisala.

V moški konkurenci je polfinale dobil 19-letni Britanec Toby Roberts (45+), na drugem in tretjem mestu sta Japonca, lanski zmagovalec Vudžjanga Sorato Anraku (44+) in Šuta Tanaka (32+).

Edini slovenski polfinalist med moškimi Luka Potočar je izboljšal svojo uvrstitev iz kvalifikacij, ko je s 26. mestom še ujel polfinalni krog. Tekmovanje je končal na 15. mestu, z dosežkom 27+.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

belzer
13. 04. 2024 13.30
+4
Naš sonček🌞🌞👍👍
medusa
13. 04. 2024 13.16
+4
Bravo!!! Cestitke!!!