Drugi športi

Zormanovih 21 za BiH in Kosovo

Ljubljana, 27. 09. 2022 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred slovensko moško rokometno reprezentanco je prva akcija po nekajmesečnem premoru. V okviru kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji 2024 se bo pomerila z reprezentancama BiH in Kosova. Za uvod jo 13. oktobra v Mariboru čaka tekma z BiH, tri dni kasneje pa še prvo gostovanje v Prištini. V skupini 7 nastopa še Črna gora.

Urož Zorman je vodenje reprezentance prevzel po slovesu Ljubomirja Vranješa.
Urož Zorman je vodenje reprezentance prevzel po slovesu Ljubomirja Vranješa. FOTO: Damjan Žibert

Nastop na zaključnem turnirju med 10. in 28. januarjem 2024 si bodo izborile prvo- in drugouvrščene izbrane vrste iz vseh osmih kvalifikacijskih skupin, poleg njih pa še štiri najboljše tretjeuvrščene.

Slovenski selektor Uroš Zorman je v prostorih Rokometne zveze Slovenije predstavil seznam kandidatov za bližnji tekmi v Mariboru in Prištini. Na njem so vratarji Jože Baznik (Nimes), Klemen Ferlin (Erlangen) in Urh Kastelic (Lemgo), krilni igralci Blaž Janc (Barcelona), Gašper Marguč (Veszprem), Tilen Kodrin (Gummersbach) in Tadej Mazej (Celje Pivovarna Laško), zunanji igralci Dean Bombač, Borut Mačkovšek (oba Pick Szeged), Nejc Cehte (GOG Gudme), Jure Dolenec (Limoges), Matic Grošelj (Chartres), Nik Henigman (Saint Raphael), Domen Makuc (Barcelona), Jaka Malus (Göppingen), Rok Ovniček (Nantes) in Aleks Vlah (Celje Pivovarna Laško) ter krožni napadalci Blaž Blagotinšek (Göppingen), Matej Gaber (Pick Szeged), Kristjan Horžen (Rhein-Neckar Löwen) in Stefan Žabić (Celje Pivovarna Laško).

Slovenija bo priprave za uvodni tekmi pričela 9. oktobra v Mariboru, v primerjavi s tekmama s Srbijo pa na Zormanovem seznamu ni Mihe Zarabca (Kiel) in Staša Skubeta (Montpellier).

"Odločil sem se za igralce, ki so v zadnjem času v najboljši formi in stalnem tekmovalnem pogonu. Na oktobrski reprezentančni akciji bosta manjkala Zarabec in Skube, oba pa sta na mojem širšem seznamu v tem kvalifikacijskem ciklusu," je glede svojega izbora za bližnji tekmi dejal Zorman.

Mihe Zarabca tokrat ni na Zormanovem seznamu.
Mihe Zarabca tokrat ni na Zormanovem seznamu. FOTO: Damjan Žibert

"V kvalifikacijskem ciklusu za EP 2024 ni nobene skrivnosti. V naši skupini smo papirnati favoriti in to vlogo želimo dokazati na igrišču. Proti BiH in Kosovu nas zanimajo le štiri točke," je odločno dejal Zorman, ki mu bo v prihodnje pri strokovnem delu pomagal tudi nekdanji slovenski selektor Boris Denić. Ta je pred kratkim postal svetovalec strokovnih štabov moških reprezentanc in se bo aktivno posvetil formiranju reprezentance B.

Zadnji reprezentančni akciji se nista končali po okusu slovenskih rokometašev. Na aprilskih kvalifikacijskih tekmah za nastop na svetovnem prvenstvu v začetku prihodnjega leta na Švedskem in Poljskem so doživeli dva poraza proti Srbom, a bodo – po posebnem povabilu Mednarodne rokometne zveze (IHF) – le sodelovali na mundialu, nastope na junijskih sredozemskih igrah v alžirskem Oranu pa so predčasno končali zaradi številnih okužb z novim koronavirusom.

"Vesel sem, da nas je Mednarodna rokometna zveza (IHF) povabila na bližnje svetovno prvenstvo. Pred nami je nova priložnost, na turnirju na Poljskem in Švedskem pa bomo skušali dokazati, da je bil izpad proti Srbiji le naš slab dan," je v zvezi s tem dejal Zorman. Svetovno prvenstvo bo na sporedu med 12. in 29. januarjem prihodnje leto. Slovenija se bo v prvem delu tekmovanja v Katovicah pomerila s Francijo, Poljsko in Savdsko Arabijo.

Na novinarski konferenci RZS so bili prisotni tudi trije člani slovenske reprezentance v rokometu na vozičkih, ki je na nedavnem svetovnem prvenstvu v Egiptu osvojila odličje bronastega leska. Direktor reprezentance Vid Kavtičnik in selektor Zorman sta se razveselila dosežkov svojih bronastih kolegov, ki jih je v deželi faraonov vodil Tone Barič. Na SP v Egiptu so slovenske barve zastopali Matej Arh, Aljoša Škaper, Milan Slapničar, Klemen Lokar, Jovita Jeglič, David Škorjanc, Tanja Cerkvenik, Anton Zakrajšek in kapetan Nenad Stojaković.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.