Drugi športi

Zrinski in Vidmar izpuščata reli Hrvaška zaradi poškodbe dirkalnika pri testiranju

Zagreb, 21. 04. 2021 21.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.G., D.S.
Komentarji
0

V Zagrebu se bo v četrtek začel tretji reli letošnjega svetovnega prvenstva. Tudi s slovensko udeležbo, in sicer s štirimi posadkami. Vse posadke čaka 20 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 300 kilometrov. Na reliju bo sodelovalo tudi več sto športnih funkcionarjev in sodnikov iz Slovenije.

Prvič v zgodovini bo Hrvaška gostila reli WRC – gre za enega največjih dogodkov avtomobilskega motošporta v neposredni bližini Slovenije. Tretji reli aktualne sezone svetovnega prvenstva je privabil trenutno najboljše voznike relija na svetu in skupaj deset posadk z dirkalniki najvišjega razreda WRC. Skupaj bo na štartu okrog 60 posadk, zaradi neposredne bližine pa so svojo priložnost izkoristile tudi slovenske posadke – štiri bodo namreč nastopile na sosednjem Hrvaškem.

Aleš Zrinski
Aleš Zrinski FOTO:

Zaradi poškodbe dirkalnika pri zadnjem testiranju sta morala nastop na reliju Hrvaška odpovedati lanska slovenska državna podprvaka Aleš Zrinski in Rok Vidmar (ford fiesta R5), ki sta bila prijavljena tudi v uradno razvrstitev WRC 3. Tako na reli na Hrvaško namesto predvidenih petih potujejo 'le' štiri posadke iz Slovenije. Aljoša Novak in Jaka Cevc s škodo fabio R5, z enakim dirkalnikom pa ob tridesetletnici svoje vozniške kariere tudi Darko Peljhan s sovoznikom Matejem Čarjem. Na štartu bodo še Grega Premrl in Gregor Brešer (toyota GT 86) ter Primož Brazda ter Primož Tavčar (ford fiesta rally4).

"Rezultatskih pričakovanj v resnici nimam. Že sedem mesecev nisem sedel v takem dirkalniku na pravem reliju, tu pa bomo vozili proti najboljšim voznikom tega razreda na svetu. Želim si napredovati iz kilometra v kilometer. Že sama dolžina relija in njegov obseg sta zame nekaj novega. Rad bi izkoristil vse kilometre, se veliko naučil in predvsem užival v tem velikem dogodku. Vselej sem želel odpeljati vsaj en reli za svetovno prvenstvo in doživeti tisto, kar najboljši vozniki počnejo po štirinajstkrat letno. Osnovni cilj nastopa pa ostaja reli končati, in to s celim dirkalnikom," je pred relijem za uradno spletno stran Zveze za avto šport Slovenije dejal Novak, ki ima z dirkalnikom R5 že precej izkušenj. 

Organizatorji so pripravili skupaj 20 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 300 kilometrov. Dolžina celotnega relija, ki bo potekal v okolici Samobora, Jastrebarskega, Karlovca, Sljemena in Kumrovca, bo več kot 1.200 kilometrov. 

Poleg še nekaterih dirkalnikov v slovenskimi registrskimi oznakami, ki jih bodo najete vozili tuji vozniki, bo na reliju sodelovalo tudi 117 slovenskih športnih funkcionarjev in sodnikov. Prihajajo kar iz devetih različnih društev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.