Nogomet

Pa je le doma: Angležinje na Wembleyju do naslova evropskih prvakinj

London, 31. 07. 2022 20.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
7

Lani njihovim reprezentančnim kolegom ni uspelo, letos njim pač. Angleške nogometašice so pred 87 tisoč navijači na Wembleyju prišle do svojega prvega naslova evropskih prvakinj v zgodovini. V finalu so po podaljških premagale Nemke z 2:1. Odločilni gol je v 111. minuti prispevala Chloe Kelly. To je za Anglijo prva reprezentančna lovorika po moškem svetovnem prvenstvu leta 1966.

Na Wembleyju je padel nov rekord po številu gledalcev na ženskih nogometnih tekmah.
Na Wembleyju je padel nov rekord po številu gledalcev na ženskih nogometnih tekmah. FOTO: AP

Postava Anglije je bila na prvih petih tekmah nespremenjena in po pričakovanjih je tako ostalo tudi na finalnem obračunu pred več kot 87 tisoč navijači. Na drugi strani je nemški tabor velik šok doživel približno 15 minut pred začetkom, ko je na ogrevanju poškodbo mišice staknila kapetanka in najboljša strelka ekipe Alexandra Popp. V konici napada jo je morala nadomestiti Lea Schüller.

Levinje niso izkoristile prevlade v prvem polčasu

Na Wembleyju je prvič završalo v četrti minuti. Fran Kirby je poslala predložek na drugo vratnico, kjer ga je pričakala Ellen White, a je njen poskus z glavo gostujoča vratarka Merle Frohms brez težav zaustavila. Nemke se brez svoje prve strelke niso znašle, Angležinje so držale pobudo v prvem delu tekme. V 19. minuti je po podaji iz kota z glavo streljala Lucy Bronze, Frohmsova pa je bila znova zbrana. 

Pred vrati domačink je bilo v prvem polčasu nevarno le enkrat. V 26. minuti so Nemke izvedle podajo iz kota, po kateri se je žoga precej nenadzorovano odbijala pred vrati Mary Earps, a so njene soigralke na koncu le uspele razčistiti. VAR je preverjal morebitno igranje z roko, a se je izkazalo, da je bilo vse čisto. Kljub visokemu ritmu je bilo čutiti napetost, zato so bile prave priložnosti redke. Zadnjo v prvih 45 minutah je zapravila Ellen White, ki je po lepi podaji Beth Mead merila za približno meter previsoko. 

Ella Toone je s prefinjenim lobom poskrbela za erupcijo navdušenja na Wembleyju.
Ella Toone je s prefinjenim lobom poskrbela za erupcijo navdušenja na Wembleyju. FOTO: AP

Nemke odločno odprle nadaljevanje, joker iz rokava Wiegmanove

V nasprotju s prvim so Nemke drugi polčas začele bistveno odločneje. Earpsova je morala že v uvodnih minutah nadaljevanja nekajkrat resno posredovati. Tabea Wassmuth je bila blizu zadetku v 49. minuti, a je vratarka "treh levinj" ohranila zbranost. Le minuto kasneje je bila zelo blizu tudi Lina Magull, ki je za las merila mimo leve vratnice. 

Selektorica Anglije Sarina Wiegman je po zaspanem nadaljevanju svojih varovank v 58. minuti posegla po dvojni zamenjavi. Ob bučnem aplavzu 87.192 navijačev sta vstopili Ella Toone in Alessia Russo. In prav Toonova je le štiri minute po vstopu s pravo mojstrovino poskrbela za prvi gol na tekmi. Keira Walsh jo je zaposlila z natančno globinsko podajo, napadalka Manchester Uniteda pa je Frohmsovo premagala s sijajnim lobanim strelom. Gol je padel, ko so imele Angležinje na zelenici le 10 igralk, saj je zdravniško pomoč ob strani potrebovala njihova prva strelka Meadova. Kmalu zatem se je izkazalo, da ne bo mogla nadaljevati. 

Lina Magull je izenačila deset minut pred koncem rednega dela.
Lina Magull je izenačila deset minut pred koncem rednega dela. FOTO: AP

Nemcev (in Nemk) ne gre nikdar odpisati ... 

Nogometašice Elfa so v slogu svojih reprezentančnih kolegov hitro pokazale, da Nemčije nikdar ne gre odpisati. Že v 67. minuti je Lina Magull stresla okvir vrat, odbite žoge pa v mrežo ni znala pospraviti Lea Schüller. Naslednjič je bilo pred vrati domačink nevarno, ko je oster predložek z desne poslala Giulia Gwinn, a njene soigralke tega niso znale izkoristiti. V 80. minuti pa so le bile nagrajene za pritisk, s katerim so začele nemudoma po golu Anglije. Po lepi kombinaciji na desni strani je Tabea Wassmuth poslala nizek predložek, ki ga je z iznajdljivim strelom "iz prve" v gol Anglije pospravila Magullova. 

Kellyjeva si je izbrala najboljši možni trenutek

Do konca rednega dela se izid ni več spremenil in spremljali smo podaljške. V prvih 15 minutah ekipi nista želeli tvegati, izgledalo je, kot da so tako Angležinje kot Nemke z mislimi že pri izvajanju enajstmetrovk. V drugem podaljšku so si domače na krilih odličnega vzdušje le upale nekoliko več. Sreča se jim je nasmehnila v 111. minuti, ko Nemke niso znale razčistiti izpred svojega gola, Lucy Bronze je žogo preusmerila na Chloe Kelly, ki je iz neposredne bližine le nekako premagala še drugič nemočno Frohmsovo. To je bil njen prvenec v reprezentančnem dresu, boljšega "tajminga" ne bi mogla izbrati. 

V zadnjih minutah so nogometašice Elfa še enkrat pritisnile, a tokrat brez pravega uspeha. Videti je bilo, da jim noge po skoraj 120 minutah visokega tempa niso več služile kot na začetku. Tudi koncentracija je bila na nižji ravni, kar se je poznalo v številnih tehničnih napakah. Angležinje so prvič v zgodovini postale evropske prvakinje, Nemke pa so v svojem desetem finalu doživele prvi poraz. 

Chloe Kelly je v 111. minuti poskrbela za odločilni gol.
Chloe Kelly je v 111. minuti poskrbela za odločilni gol. FOTO: AP

Obračun najboljših obramb in najboljših strelk 

Splošen konsenz javnosti je bil, da sta v finale več kot zasluženo prišli reprezentanci, ki sta na letošnjem evropskem prvenstvu pokazali največ. Temu pritrjujejo številni statistični podatki. Tako Anglija kot Nemčija sta na poti do finala na petih tekmah prejeli po le en zadetek. Domačinkam je edinega zabila Španija v četrtfinalu, nemška zadnja vrsta pa je klonila le v polfinalu proti Franciji, ko je sicer napredovala z 2:1. 

Pričakovali smo tudi obračun najboljših strelk, Beth Mead in nemška kapetanka Alexandra Popp sta na petih tekmah dosegli po šest golov. Slednja se je v zgodovino evropskih prvenstev vpisala tudi s tem, da je kot prva v polno merila na petih zaporednih tekmah. A kot že rečeno, se je Poppova poškodovala na ogrevanju. Tako je bilo že pred finalom jasno, da bo zlati čevelj pripadel Meadovi, ker je šestim zadetkom dodala še pet asistenc, medtem ko se Poppova med podajalke ni vpisala. 

Statistika finala Anglija – Nemčija
Statistika finala Anglija – Nemčija FOTO: Sofascore.com
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User792410
31. 07. 2022 21.43
+4
In zakaj nimajo športni modrček in majico v enem kosu?
dr.Megla
31. 07. 2022 21.39
+2
Komentator celo tekmo navijal za Angležinje..... res si je bogi
Gutenberg
01. 08. 2022 08.39
Unionko
31. 07. 2022 21.10
+8
Biser je pa komentator na TV SLO, princ Albert, hahaha..., ne vem kam je hodil v šolo, verjetno pa na Poljanski nasip!
Šumsko voče
31. 07. 2022 20.54
+2
Ni nam vseeno
31. 07. 2022 20.51
-1
One punce pa niso mogle premagati Italijanov ?