-1°C

Dallas proti Orlandu zabeležil tretjo zaporedno zmago

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
AVTOR
Sebastijan Kopušar /
KOMENTARJI
22
Srečanje med Mavericksi in Magici je bilo soočenje zdesetkanih, saj so trije člani domače ekipe v izolaciji zaradi pravil o preprečevanju širjenja okužb s koronavirusom, gostje s Floride pa so morali na parket kar brez šestih poškodovanih igralcev. Luknje so bolje pokrpali Teksašani za zmago s 112:98.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Dallas je imel dva zelo razpoložena strelca, nobenemu ni bilo ime Luka. Tim Hardaway mlajši (36 točk, 2 podaji, 5 skokov) je eksplodiral v tretji četrtini, Trey Burke (29 točk, 4 podaje) je koše nizal vso tekmo. Luka Dončić (20 točk, 10 podaj, 11 skokov) je bil povsem zadovoljen s svojim drugim trojnim dvojčkom sezone (tj. dvomestno število točk, podaj in skokov), kamera ga je večkrat ujela, ko je ob strani igrišča z žarečim navdušenjem pozdravljal zadetke soigralcev.

PREBERI ŠE
LaMelo Ball v zgodovino kot najmlajši s trojnim dvojčkom

PREBERI ŠE
Heati v Washingtonu boljši od razredčenih Wizardsov

 Večer je prinesel daleč najboljšo strelsko predstavo Mavericksov v tej sezoni, zadeli so natanko polovico vseh svojih metov za tri točke. Ključna za zmago je bila tretja četrtina, ko so Magici izrabili slabši začetek Dallasa in zaostanek šestih točk preobrnili v prednost šestih točk. Nato je prišla povodenj Hardawayevih košev in pokopala upanje Floridčanov, da bi lahko presenetili v gosteh. Njihov najbolj razpoloženi igralec je bil Srb Nikola Vučević s 30 točkami in 15 skoki.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Oba prva strelca sta dobro zapolnila luknjo, ki je zazevala zaradi pandemije. Naraščajoči val okužb s koronavirusom je namreč v petek usekal tudi v garderobi Dallasa, ko so pri enem od od igralcev ugotovili okužbo, še dva pa sta v skladu s pravili NBA morala v izolacijo. Trojico sestavljajo Jalen Brunson, Dorian Finney-Smithin Josh Richardson, pri čemer še ni znano, kdo je okužen. 

"Ostati moramo mirni, vedno smo imeli načrt za morebitne tovrstne težave ... Sedaj jih premagujemo," je trener Rick Carlisle ohranil mirno kri. Po njegovih besedah se je moštvo izjemno dobro odzvalo na slabe novice, "res sem bil presenečen nad našo osredotočenostjo in zbranostjo," je dejal in poudaril, da se je vse začelo z Dončićem. "Zelo dobro je razumel položaj, vedel je, da gre za tekmo, v kateri si ne moremo privoščiti veliko spodrsljajev ali slabih napadov. Tako je dal zgled vsem ostalim, kar je znak dobrega vodje moštva," je trener pohvalil Slovenca. Ta je zagotovil, da bo takšno vsako srečanje. "Pred vsako tekmo se moraš zbrati, pa če imaš šest igralcev ali petnajst. Mislim, da smo zelo dobro opravili delo, še posebej v obrambi," je bil zadovoljen z igro. 

Luka Dončić (levo) se po Nikolu Jokiću meri še z Nikolo Vučevićem, še enim izvrstnim članom kluba Balkanski fantje.
Luka Dončić (levo) se po Nikolu Jokiću meri še z Nikolo Vučevićem, še enim izvrstnim članom kluba Balkanski fantje.FOTO: AP

Potek srečanja
Carlisle je namesto Finneyja-Smitha in Richardsona v prvo peterko vrnil Hardawaya in novinca Josha Greena. To je morda pripomoglo k nekoliko okornemu začetku tekme, sploh v obrambi. A so kmalu našli ritem in igra je stekla precej bolje. Prihod igralcev s klopi ni ustavil zagona: ostriženi James Johnson je drugo tekmo zapored pokazal, da njegova moč ni bila v pobeljenih kodrih – z nekaj lepimi potezami je potrdil zmes izkušenj in talenta.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Dončić ni dolgo počival, ob vrnitvi na igrišče pa je pod košem z lasersko natančno podajo našel Dwighta Powella, ki je žogo lepo potisnil skozi obroč. Pri Dallasu se ni bilo treba privajati samo na nove zelene drese, pač pa tudi na obraze igralcev v njih, ki jih ne vidimo pogosto na parketu. Wes Iwundu in Green sta se trudila čim bolje izrabiti priložnost, podobno tudi Burke, ki se je vrnil po bolezni in zadeval za tri. Dončićevo nezadovoljstvo, ker naj bi sodniki spregledali prekršek nad njim, je bilo nagrajeno s tehnično napako. A to ni pokvarilo vtisa dobre prve četrtine, po kateri so domači vodili za devet točk (36:27).

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Dončić je tokrat napake v napadu popravljal s hitrimi rokami v obrambi, ko je tekmecem ukradel žogo. Največja slabost v njegovi igri je bilo pritoževanje čez odločitve sodnikov, saj bi druga tehnična napaka pomenila izključitev. Nerešena težava obrambe Dallasa se je znova imenovalaNikola, tokrat Vučević, ki je goste držal v spodobni rezultatski bližini. Gostje so v drugi četrtini bolje odgovarjali na zadetke Mavericksov, dve zaporedni trojki Garyja Clarka v dobri minuti pa sta ob zgrešenih metih Dončića pripomogli k temu, da so Magici na polčas odšli le s šestimi točkami zaostanka (56:50). 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Dallas je drugi polčas začel z manj energije, kot jo je kazal v prvem, v napadu so na trenutke pozabili na gibanje in odkrivanje soigralcu z žogo. Dončić je bil še vedno zelo aktiven v obrambi in sekal podaje tekmecev, a hkrati neprevidno zapravljal žoge. Njegova peta napaka je gostom omogočila, da so izenačili, po koncu serije 15 točk pa so že vodili za šest, saj so domači v petih minutah zmogli le tri proste mete. Trener Carlisle je z minuto odmora skušal nekaj živahnosti, ki so jo kazali Magici, vliti tudi svojim varovancem. Posvet je pomagal, Hardaway je začel serijsko zadevati, trojko je dodal Johnson in Dallas je znova vodil. Hardaway je neustavljivo nanizal 16 točk v tretji četrtini, slabih šest sekund pred njenim koncem pa je vstopil Dončić in s trojko postavil piko na i za deset točk prednosti (85:75)

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Prvo polovico zadnje četrtine so zaznamovali zadetki Burka, ki je znova igral tako kot v končnici, kar mu je takrat prineslo pogodbo z Dallasom. Tekma se je zdela varno v rokah domačih, a je nekaj njihovih zgrešenih metov prineslo mini serijo šestih zaporednih točk Orlanda. Mavericksi se se zatekli na črto za proste mete, ki je postala njihova najboljša prijateljica, dobra obramba pa je ustavila nalet gostov. Zadnji dve minuti so začeli z enajstimi točkami prednosti, Hardaway pa je z novo trojko pokopal morebitno tiho upanje Magicov, da še lahko preobrnejo srečanje. Zadnja minuta je bila tako samo še čakanje na sodniški žvižg za konec (112:98).

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Košarka v času kovida 
Po pravilih mora okuženi igralec počakati vsaj deset dni, preden lahko znova začne s treningi, vrnitev lahko pospešita dva negativna testa v razmaku vsaj 24 ur. Igralce, ki so bili v stiku z okuženim, čaka sedem dni karantene. Po tem, ko je začetek sezone skoraj brez okužb prinesel upanje, da se bo NBA morda izognila težavam ameriškega nogometa in bejzbola, je ta teden prinesel serijo pozitivnih testov. Od Kevina Duranta pri Brooklynu do nekdanjega Mavericka Setha Curryja pri Filadelfiji in Jaysona Tatuma pri Bostonu. Filadelfija je tako zaradi karantene in poškodb ostala brez kar devetih članov moštva, tudi brez vseh treh najboljših, Joela Embiida, Bena Simmonsa in Tobiasa Harrisa. Proti Denverju so imeli na voljo le osem igralcev, kolikor je minimalno potrebno po pravilih lige. Poleg tega ima Mike Scott poškodovano koleno in je bil na listi razpoložljivih samo zato, da so zapolnili zahtevano kvoto. 

Sistem NBA temelji na vsakodnevnem testiranju in predpostavki, da okužena oseba dobrih 24 ur še ne razširja virusa. "Moramo ostati neomajni (pri spoštovanju pravil) in razumeti, da ni nikakršnih zagotovil. Ko skušaš na potovanju ustvariti varovano okolje, kar počnemo v ligi, je veliko spremenljivk," je trener Dallasa Carlisle opisal razmišljanje kluba. Vsa strategija NBA temelji na upanju, da lahko pravočasno najdejo in izločijo okužene člane ekipe. Karantena dveh članov prve peterke pomeni toliko več dela za ostale. Dobra novica je odlična igra Dončića na zadnjih dveh srečanjih.

"Ljudje velikokrat pozabijo, da je še vedno mlad in se še vedno vsak dan uči. Že sedaj je celovit igralec in dober pri vsem, toda jasno je, da več ko igraš, več se naučiš," je Maxi Kleber napovedal vzpon Slovenca. Zdi se, da je ta nadoknadil slabšo telesno pripravljenost z začetka sezone. Tekma z Denverjem pa je pokazala, da je med naučenimi lekcijami tudi ta, kako zaključiti tesne tekme, s čimer so imeli prejšnjo sezono precejšnje težave. 

Statistika Luka Dončića na tekmi Dallas Mavericks - Orlando Magic.
Statistika Luka Dončića na tekmi Dallas Mavericks - Orlando Magic.FOTO: Sofascore.com

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke