Drugi športi

Argentina ubranila naslov

Peking, 23. 08. 2008 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Argentinski nogometaši so na olimpijskih igrah osvojili zlato medaljo in tako ubranili naslov olimpijskih prvakov.

Argentinska nogometna reprezentanca je prva v zadnjih 40 letih, ki ji je uspelo ponoviti uspeh s prejšnjih iger.
Argentinska nogometna reprezentanca je prva v zadnjih 40 letih, ki ji je uspelo ponoviti uspeh s prejšnjih iger. FOTO: Reuters

Argentinski nogometaši so ubranili naslov olimpijskih prvakov. V finalu so premagali Nigerijo z 1:0 (0:0) in s tem dvema naslovoma svetovnih prvakov dodali še drugi olimpijski uspeh. Strelec edinega zadetka je bil v 58. minuti Angel Di Maria. Bronasto kolajno so že v petek osvojili Brazilci.

Argentinska nogometna reprezentanca je prva v zadnjih 40 letih, ki ji je uspelo ponoviti uspeh s prejšnjih iger. V ponovitvi finala iz leta 1996, ko je bila s 3:23 uspešnejša Nigerija, ob Kamerunu ena od dveh afriških reprezentanc z olimpijskim naslovom, je po enakovredni igri v hudi pripeki zmagala z mojstrskim golom Angela Di Marie.


Tekmeca nista pokazala posebno kakovostne predstave, za kar je najbrž kriva tudi visoka temperatura, ki je po nekaterih podatkih presegla 40 stopinj Celzija, zaradi katere je sodnik dvakrat prekinil tekmo, da so se lahko igralci nekoliko osvežili. Argentinci so sicer tekmo bolje začeli, a Afričani so kmalu vzpostavili ravnotežje in si tudi pripravili najlepšo priložnost prvega dela, ki jo je zapravil kapetan Promise Isaac.


Do 58. minute sta obe reprezentanci igrali dokaj previdno, nato pa je prišla odločitev. Po hitrem protinapadu je prvi zvezdnik olimpijskega turnirja Lionel Messi v ogenj poslal Di Mario, ta je s sredine igrišča neoviran stekel proti nigerijskemu golu, nasproti mu je prišel vratar Abruse Vazekin, ki pa je bil ob lob udarcu nogometaša portugalske Benfice nemočen. Do konca so Nigerijci na vse načine poskušali izenačiti, pripravili so si kar nekaj priložnosti, toda argentinski čuvaj mreže Sergio Romero je pokazal vrhunsko formo.


"Nismo odigrali najboljše tekme, toda važno je, da smo osvojili tisto, po kar smo prišli. Danes je bilo izredno težko igrati, bili pa smo ravno za gol boljši nasprotnik. Ponosen sem, da sem nastopil na olimpijskih igrah. Srečal sem veliko drugih športnih zvezdnikov in tega ne bom nikoli pozabil. Vesel sem, da sem vztrajal pri odločitvi, da me Barcelona mora pustiti na igre in zdaj se lahko le zahvalim vsem, ki so mi pri tem pomagali," je bil zadovoljen Messi, ki je bil ob strelcu zadetka De Marii tudi tokrat osrednja figura svoje reprezentance.


Vročina za hip ustavila nogometaše


Olimpijski finale v nogometu za moške med Argentino in Nigerijo je Mednarodna federacija nogometnih zvez (FIFA) v soboto v Ptičjem gnezdu zaradi visoke vročine za kratek čas prekinila. Po posredovanju glavnega medicinskega predstavnika FIFA je madžarski sodnik Viktor Kassai po prostem strelu v 30. minuti ustavil igro in igralcem dovolil, da so se ob osvežili. Igra, ki se je začela opoldne, je bila prekinjena za okoli dve minuti. "Igralcem smo morali nujno omogočiti predah," je za AP povedal predstavnik FIFA Jirži Dvoržak. "Bojimo se, da tekmovalcev v takšnem vremenu ne bi zadela kap ali da ne bi imeli drugih težav." Dvoržak, ki je na stadion prišel prav za to, da je nadziral vročino in skrbel, da so bili pogoji za tekmovalce sprejemljivi, je povedal, da je bila v trenutku, ko se je odločil sodniku predlagati premor, temperatura 42 stopinj Celzija. Povedal je še, da je FIFA podvojila število zdravstvenega osebja za finalno nogometno srečanje ter da je sprejela vrsto ukrepov zaradi vročine. Moštvoma je naročil, naj igralci v premoru med polčasoma in med samo igro pijejo veliko vode.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jz.
23. 08. 2008 17.52