Drugi športi

Kejžar 67. v maratonu, zmaga v Kenijo

Peking, 24. 08. 2008 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski atlet Roman Kejžar je v maratonu na olimpijskih igrah v Pekingu zasedel 67. mesto (2:29:17, +23:05) in s tem končal nastope slovenskih tekmovalcev na najuspešnejših olimpijskih igrah doslej.

Samuel Wansiru
Samuel Wansiru FOTO: Reuters

Kenijec Samuel Wanjiru je zmagal z novim olimpijskim rekordom (2:06:32) ter osvojil prvo zlato odličje v moškem olimpijskem maratonu za atletsko velesilo. Srebro je pripadlo Maročanu Jaouadu Gharibu (+0:44), bron pa je osvojil Etiopijec Tsegay Kebede (+3:28).


Slovenski predstavnik v najdaljši tekaški preizkušnji OI (42 km) Roman Kejžar je začel tekmo v ozadju. Po petih kilometrih je bil 91., po desetih 89., po petnajstih pa 87. Tudi v nadaljevanju teka, ki je zaradi vročega vremena in vlažnega ozračja terjal precej odstopov, je pridobival mesta. Na polovici je bil 77., dobra dva kilometra pred ciljem pa 68.

Maraton
Maraton FOTO: Reuters


Maraton je potekal večinoma v dokaj vročem ozračju, čeprav je bilo ponoči vreme drugačno. "Vesel sem bil dežja, ki pa je proti jutru prenehal padati. Kljub temu je bilo na startu maratona ozračje znosno. Pozneje so temperature narasle in razmere so bile vse prej kot lahke," je o vremenu povedal Kejžar. Slovenski rekorder je imel krizo med petindvajsetim in petintridesetim kilometrom. "Tedaj sem se spomnil vseh spodbudnih sporočil, ki sem jih po sms dobival iz domovine. Posebej sem bil vesel tistih, ki sem jih dobival od žene Mateje. Veliko mi je pomenil tudi obisk predsednika Atletske zveze Slovenije Petra Kukovice v moji sobi v olimpijski vasi. Spodbujal in stal je tudi za tistimi atleti, ki nismo imeli možnosti za sam vrh. Vse to mi je dalo dodatno energijo, da sem vztrajal in nisem odstopil," je svoje razmišljanje v 'kriznih' trenutkih maratona opisal Kejžar.

Roman Kejžar
Roman Kejžar FOTO: Dare Čekeliš

"Svoj nastop ocenjujem kot uspešen, ker sem prišel do cilja. Priprave v letošnji sezoni mi niso šle po načrtih in nisem mogel opraviti s programom tako, kot sem načrtoval. Ker nimam urejenega statusa in s težavo pokrijem svoj tekmovalni program in obenem preživljam družino, se bom moral zaposliti. To pomeni, da bo konec z mojim vrhunskim športom. Glede na prej povedano, je bil to moj zadnji veliki maraton," je sklenil Kejžar.


Že po olimpijskem maratonu pred štirimi leti je ocenil, da na OI ne bo več nastopal, vseeno pa je ostal v atletiki kot edini pravi vrhunski slovenski tekač v maratonu in pol maratonu. "Po OI v Grčiji sem še našel dovolj motivacije in volje, da sem ostal v tem garaškem športu. Če bi imel finančno urejene razmere in bi se lahko posvetil zgolj treningu, bi se verjetno še vedno lahko motiviral in ostal v atletiki še kakšno sezono," je pustil rahlo priprta vata za nadaljevanje vrhunskih treningov Kejžar.


Samuel Wanjiru
Samuel Wanjiru FOTO: Reuters


Enaindvajsetletni Wanjiru je šokiral svoje tekmece šest kilometrov pred ciljem, ko se je s hitro spremembo ritma 'otresel' vseh tekmecev v vodilni skupini peterice tekačev. Pritekel si je tako veliko prednost, da je bil njegov zadnji krog na stadionu Ptičje gnezdo zgolj veselo proslavljanje s kenijsko zastavo. Gharib, dvakratni svetovni prvak, je na drugem mestu zaostal za 44 sekund, Kebede pa že tri minute in 28 sekund. "Vesel sem, da mi je končno uspelo doseči kenijsko zmago tudi v maratonu. V zadnjih šestih kilometrih je bilo zelo težko in naporno, tekmeci pa enostavno niso zdržali mojega ritma," je dejal Wanjiro. Pred njim so Kenijci osvojili zlata olimpijska odličja na vseh razdaljah srednjih in dolgih prog, manjkalo jim je le prvo mesto v moškem maratonu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.