Drugi športi

Zlato Silnovu, Prezelj na 12. mestu

Peking, 19. 08. 2008 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rožle Prezelj je svoj finalni olimpijski nastop končal na 12. mestu s skokom 220 centimetrov, zlato je osvojl Rus Andrej Silnov.

Rožle Prezelj
Rožle Prezelj FOTO: Reuters

Ruski atlet Andrej Silnov si je na olimpijskih igrah v Pekingu danes priboril zlato. Silnov je edini preskočil 2,36 metra, na 2,42 metra, kar je tri centimetre manj od svetovnega rekorda Kubanca Javierja Sotomayorja, pa je letvico trikrat podrl. Častni krog z rusko zastavo je opravil tik pred slovesno podelitvijo odličij v skoku s palico; dan prej je v poznih večernih urah njegova rojakinja Jelena Isinbajeva namreč postavila svetovni rekord s 5,05 metra.


Britanec Germaine Mason, svetovni mladinski podprvak leta 2000 in bronast na tem tekmovanju dve leti pozneje, je v skoku v višino osvojil srebro (2,34 m). Mason je po rodu Jamajčan in britanski dres nosi od leta 2006. Drugo rusko odličje v tej disciplini si je z bronom priskakal Jaroslav Ribakov (2,34 m).


Branilec olimpijskega zlata iz Aten, Šved Stefan Holm, je bil četrti. Preskočil je 2,32 metra. Slovenec Rožle Prezelj je v skoku v višino preskočil 2,20 metra in tako v Pekingu zasedel končno 12. mesto. Na višini 225 cm, s katero se je uvrstil v sklepni del tekmovanja je trikrat podrl letvico. Pred štirimi leti v Atenah je Prezelj obtičal v kvalifikacijah.


"Svoje cilje sem izpolnil že s samim nastopom na OI, saj od 19. januarja do konca aprila zaradi težav z virusno mononukleozo tri mesece nisem smel trenirati. Ponovno sem začel z vadbo šele sredi aprila. Zato sem imel zelo malo časa za priprave na OI in sem bil precej utrujen med današnjim finalom. Drugi cilj sem izpolnil, ker sem se prebil prek kvalifikacij do zaključnih bojev. V finalu sem zato tekmoval sproščeno in napravil vse, kar je bilo ta čas v moji moči," je nastop pokomentiral Prezelj.

Prezelj, ki je leta 2001 v Amsterdamu postal evropski prvak do 23 let, je izboljšal svoj olimpijski dosežek izpred štirih let v Atenah, ko je bil 20. Slovenski rekord (2,31 metra) je dosegel 24. januarja 2004 v Ljubljani, finale letošnjih OI pa je zanj dodatna spodbuda. "To je potrditev, da sem bil v teh letih na pravi poti in da smo pravilno delali. Obenem sem tak nastop potreboval, da sem si utrdil samozavest za nadaljevanje kariere," je povedal Prezelj.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jezek_puha_puha
19. 08. 2008 17.35
heh, bravo rožle :P