Drugi športi

Razočarani Vinčec sedmi

Peking, 17. 08. 2008 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Jadralec Gašper Vinčec je na olimpijskih igrah v Pekingu v razredu finn osvojil končno sedmo mesto. Zmago je ubranil Britanec Ben Ainslie.

Gašper Vinčec
Gašper Vinčec FOTO: Damjan Žibert

Koprčan Gašper Vinčec je na olimpijskih igrah v jadranju v Qingdau v razredu finn po osmih regatah in finalni za medalje zasedel končno sedmo mesto (72 točk). Olimpijski naslov iz Aten 2004 je ubranil Britanec Ben Ainslie, petkratni svetovni prvak, ki je osvojil zlato tudi na letošnjem EP (23 točk).


"Sedmo mesto mi ne pomeni nič. Pričakoval sem več. Opravičujem se svojim navijačem, ki sem jih razočaral in nisem izkoristil priložnosti, ki se mi je ponujala v finalni regati, ko bi lahko z bistveno boljšim jadranjem osvojil odličje. Vse se je namreč razpletalo tako, da bi lahko stopil na zmagovalne stopničke," je bil razočaran Vinčec.

Srebro je osvojil Američan Zach Railey (45), bron pa Francoz Guillaume Florent (58), tretji že na letošnjem EP. Vinčec je bil v zadnji regati zadnji, 10., zmagal pa je Anslie, četrtič na teh OI.


Ainslie je imel z 21 točkami že pred finalom 12 točk ali šest mest prednosti pred Raileyjem (33), z novo zanesljivo zmago pa je le še potrdil, da je ta čas najboljši jadralec na svetu v olimpijskih razredih. Osvojil je tretje zaporedno olimpijsko zlato, saj je bil pred Atenami že prvi na OI v Sydneyju v razredu laser. Leta 1996 je bil 1,85 m visoki Britanec na OI v Atlanti za povrh še srebrn v laserju. Poleg tega pet svetovnih naslovov v jadranju, zadnjega si je priboril januarja letos v Melbournu Avstraliji, ni osvojil še nihče pred njim.


Vinčec je krepko izboljšal 20. mesto, ki ga je osvojil pred štirimi leti v Atenah, vendar je od svojega drugega olimpijskega nastopa sam pričakoval več. Četrti z letošnjega EP v morju pred italijanskim Scarlinom je bil v Qungdauu pred finalnim plovom na šestem mestu (52 točk) in ga je od brona ločilo osem točk ali štiri mesta (finalna regata za medalje se točkuje dvojno, op. STA). Tretji je Šved Daniel Bigmark s 44 točkami. Florent jih je imel 50, potrebna tri mesta naskoka pa si je pred Švedom zagotovil v finalu, v katerem je zasedel četrto mesto. Šved se je očitno preveč osredotočil na Vinčeca in na koncu sicer osvojil 58 točk, toliko kot Francoz, ki pa je bil boljši v odločilni regati za medalje in si priboril tretjo stopničko za zmagovalce.


"Bog mi je danes ponudil novo priložnost in za razliko od prejšnjih OI v Atenah, kjer sem si zlomil jambor, bi lahko tokrat osvojil odličje. Toda že na sami startni črti se je zgodilo povsem drugače, kot sva načrtovala s trenerjem Romanom Teplyjem. Bil sem v sredini deseterice na startni liniji in tudi v nadaljevanju sem jadral slabo. Razočaran sem nad svojim nastopom. Veliko garanja bo potrebno, preden se mi bo ponovno ponudila taka priložnost," je dodal Vinčec.


Vinčec v finalni regati ni bil niti enkrat med prvo peterico. Na prvi boji je imel sicer na šestem mestu dve mesti prednosti pred Bigmarkom. Šved ga je prehitel že do druge boje, ko je slovenski predstavnik padel na deseto mesto, predzadnji pa je bil na tretji boji. Tedaj je bil Francoz Florent že bronast, saj je zasedal tretje mesto, za Ainsliem in Dancem Jonasom Hoeghom Christiansenom, bronastim na letošnjem SP. Bigmark je bil na osmem mestu, mesto pred Vinčecem. Čeprav je Florenta do cilja prehitel Španec Rafael Trujillo, je bron odšlo v Francijo. Šved je namreč končal kot sedmi, 31 sekund za Francozom. Koprčana je na koncu v regati za tri sekunde prehitel še Hrvat Ivan Kljaković-Gašpić, evropski podprvak, v skupnem seštevku pa Danec Hoegh Christiansen, ki je v cilj prišel kot drugi, 13 sekund za Ainsliem ter 42 sekund pred tretjeuvrščenim Trujillom. Vinčec je za Britancem zaostal minuto in 38 sekund.


Po sobotni odpovedi finalne regate najboljše deseterice za medalje je že vse kazalo, da bodo tekmo odpovedali že drugi dan zapored. Ob drugi uri popolne po lokalnem času (ob šestih zjutraj po slovenskem) je bil predviden signal za start finala, ki pa ga jadralci niso dočakali niti dve uri in pol pozneje. Najprej se je spremenila smer vetra, ki je povzročal dokaj valovito morje, svoje pa je dodalo še megleno ozračje v deževnem vremenu. Ob 15.50 (ob 9.50 po slovenskem času) so v vetru, ki je pihal s 16 vozli, in kanček boljših vremenskih pogojih, vendarle začeli z zaključnimi boji za olimpijske medalje v finnu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

levo
17. 08. 2008 11.10
Gasper,bravo...cestitamo za ta uspeh v teh pogojih...BRAVO..
happygirl77
17. 08. 2008 11.00
A ni to čudn, po napovedih je bil skozi četrti, pol že drugi....jst pa mislim, da imajo malo prevelike oči in zavajajo folk....drugače pa vse čestitke za sedmo mesto.
Rafaela_
17. 08. 2008 10.53
Bravo, super si! Le tko naprej!