Šport

Simultanka Dončića je že v prvem polčasu pokopala Pelicanse

New York, 02. 12. 2021 04.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
2

Dallas je po dveh slabih tekmah potreboval bolj spodbudno predstavo, v New Orleansu so to opravili z odliko (139:107). Luka Dončić je z 28 točkami in 14 podajami (ter 4 skoki in ukradena žoga) povsem razorožil domačo obrambo, tako da je lahko zadnjo četrtino spremljal s klopi.

Luka Dončić (z žogo) je bi tokrat nerešljiva uganka za obrambo New Orleansa.
Luka Dončić (z žogo) je bi tokrat nerešljiva uganka za obrambo New Orleansa. FOTO: AP

Trener Dallasa Jason Kidd je v New Orleansu poskusil z novo začetno peterko, namesto Tima Hardawayja mlajšega je srečanje začel Reggie Bullock. Na parketu je tudi Kristaps Porzingis, njegov desni gleženj je dovolj okreval, da bo prenesel celotno srečanje. Latvijec je na začetku preskočil Litovca Valančiūnasa in nato zadel po podaji Slovenca Dončića. Porzingis je tudi v naslednjem napadu žogo položil v obroč in zadel še dodatni prosti met. Valančiūnas je izrabil prosta meta po prvem prekršku gostov, Garrett Temple je s trojko lovil Dallas. Korak nazaj je Dončiću omogočil met čez nemočno obrambo, prvi koš Brandona Ingrama pa je bila trojka, ki je prinesla prvo vodstvo Pelicansom. Mavericksom je novo prednost prineslo polaganje Dwighta Powlla, tudi on je dobil in zadel dodatni prosti met. Druga podaja Dončića je v levem kotu našla Bullocka, ki je zadel za tri točke, Slovenec je nato prestregel podajo Ingrama in podal nad obroč za zabijanje Powlla. Dončić je nato sam prodrl do obroča in žogo položil vanj, po košu Ingrama pa dodal še trojko. Ob desetih točkah zaostanka se je klop New Orleansa odločila za minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domači so lov za Dallasom začeli s prostima metoma Ingrama, a je Dončič z novima dvema točkama nadaljeval dober začetek tekme. Slovenec je nato najvišje skočil pod košem in v obroč pospravil zgrešen poskus Porzingisa. Pri Pelicansi je koše nizal Ingram, a je Dončić odgovoril z novo trojko. Čvrsta je bila tudi obramba Dallasa, ki je goste silila k napakam. Slovenec je bil zanesljiv s črte za proste mete, njegove šibke točke, zadel je prva dva. Ingram je z novim košem sledil Dončiću, ta je s četrto podajo našel Maxija Kleberja, ki je zadel za tri točke. Prodor in koš Nickeila Alexandra-Walkerja je bil le kaplja hipnega oljšanja za težave Pelicansov, saj je peto podajo Dončiča izrabil Jalen Brunson za nove tri točke Dallasa. Naveza je ponovila akcijo v naslednjem napadu gostov, tokrat je Brunson zadel za dve točki. Dobra obramba Mavericksov je Pelicanse že skoraj prisilila k napaki, a je nato Kira Lewis mlajši iz obupa vrgel skoraj s polovice igrišča in zadel. Po prodoru in košu Brunsona je Lewis tokrat zadel iz bližine koša, zadnjo besedo je imel Dončić s sedmim košem. Ostali Mavericski so dodali devet uspešnih metov, pri čemer jim je Slovenec podal šestkrat in izvrstna prva četrtina se je končala s kar 18  točkami naskoka za goste (41:23).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugo četrtino je odprl koš Sterlinga Browna, nato je Brunson dodal še trojko. Vse bolj oskubljene Pelicanse je reševal Devonte' Graham, najprej je zadel s korakom nazaj, nato dodal še trojko. Nekoliko neopazni Valančiūnas, ki je bil daleč od igralnega ritma s prejšnjih tekem, je zadel prosta meta. Dve minuti suše za goste je prekinil met Porzingisa, Graham pa je še naprej nizal koše, ponovil je vajo najprej dveh, nato še treh točk. Serijo dvanajstih točk za domače ob le dveh Dallasa je klop gostov prekinila z minuto odmora. Povratek New Orleansa je nadaljeval Tomáš Satoranský s trojko, komaj tretji koš Dallasa v drugi četrtini je dosegel Boban Marjanović. Tudi Dončić je ob vrnitvi na igrišče podal Srbu, ki je ob zadetku dobil še prosti met. Tega je sicer zgrešil, a je odbito žogo zgrabil Kleber, jo vrnil Marjanoviću, ta pa je zabil za šesto točko v dobre pol minute igre. Domača klop je z minuto odmora skušala najti odgovor, kako ustaviti nadležnega orjaka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prodor Ingrama se je končal s polaganjem in dodatnim prostim metom, a je Dorian Finney-Smith po podaji Slovenca zadel trojko z vrha rakete. Po novem zgrešenem metu tokrat neučinkovitega Valančiūnasa je Dončić prodrl do koša, naslednji napad pa podal nad obroč za lahek koš Porzingisa, ki je zamenjal Marjanovića. Tudi njegova deseta podaja je bila namenjena Latvijcu, ta je tokrat zabil. Na drugi strani je Ingram košu dodal še prosti met po prekršku. Slovensko-latvijska naveza je delovala s polno paro, podaja prvega je odprla pot za prodor in polaganje drugega. Tudi Ingram se ni ustavil in je znova zadel, toda izvrstni Dončić je utišal dvorano. Po košu je ob koncu polčasa poskušal še s trojko s slabe polovice igrišča, a je Herbert Jones blokiral met. Dallas je na počitek vseeno odšel z 21 točkami naskoka (67:46).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

New Orleans je drugi polčas začel s prodorom in zadetkom Templa, enajsto podajo Dončića je Bullock izrabil za trojko z leve strani igrišča. Polaganje Valančiūnasa in nato trojka Ingrama sta nekolika zagrozila gostom, a je Slovenec žogo tokrat poslal v desni kot, od koder je priletela trojka Finneyja-Smitha. Ko je Porzingis našel povsem osamljenega Powlla, ki se zagnal proti košu in zabil, je klop New Orleansa vzela minuto odmora.  Po njej jih je Porzingis ožgal s svojo prvo trojko. Tudi naslednji zadetek je priletel iz rok Latvijca, podal mu je Slovenec. Hiter napad Pelicansov se končal z polaganjem Templa, po tokrat redkem zgrešenem metu Dončića je žogo v obroč položil Ingram. Slovenec je zadel prosta meta, še en hiter prenos žoge domačih je izrabil Lewis, a je nato Dončić hitro zaključil napad s prodorom in polaganjem. Odlični Ingram je z novim košem tesno sledil Dončiću, pri gostih se je razgreval Brunson, ki je prodrl do obroča. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob nekoliko razrahljani obrambi Dallasa so Pelicansi lažje zadevali, Alexander-Walker je bil natančen izza črte za tri točke, Dončić je zadel že enajsti met, prvi koš je za domače dodal Willy Hernangomez. Prvič je zadel tudi Hardaway, dolgo trojko, po skoku v napadu Hernangomeza, ki je odbito žogo potisnil v obroč, pa je trener Dallasa vzel minuto odmora, da strne vrste v obrambi. A sta moštvi še naprej hitro nizali koše, Kleber je žogo položil v obroč, Ingram zadel za tri točke, s trojko je nemudoma odgovoril Hardaway. Po košu Alexandra-Walkerja je priletela še trojka Burka. Lewis je s skokom v napadu v obroč potisnil zgrešen met Hernangomeza, trojka Brunsona pa je zaključila dinamičen konec tretje četrtine. Dallas je tako zadnjim delom tekme vodil za krepkih 27 točk (102:75).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mavericksi so zadnjo četrtino odprli s košema Hardawayja in Porzingisa. Le en zadeti prosti met Satoranskýja ni ublažil težavnega večera za New Orleans. Sterling Brown je zadel za tri točke, z enako mero je odgovoril Graham, trojko je sprožil Hardaway, a je bil od daleč natančen tudi Alexander-Walker. Herbert Jones je v sedmem poskusu le spravil žogo skozi obroč, zraven dodal še prosti met. Trojka Brunsona je razliko znova zvišala na trideset točk, dokler ni zadel Alexander-Walker. Koš Burka bi moral pomeniti, da je razlika spet trideset točk, a so vmes sodniki met Brunsona iz trojke znižali na dve točki.

Po minuti odmora za New Orleans so na igrišču ostali le še igralci s klopi, znak, da je srečanje praktično odločeno. Rezervna postava ni popuščala in ob koncu je Dallas slavil za krepkih 32 točk (139:107).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provokatorr
01. 12. 2021 21.22
-3
na tej fotografiji se lepo vidi, koliko odvečnih kilogramov ima LD 77
The Dude
02. 12. 2021 10.23