Šport

Petacchi pred Zabelom

Madrid, 19. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski kolesar Alessandro Petacchi (Fassa Bortolo) je v ciljnem šprintu dobil 12. etapo dirke po Španiji od Segovije do Burgasa v dolžini 210 kilometrov. Drugo mesto je osvojil Nemec Erik Zabel, odličen šesti pa je bil Andrej Hauptman.

Tadej Valjavec je osvojil 79. mesto, Gorazd Štangelj je bil 126, Zoran Klemenčič pa 148. V skupnem seštevku še naprej vodi domačin Oscar Sevilla, najboljši Slovenec pa je Tadej Valjavec na 20. mestu.

Najdaljša etapa letošnje Vuelte se je končala po okusu moštev Fassa Bortolo in Telekoma, ki sta se v zaključku udarili za etapno zmago. Po odstopu Maria Cippolinija sta imela njuna šprinterja Alessandro Petacchi in Erik Zabel odprto pot do zmage, vprašanje je bilo le, katera ekipa bo bolje pripravila teren za zadnjih 250 metrov šprinta. V Burgosu, kjer je bila etapa posvečena legendarnemu španskemu kolesarju in tu rojenemu Pedru Delgadu, zmagovalcu Vuelte leta 1985 in 1989, so Tadej Valjavec in kolegi iz Fasse Bortolo odlično "nastavili" šprint, tako da je Petacchi s kolesom prednosti premagal Zabla.

"Že pred dirko sem govoril, da je zame Petacchi prvi favorit v šprintih, saj jih je dobil kar nekaj na dirki po Nemčiji, toda tedaj nisem vedel, da je Cippolini še tako hiter. Brez njega Italijan ne bo imel težav," je dejal Zabel, medtem ko se je Petacchi zahvaljeval kolegom iz moštva in upal, da bo imel še kakšno priložnost na letošnji Vuelti, ki se je prevesila v drugo polovico.

Etapo je zaznamovala izredno visoka povprečna hitrost, kar 49,23 km/h, kar je pet kilometrov na uro hitreje, kot so predvidevali prireditelji. V prvi uri je glavnina prevozila 54,2 kilometra, v drugi 51,8 km in v tretji 49,9. Dobrih osemdeset kilometrov pred ciljem je 18 kolesarjev, med njimi ni bilo Slovencev, pobegnilo, vendar so jih člani ekip s šprinterji ujeli na vhodu v Burgos in tako Petacchiju in Zabelu omogočili dvoboj v zadnjih metrih.

SORODNI ČLANKI